Рід: setonyx lesson, 1842 = короткохвості кенгуру, квокки

Короткохвостий кенгуру, або квокки (Setonyx brachyurus), картинка сумчасті тварини рисунокСистематика роду Куцохвості кенгуру, квокки:

Вид: Setonix brachyurus Quoy Gaimard, 1830 = короткохвостих кенгуру, або квокки

Коротка характеристика загону

Короткохвості кенгуру, або квокки, або куокка, були описані Самуелем Волкерсоном ще у 1658 році, а в 1696 г Віллем де Вламінк назвав їх «гігантськими щурами». Насправді на щурів квокки мало схожі. Їх зовнішній вигляд видає в них представників сімейства кенгурових.

У тварин цього роду велике, в порівнянні з головою, тіло, маленька, подовжена голова, потужні, великі задні кінцівки, укорочені передні кінцівки, розвинена виводкова сумка. Як і всі кенгуру, квокки пересуваються стрибками. Вони мають довжину тіла 40-90 см. Їх відмінна особливість - досить тонкий і короткий щодо тіла хвіст, довжиною від 25 до 30 см. Вага дорослої тварини близько 2,5-5 кг.

Характерні для короткохвостих кенгуру округлі, широкі вуха, ледве виступаючі з-під сірого, сіро-бурого або коричневого хутра. Черевна сторона пофарбована в сіро-білий колір. Часто голова має більш світлий відтінок, ніж спина, а також розмиті смуги, що проходять через очі. Тіло, включаючи голову, володіє густим, довгим волосяним покривом, хвіст же покритий рідкісними волосками. Зубна формула у тварин з роду квокки: I 3/1 C 0/0 P 2/2 M 4/4 = 32, без верхніх іклів. У диплоїдний набір 22 хромосоми.

Короткохвості кенгуру ведуть наземний, нічний спосіб життя, віддаючи перевагу сухі трав'янисті райони або території, сильно порослі чагарником. У траві звірята прокладають довгі стежки. Під час сильної засухи, куокка іноді перебирається до боліт, тому їх иссушение спричинило негативні наслідки для чисельності цього роду.

Основу раціону цих тварин складають листя чагарників і трави. Цікавий факт: у шлунку квокки знаходиться більше 15 видів бактерій, що допомагають у травленні.

Шлюбний період випадає на зиму. Вагітність триває близько 27 днів. Самка приносить одного дитинчати в рік. Вага його при народженні приблизно 25 г. Він проводить у сумці близько 5 місяців. Дитинча залишається в сумці протягом 150-175 днів і до цього часу збільшується у вазі до 450 м Затримка в розвитку заплідненої яйцеклітини в сумчастих була вперше виявлена у короткохвостих кенгуру. Безпосередньо після народження дитинчати самка знову злучається, і яйцеклітина запліднюється. Однак імплантації та розвитку яйцеклітини не відбувається до тих пір, поки дитинча залишається в сумці. Якщо він загинув чи вилучено з сумки, яйцеклітина відразу починає розвиватися[1]. Статева зрілість настає пізно - до 5-ти років.

Рід, що включає єдиний вид, Куцохвості кенгуру в даний час дуже нечисленний. Ареал проживання обмежується південним заходом Західної Австралії, ізольованими територіями в районі Олбані і декількома островами (Пінгвін, Балд, Роттнест). Через коротке хвоста, квокки більш беззахисні, ніж звичайні кенгуру, у зв'язку з цих, завезені кішки і лисиці, а також дикі собаки дінго, завдали великої шкоди цьому роду.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!