Рід: dorcopsis schlegel et muller, 1845 = чагарникові кенгуру

Систематика роду чагарникових кенгуру:

Вид: Dorcopsis atrata Van Densen, 1957 = Чорний чагарниковий кенгуру, або кенгуру ГудінафаВид: Dorcopsis hageni Heller, 1897 = Кенгуру ХагенаВид: Dorcopsis luctuosa D 'Albertis, 1874 =Вид: Dorcopsis macleayi Miklouho-Maclay, 1885 = Кенгуру МаклеяВид: Dorcopsis muelleri Lesson, 1827 = Сірий валлабі, або кенгуруВид: Dorcopsis vanheurni Thomas, 1922 = Гірський чагарниковий кенгуруВид: Dorcopsis veterum = Смугастий чагарниковий кенгуру

Dorcopsis muelleri Lesson, 1827 = Сірий валлабі [кенгуру], фото сумчасті тварини фотографіяКоротка характеристика роду:

Рід чагарникових кенгуру в даний час маловивчений. Ці ссавці живуть у заростях чагарників - в густому підліску гірських лісів (або рівнинних лісів) і відносяться до сімейства деревних кенгуру.

Чагарникові кенгуру, як правило, мають досить обмежений ареал, проте в межах своєї території проживання вони "окупували" різні екологічно ніші.

Переважно поширені в Новій Гвінеї (їх ще прийнято називати Новогвінейський лісовими кенгуру).

Всі представники роду чагарникових кенгуру досить рідко зустрічаються в природі. Вони занесені до "Червоної книги" як знаходяться під загрозою зникнення ссавці.

Середня довжина дорослої особини чагарникового кенгуру досягає 45-70 сантиметрів (без урахування хвоста). При цьому розмір самок і самців приблизно однаковий.

Голова у чагарникових кенгуру досить вузька і трохи загострена. Маленькі вушка звірятка мають злегка закруглену форму. Носове дзеркальце великих розмірів без волосяного покриву.

Зубна формула: I 3/1 C 1/0 P 2/2 M 4/4 = 34. Верхній ікло порівняно великий[1].

Хвіст довгий (30-45 сантиметрів) і плавно звужується від основи до кінчика (без волосяного покриву на кінчику). Хвіст виконує роль опори для тіла під час сидіння і балансом при стрибках тварини.

Задні кінцівки можна назвати короткими. Волосяний покрив на спині від сіро-бурого відтінку до насиченого темно-бурого кольору (зустрічаються і темні плями на спині).

А ось черевце чагарникового кенгуру має світло-буро-сірий, сірий або білий колір. Волосяний покрив на спинці від зашийка і до потилиці вершинами спрямований вперед.

Чагарникові кенгуру є травоїдними сумчастими. Вони харчуються в основному м'якою надземної та підземної рослинністю (травами, листям, корінням, фруктами). Воліють нічний спосіб життя.

Репродуктивна зрілість досягається в 15 місяців. Період розмноження охоплює цілий рік, час вагітності - 30-45 днів. Після того, як малюк залишає сумку матері, самка знову готова до спаровування.

У період розмноження самки виношують одного дитинчати, який потім переповзає в сумку мами, де і проводить деякий час до тих пір, поки не зміцніє і не буде готовий до самостійного життя.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!