Співаючі цвіркуни

Цвіркун, фото фотографія, комахиКороткої літньої ночі далеко розноситься стрекотіння польового цвіркуна. До співака можна підкрастися кроку на три, але важко визначити, з якого місця лунає стрекотіння. Ще крок і невидимий співак замовкає, пірнувши в нірку.

Разом з кониками, капустянка, сараною, палочника і тарганами цвіркуни відносяться до загону прямокрилих. Ця систематична група комах з'явилася на Землі близько 300 мільйонів років тому. Метаморфоз у них неповний: яйце, личинка, німфа (личинка старшого віку) і імаго (доросла комаха). Відсутня стадія нерухомою лялечки, як, скажімо, у жуків і метеликів.

На Сході цвіркунів і цикад тримали вдома заради їхнього співу так само, як птахів. А ще китайці, малайці і таїландці люблять дивитися на бої цвіркунів. Це заняття перетворилося у них у свого роду спорт. На полі бою випускаються самка і два самці. Переможеним визнається той цвіркун, який намагається поповзти, а переможцем "залишився на арені".

Усього відомо 2300 видів цвіркунів. Живуть вони, головним чином, в тропіках і субтропіках. На території нашої країни зустрічається близько 50 видів-найвідоміші з них польовий і будинковий. Саме пісенька останнього звучить за грубкою в старих дерев'яних будинках.

Остання пара ніг у цих комах змінена і часто збільшена, щоб стрибати. У цвіркунів є крила і надкрила ними вони співають, а вуха у них поміщаються в гомілки передніх лапок. У самки на кінці тіла є довгий яйцеклад, яким вона пробуравливает грунт, щоб відкласти яєчка. Тіло цвіркунів покрите хітинової оболонкою, яка знижує втрату вологи в організмі і захищає комаха від механічних пошкоджень.

Скрекіт цвіркуна

Звуки, що видаються домашнім цвіркуном

Голос (звук) цвіркуна

Скрекіт цвіркуна

Любителі заводять цвіркунів, щоб послухати їх спів, який звучить не гірше пташиного. Співає тільки самець: піднявши надкрила, він швидко-швидко потирає ними один про одного. Якщо співака не потривожити, його пісенька звучить від зорі до зорі. У неволі цвіркуни співають і днем.

Територія кожного цвіркуна займає кілька десятків квадратних сантиметрів, і господар ділянки регулярно обходить свої володіння, щоб прогнати чужинців.

Якщо два самці зустрічаються "ніс до носа", бійки не минути. Цвіркуни-дуелянти насамперед прагнуть відкусити супротивникові вусики, а то й лапки. Сутичка може скінчитися смертю одного з них. Тоді переможець поїдає переможеного. Але зазвичай обкусаних вусів достатньо, щоб воювали.

Що втратив вуса тут же тікає з чужій території. Справа в тому, що цвіркуни без вусів не можуть займати вищі місця в сверчіной ієрархії. Вчені-ентомологи довели це за допомогою різних експериментів. Наприклад, замазували цвіркуну-домінанту очі. Сам він не бачив супротивників, але інші цвіркуни його як і раніше боялися. Цвіркуни з наполовину вкороченими вусиками і маленькою карткою на шиї (щоб їх важче було дізнатися) зберігали своє рангове положення. А ось цвіркуни зовсім без вусиків перетворювалися на ізгоїв, яких все зневажали.

Пісеньки цвіркунів різні не тільки у різних видів, але залежать і від інших обставин. Молоді самці співають не дуже музично вони тільки ще навчаються, наслідуючи старшим. Погрожуючи супернику, самці різко цикають, що сприймається людиною як настирливе стрекотіння. Найскладніша і приємна пісенька перед самкою. Вона звучить тихо, але мелодійно, включає дзвінкі і дзижчать трелі. До того ж самець виконує шлюбний танець, крутиться перед самкою, постукує її вусиками по спинці. На території одного самця живуть кілька самок, і він пильно стежить за ними, не випускаючи за межі ділянки. Але іноді самки переходять від самця до самця, залучені особливої піснею на високих тонах, призначеної для зманювання чужих самок і повернення власних.

Цвіркунів тримають в маленьких тераріумах, де є укриття. Сюди можна покласти мох, землю, поставити гілочки. Найохочіше самки відкладають яйця у вологу кокосову стружку. Цвіркуни разноядни: їх годують овочами, фруктами, шматочками білого хліба, геркулесом і кормом для риб сушеним гамарус або дафніей- крім того, цвіркуни їдять зварене круто яйце.

Оптимальна температура змісту комах 31-32 С.

Протягом життя одна самка може відкласти до 600 яєчок. Молоді цвіркуни виходять приблизно через місяць, а через три місяці останній раз линяють, перетворюючись на імаго. У перші години після линьки новенький дорослий має химерний вигляд: несе зверху білий шлейф непросохлі м'які крила, іноді вони зім'яті і настовбурчуються на спині. Він сушить їх на світлі, поки вони не затвердіють і не потемніють. Мине ще кілька днів, перш ніж цвіркун стане статевозрілим і заспіває свою першу пісеньку.

Кращих співаків вважаються індійські (пальмові) і двупятністие цвіркуни.

Джерело: журнал "Між кішкою і собакою"



Увага, тільки СЬОГОДНІ!