Кабан (sus scrofa)

Кабан навряд чи потребує докладному зовнішньому описі. Довжина його понад 1,5 м, вепр може важити 250 кг і навіть (на Далекому Сході) 300-320 кг. Таку велику вагу кабани набирають у період фізичного розквіту, тобто не менше ніж в 5-6 років. У кабанів-сікачів виростають страхітливі ікла, особливо нижні. Вони досягають 24-25 см в довжину і загнуті півколом. Кабани прекрасно чують і мають тонкий нюх, але бачать порівняно погано, тому при зустрічному вітрі можна до них тихо наблизитися на дуже коротку відстань.

Щільність населення кабанів місцями дуже велика, як максимум - 50 - 60 голів на 1000 га. Загальна їх чисельність в СРСР оцінюється майже в мільйон голів.

Кабани живуть в найрізноманітніших умовах - від темно-хвойних лісів до очеретяних заростей. У зоні тайги кабанячі місця - кедрові ліси, багаті орехамі- в лісовій смузі - змішані і листяні ліси з дубовими жолудями і соковитими кореневищами: в горах - букові ліси, вся грунт в яких восени покрита тригранними буковими горішками, а також рясно плодоносять фруктові зарості і ліщина. В очеретах кабан харчується кореневищами і соковитими стеблами.

Чим кормних місця, тим менші ділянки проживання потрібні диким свиням. Сікачі-одинаки ведуть полубродячіх спосіб життя, самки з поросятами дотримуються невеликих, добре укритих ділянок місцевості. Навесні і влітку добовий хід кабанів не перевищує 5 - 6 км-восени досягає 12 км, взимку глибокий сніг заважає дальнім походам і кабани проходять від декількох сотень метрів до 3 - 4 км. Ділянка перебування в такий час не перевищує 2,5 кв. км. При кочівлях кабани здатні проходити за добу 20 - 40 км і йти від своїх споконвічних місць на 200 км.

На годівлю влітку кабани виходять перед заходом сонця і жирують до світанку. З осені вони йдуть годуватися раніше, вдень, а взимку ніч проводять у лігвищах, день - на годуванні.

Одночасно з накопиченням осіннього жиру у сікачів утворюється своєрідний підшкірний панцир зі сполучної тканини - калкан. Товщина його 2 - 3 см, і тягнеться він від лопаток до кінця ребер. Це захисне пристосування на час гону, коли в листопаді-грудні самці запекло б'ються через самок. Вони втрачають до п'ятої частини ваги, бувають сильно злякався і виснажені. Під час гону вони багато бродять і мало їдять. На одного самця припадає від 1 - 3 до 5 - 8 самок.

Через 114 - 140 днів після запліднення, найчастіше в квітні, народжується 4 - б поросят, іноді навіть 10 - 12. Народжуються вони в лігві-поглибленні серед дрантя з дахом з гілок або сухої трави і проводять тут перші дні життя. Тиждень вони лежать в лігві, тісно притулившись один до одного. На другий тиждень самка починає виводити поросят на прогулянки. У віці до півмісяця, побачивши небезпеку, поросята розбігаються в різні боки і залягають у траву або нерухомо стоять у гущі чагарнику, високої трави, тростніка- полосата забарвлення робить їх непомітними.

З 2 - 3 тижнів поросята починають рити грунт, хоча молоком матері харчуються 2,5 - 3,5 місяця. Тварини ростуть повільно і повного розвитку досягають в 5 - 6 років, хоча самки беруть участь в розмноженні з 18 - 20 місяців, а самці - на четвертому - п'ятому році життя, У природі кабан живе 10 - 12 років, у неволі здатний прожити 20 років .



Увага, тільки СЬОГОДНІ!