Рід: hypsiprymnodon ramsay, 1876 = мускусні кенгуру

Систематика роду Сумчасті кенгуру:

Вид: Hypsiprymnodon moschatus Ramsay, 1876 = Мускусний кенгуру, мускусна кенгуровий щур, цепконог

Hypsiprymnodon moschatus Ramsay, 1876 = Мускусний [цепконогій] кенгуру, мускусна кенгуровий щур, цепконог, фото сумчасті тварини фотографіяКоротка характеристика роду:

Свою назву мускусні кенгуру отримали завдяки характерному мускусних запаху, який виділяють залози тварин (як самки, так і самці).

Поширений мускусний кенгуру переважно на 320-ти кілометрової прибережної території північно-східного Квінсленда.

На чисельність мускусних кенгуру негативно впливає стрімке скорочення тропічних лісів, які вирубуються, а площі розорюються під сільськогосподарські угіддя. Тому звірятка занесені до "Червоної книги".

Середні розміри дорослої особини: довжина тіла з головою - 20-35 сантиметрів, маса тіла - 0,36-0,68 кілограм. За своїм зовнішнім виглядом мускусні кенгуру нагадують щура.

Мордочка тварин трохи загострена, голова коротенька і маленька. Загострені вушка без волосяного покриву мають середню довжину. Кінцівки практично однакової довжини. Кігті маленькі і слабо розвинені.

Короткий хвіст цепконога довжиною близько 15 сантиметрів практично голий (на відміну від інших побратимів свого сімейства). Тільки біля основи хвостик має невеликий волосяний покрив, зате по решті довжині - він покритий лускою.

Зубна формула: I 3/1 C 1/0 P 1-2 / 2 M 4/4 = 32-34. Перший верхній різець довгий, вдвічі перевищує по довжині два інших різця. Останній предкоренной, особливо у верхній щелепі, вузький, з високою ріжучої коронкою, що обгинає зовні перший корінний зуб. Диплоидное число хромосом 22[1].

Волосяний покрив по тілу ссавця досить жорсткий. Окрасою шёрсткі мускусного кенгуру - від яскраво-коричневого до червонувато-сірого відтінку (боки тіла тварини сірого кольору, а черевце - світло-жовте).

Мускусні кенгуру живуть в дощових лісах (в частих чагарниках) і в густій рослинності, яка росте по берегах річок або озер. Однак в місцях її проживання тваринку не так-то просто помітити.

Ці сумчасті ведуть активний денний спосіб життя (рідше - нічний), а ось опівдні і вночі, як правило, вони відпочивають у своїх гніздах. Тримаються в основному поодинці або парами.

Пересуваються мускусні кенгурові щури відразу на 4-х кінцівках, але при швидкому русі використовують тільки задні лапи для стрибків. Це дуже моторні тварини, здатні розвинути високу швидкість руху.

У раціон мускусного кенгуру входять личинки комах, черв'яки, плоди пальм, коренеплоди (щоб їх дістати, кенгуру розриває землю пазурами), ягоди.

Період розмноження затягується з лютого місяця по травень. Самка приводить звичайно 2 дитинчати, які до 21 тижнів живуть у неї в сумці. Після закінчення термінів малюки ще деякий час знаходяться безвилазно в гнізді.

Правовласник: портал dogserviceclub.ru

При передруці даної статті активне посилання на джерело ОБОВ'ЯЗКОВА, в іншому випадку, використання статті буде розглядатися як порушення "Закону про авторські та суміжні права".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!