Рудий намбат, або сумчастий мурахоїд (myrmecobius fasciatus)

рудий намбат, фото, намбат рудий, фотографіяЦе невелике сумчаста тварина зазвичай називають східним смугастим мурахоїдів, або рудим намбат. Воно трохи більше щури і важить приблизно півкілограма.

З усіх сумчастих намбат - найяскравіше за забарвленням і малюнком тварина. Зверху його шкурка однотонна, руда, з рідкими, чисто білими штрихами, знизу тіло коричнево-охристое. Поперек спини і крижів шість-сім білих або кремових смуг. Темна смужка на щоці перетинає очей, над яким помітна білувата смуга. Хвіст з довгою, досить жорсткою шерстю. Зазвичай намбат тримає його горизонтально, шерсть тоді на ньому притиснута, кінчик трохи загнутий догори, але, коли тварина піднімає хвіст, він перетворюється на пишний султан. Мордочка у намбат гостра, витягнута, рот невеликий, з довгим тонким мовою.

У минулі часи область поширення рудого намбат починалася в західній частині Нового Південного Уеллса, перетинала Південну Австралію і йшла в Західну. У Новому Південному Уельсі тварина тепер напевно зникло. Можливо, воно ще збереглося в деяких місцях Південної та Західної Австралії.

Про причини зникнення рудого намбат робилися різні припущення, але фактично про звірку відомо дуже мало.

Харчується намбат майже одними термітами. Розшукавши їх по запаху, він присідає на задні лапи, а передніми починає квапливо рити землю і своїм довгим циліндричним мовою то й справа блискавично злизує термітів. На одному місці тварина рідко затримується подовгу, навіть якщо термітів там багато. Їсть намбат і мурах, але, мабуть, тільки випадково, коли ті накидаються на виритих їм термітів.

Терміти не тільки складають основу харчування намбат, але забезпечують його також і притулками, виїдаючи деревину всередині повалених евкаліптів. Намбат майже ніколи не ризикує йти далеко від дупла. При найменшій небезпеці звірок поспішає до свого укриття, а якщо його проженуть звідти, кидається до іншого. Витягнути намбат з дупла дуже важко, він надає відчайдушний опір. Заб'ється в глиб дупла і вчепиться кігтиками в деревину.

Як правило, намбат веде нічний спосіб життя, за винятком весняних місяців, коли з'являються дитинчата. Тоді він весь день блукає в пошуках їжі. Якщо погода не надто спекотна, намбат може розтягнутися де-небудь на колоді або прямо на землі і з задоволенням гріється на сонечку, розкинувши в сторони лапки і хвіст. Hамбат - звірок сумирний. Коли його зловлять, він не кусається і не дряпається, а свій протест висловлює тільки частим уривчастим посвист або тихим бурчанням.

Хоча намбат - тварина сумчасте, сумки у нього немає. Дитинчата міцно триматися на сосках і додатково чіпляються лапками за материнську шерсть. Зазвичай у намбат буває по чотири дитинчати. Народжуються вони з січня по травень, і всю австралійську зиму мати носить їх на собі, а з кінця серпня - вересня починає залишати малюків у дуплі. З жовтня деякі з них пробують вже самі добувати собі їжу.

Джерело: журнал "Юний натураліст" 1976 - 2


Увага, тільки СЬОГОДНІ!