Рід: lagorchestes gould, 1841 = заячі кенгуру

Систематика роду Заячьи кенгуру:

Вид: Lagorchestes asomatus = Малий заячий кенгуруВид: Lagorchestes conspicillatus Gould, 1844 = Очковий кенгуруВид: Lagorchestes hirsutus Gould, 1842 = Кошлатий кенгуру, або пучкохвостий кенгуруВид: Lagorchestes leporides = Довговухий кенгуру # 8224-

Коротка характеристика роду

Тварини роду Заячьи кенгуру на сьогоднішній день поширені на значній території Австралійського континенту - в Новому Південному Уельсі, Західної і Південної Австралії, на Північній Території, - а також на деяких прилеглих островах (Барроу, Дорра). Є відомості, що один з підвидів очок кенгуру Lagorchestes conspicillatus leichardti був знайдений на острові Нова Гвінея.

Заячі кенгуру - невеликі, швидкі, сумчасті ссавці. Вони проводять весь день, відпочиваючи, на пагорбах або скелях у високій траві, чагарниках або в норах, виритих ними під кущами. Степу з чагарниковими заростями і савани - комфортні зони проживання для цих тварин. Вночі заячі кенгуру вибираються з укриття на пошуки їжі. Ці тварини, здатні за один стрибок подолати відстань в 2-3 метри, харчуються різними частинами рослин. Розміри їх невеликі: тіло - 31-49 см, і майже такий же хвіст - 25-45 см. Вага дорослої особини коливається між 750 г і 5 кг.

Очковий кенгуру (Lagorchestes conspicillatus), фото сумчасті тварини фотографія картинкаРід: Lagorchestes Gould, 1841 = Заячьи кенгуру

Очковий кенгуру (Lagorchestes conspicillatus)

Самки заячих кенгуру перевершують самців у розмірі і масі. Для цих тварин характерні укорочені передні кінцівки і подовжені задні лапи. Морда загострена і укорочена. Хвіст потовщений в основі і звужується до кінчика. Така будова хвоста допомагає кенгуру використовувати його, як опору і балансир під час стрибків. Вуха або короткі, або середні (залежно від виду).

Зубна формула: I 3/1 C 1/0 P 2/2 M 4/4 = 32. Розміри різців у верхній щелепі зменшуються від першого до третього. Верхнє ікло імеется- іноді він розвинений слабко. У пучкохвостого кенгуру диплоидное число хромосом 22[1].

Заячі кенгуру - володарі короткого і м'якого волосяного покриву. Типові забарвлення спини і підстави хвоста: бурий, сірий, буро-сірий, червоно-бурий, оранжево-сірий, світло-оранжевий. Черево найчастіше пофарбовано в біло-сірий або білий колір. Голос зайцеобразних кенгуру являє собою характерний свист.

Заячі кенгуру ведуть одиночний спосіб життя. Розмноження цілорічне, крім тварин, що мешкають на острові Барроу. Для них період розмноження припадає на березень-вересень. Самки народжують, як правило, одного дитинчати (рідко двох). Молоді особини проводять в материнській сумці 150 днів. Статева зрілість настає приблизно на 12-й місяць життя.

У роді чотири види, два з яких вже вимерли, це Малий заячий кенгуру і Довговухий кенгуру. Нині існують Пучкохвостий кенгуру, занесений до «Червоної книги», і Очковий кенгуру.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!