Сімейство: rhinopomatidae miller, 1907 = ланцетоносние кажани, або мишехвости

Систематика сімейства Ланцетоносние кажани, або мишехвости:

Рід: Rhinopoma E.Geoffroy, 1818 = Ланцетоносни, мишехвости, довгохвості кажани

Вид: Rhinopoma hadithaensis Khajuria, 1988 =

Вид: Rhinopoma hardwickei Gray, 1831 = Мишехвост Хардвік

Вид: Rhinopoma microphyllum (Brunnich, 1782) = Великий мишехвост

Вид: Rhinopoma muscatellum Thomas, 1903 = Малий мишехвост

Коротка характеристика сімейства

Мишехвости. Розміри дрібні і середні. Довжина тіла 60-80 мм. Довжина хвоста близько 60 мм. Довжина передпліччя 55-70 мм. Єдині представники підряду кажанів, що мають хвіст, по довжині приблизно дорівнює довжині тіла. В основі хвоста часто бувають відкладення жиру. Межбедренную перетинка дуже вузька і велика частина хвоста вільно виступає з неї. Великі вуха з'єднані між собою шкірястою складкою по верху голови. Морда з роздутими бічними відділами, утвореними гребеневидними шкірними виростами. На кінці морди невеликий округлий носової листок. Ніздрі відкриваються вперед. Другий палець передньої кінцівки має дві фаланги.

Мишехвост Хардвік (Rhinopoma hardwickei), фото кажани фотографія картинка

Мишехвост Хардвік (Rhinopoma hardwickei)

Козелок добре розвинений. Забарвлення волосяного покриву сірувато-бура або темно-бура на спинний стороні і злегка світліша на черевний. Морда, крижі і задня частина черева голі.

У черепі носові кістки розширені латерально так, що їх ширина більше довжини. Лобові кістки невеликі і мають западину. Посторбітальние відростки відсутні. Предчелюстной кістки вельми схожі з предчелюстной кістками криланов- вони розділені один з одним і не зливаються з оточуючими кістками. Носова гілку їх добре розвинена, піднебінна сильно вкорочена. Кісткові слухові барабани великі. Зубна формула: I 1/2 C 1/1 P 1/2 M 3/3 = 28.

Плечова кістка не має додаткового зчленування з лопаткою. Сьомий шийний хребець не викачується з першим грудним.

Плечовий і тазовий пояси і задні кінцівки нормальние.Імеется невелика сліпа кишка.

Ланцетоносние кажани мешканці пустельних і напівпустельних областей. Днем тримаються в печерах, ущелинах скель і будівлях, збираються часто великими колоніями. Великі мишехвости населяють деякі піраміди протягом більше 3000 років. Мишехвости часто підвішуються не тільки за задні лапи головою вниз, але і за перші пальці передніх кінцівок головою вгору. Харчуються комахами. Про розмноження відомо небагато. Самки індійського мишехвоста народжують дитинчат раз на рік з квітня по липень.

Поширені від Ріо-де-Оро в Африці на схід через всю Північну Африку та Південну Азію до Суматри.


Література: Соколов В. Є. Систематика ссавців. Навч. посібник для університетів. М., "Вища школа", 1973. 432 стр. З іл.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!