Рід: didelphis linnaeus, 1758 = звичайні опосуми

Рід: didelphis linnaeus, 1758 = звичайні опосуми

Систематика роду Опосум:

Вид: Didelphis azarae Temminck, 1824 = Північноамериканський опосумВид: Didelphis marsupialis Linnaeus = Північний опосум

Коротка характеристика роду

Опосум - сумчасті дрібних розмірів. Довжина тіла 7-50 см. Довжина хвоста 4-55 см. Морда витягнута і загострена.

Вуха маленькі або середніх розмірів, неоволосненние. Хвіст у більшості випадків довгий і хапальний, оголений повністю або частково, іноді потовщений в основі відкладеннями жиру. Кінцівки вкорочені, пятіпалие- задні трохи довше передніх. Великий палець задньої кінцівки великих розмірів, протиставляється іншим пальцям і позбавлений кігтя. Пальці між собою не зростаються.

Розміри найбільш великі в сімействі. Довжина тіла 32-50 см, довжина хвоста 25-55 см. Вага від 2 до 5,5 кг.

Зовнішній вигляд крисообразний. Голова з витягнутою, загостреною мордою. Вуха великі, безволосі. Хвіст хапальний, голий, вкритий волоссям тільки біля самої основи, темного кольору з білим кінцем. Перший палець передньої лапи протиставляється іншим і не має кігтя.

Волосяний покрив, на відміну від інших представників сімейства, складається з пухових і великого числа напрямних волосся. Забарвлення сіра, чорна, червона, іноді біла. На голові можуть проходити 3 поздовжні темні смуги: по одній через очі і третя між ними по середній лінії голови через лоб.

Самка має відкривається вперед добре розвинену сумку- всередині неї зазвичай 13 сосків. Вони розташовані кольцом- один сосок в центрі. Диплоидное число хромосом 22.

Тримаються головним чином в лісах, в місцях з густим чагарником і підростом. Ведуть сутінковий і нічний спосіб життя. День проводять в тріщинах скель, дуплах, купах хмизу, норах. Будують округле гніздо з листя і трави. Матеріал для гнізда зносили у роті або захопивши його чіпким хвостом. Хоча більшу частину часу звичайні опосуми проводять на землі, вони добре лазять і по деревах. До осені сильно жиріють і в холодні дні можуть бути абсолютно неактивними. У разі поранення або переляку звичайний опосум може прикинутися мертвим і таким чином уникнути небезпеки.

Набір їжі дуже різноманітний і складається з багатьох рослинних і тваринних об'єктів. Тримаються поодинці, за винятком періоду розмноження. Самки досягають статевої зрілості вже в перший рік життя. Для них характерний поліестральний цикл, так що вони зазвичай мають 2 посліду щорічно на більшій частині свого ареалу. У період розмноження тривалістю 28 днів, Тічка триває 1 або 2 дні. Період вагітності 12-13 днів.

Число дитинчат в посліді 8-18 (до 25). Дитинчата залишаються прикріпленими до соска матері протягом 60-70 днів, потім вони залишають сумку і ще місяць проводять на тілі самки, чіпляючись лапами за шерсть матері, а хвостами за її хвіст, який вона тримає над своєю спиною. У цей час вони продовжують харчуватися молоком матері, хоча і починають приймати тверду їжу.

Поширені на більшій частині Північної та Південної Америки.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!