Сімейство: macropodidae owen, 1839 = кенгурові

Систематика сімейства Кенгурові:

Підродина: Macropodinae =Рід: Dendrolagus Muller, 1839 = Деревні кенгуруРід: Dorcopsis Muller, 1845 = Чагарникові кенгуруРід: Dorcopsulus = Лісові кенгуруРід: Lagorcnestes Gould, 1841 = Заячі кенгуруРід: Macropus Shaw et Nodder, 1790 = Велетенські кенгуруРід: Onychogalea Gray, 1841 = Кігтехвості валабіРід: Peradorcas Thomas, 1904 = Карликові скласти кенгуруРід: Petrogale Gray, 1837 = Скелясті кенгуру, або скельні валлабіРід: Setonyx Lesson, 1842 = Короткохвості кенгуруРід: Thylogale Gray, 1837 = ФіландераРід: Wallabia = ВаллабіПідродина: Sthenurinae =Рід: Lagostrophus Thomas, 1887 = Смугасті кенгуру

Коротка характеристика сімейства

Розміри кенгуру дуже різні. Довжина тіла мускусних щурячих кенгуру 25 см, а велетенських кенгуру - 160 см (найбільша в загоні сумчастих). Довжина хвоста від 15 до 105 см. Вага дорослих тварин від 1,4 до 90 кг. Часто самці більші за самок. Голова відносно невелика, з укороченою або довгою мордою. Носове дзеркало безволосе або вкрите волоссям. Вуха великі або укорочені, округлі або овальні, слабо або густо вкриті волоссям. Хвіст зазвичай довгий, іноді відносно короткий, покритий волоссям по всій довжині і у більшості представники не хапальний. Він поступово звужується від потовщеного підстави до кінця або залишається по всій довжині рівної товщини (скелясті кенгуру, карликові скласти кенгуру), іноді з ороговевшим ділянкою шкіри на кінці (Кігтехвості валабі). У всіх кенгуру, за винятком деревних, задні кінцівки значно довші і сильніше передніх. Передні кінцівки п'ятипалі, з великими або дуже великими кігтями. На задніх кінцівках перший палець відсутній (є тільки у мускусних кенгуру), що не-великі другий і третій пальці з'єднані між собою шкірястою перетинкою, четвертий палець сильно розвинений і володіє потужним нігтем, п'ятий палець помірної довжини.

Волосяний покрив зазвичай густий і м'який, забарвлення від чорної, сірої або бурого до рудої і жовтою. На спині або крижах можуть бути смуги, іноді на морді є плями. У самок добре розвинена виводкова сумка, що відкривається вперед. З наявних чотирьох сосків зазвичай функціонують лише два.

Зубна система у кенгурових дуже мінлива. Верхні різці добре розвинені. Нижній і верхній перші різці особливо великі і направлені вперед. Другий і третій нижній різці відсутні, верхнє ікло невеликої або його немає зовсім. Мається диастема між різцями і предкоренних зубами. Предкоренние вузькі, пластинчасті. Корінні широкі, квадрітуберкулярние або білофодонтние. У карликового скелястого кенгуру відзначена своєрідна зміна зубів, характерна також для слонів і сирен і не зустрічається у інших сумчастих. Нові корінні (приховані до цього в яснах) з'являються у заднього кінця зубного ряду і зрушують зуби вперед. Зазвичай можна бачити по 4-5 (навіть 6) корінних одночасно з кожної сторони щелепи. Хребців шийних 7, грудних 13, поперекових 6, крижових 2, хвостових 21-25. Атлас звичайно являє собою неповне кільце, незамкнуте на вентральній стороні.

Слизова оболонка щоки від кута рота до глотки володіє залізистим полем м'яких сосочків. Шлунок з подовженою кардіальної залізистої областю, подібної з товстим кишечником, яка разом з еофагіальной борозною забезпечує повернення їжі в ротову порожнину для повторного пережовування. Сліпа кишка у кенгуру є. У перетравленні клітковини важливу роль відіграють симбіонти. Самці мають єдиним сечостатевим протокою. Диплоидное число хромосом коливається у різних видів від 10 до 24.

Мешкають в ландшафтах різного типу. Більшість ведуть наземний спосіб життя, але один вид деревне. У більшості кенгуру нічна активність. День проводять у трав'яних гніздах або в неглибоких норах. Але є і денні види. Всі представники сімейства, за винятком мускусних щурячих і деревних кенгуру, пересуваються стрибками, використовуючи тільки задні кінцівки. Найбільшого розвитку такий спосіб пересування досягає у велетенських кенгуру. Хвіст при цьому служить свого роду балансиром. Швидкість руху, яку можуть розвинути великі кенгуру, досягає 50 км / год. Тримаються переважно невеликими групами, що складаються з одного самця і кількох самок.

Кенгуру растительноядни: В список їх кормів входять різні види і частини рослин. Однак мускусні щурячі кенгуру харчуються також комахами і черв'яками. Специфічна флора бактерій забезпечує у кенгуру ферментативний травний процес. Самки приносять одного, рідко двох дитинчат один раз на рік (деякі види мають більше одного посліду протягом року). Ймовірно, більшості видів кенгуру властива затримка в імплантації. Вагітність 27-40 днів. Дрібні за розмірами кенгуру живуть до 8 років, середніх розмірів до 12, великі до 16.

Область поширення охоплює Австралію, Тасманію, Нову Гвінею, деякі прилеглі острови і архіпелаг Бісмарка. Акліматизовані в Новій Зеландії.

У разі високої чисельності кенгуру можуть приносити шкоди сільському господарству, проте такі випадки рідкісні. Деяких кенгуру розводять на фермах. Представників роду велетенських кенгуру добувають заради хутра. Наприклад, в Квінсленді в 1959 р було заготовлено 584 тис. Шкір). Місцеве населення вживає деяких кенгуру в їжу. В даний час з м'яса кенгуру виготовляють консерви, що мають попит на внутрішньому ринку і йдуть на експорт.

В даний час кенгуру потребують серйозної охорони, так як чисельність їх значно знизилася.


Література: Соколов В. Є. Сістематікамлекопітающіх. Навч. посібник для університетів. М., «Вища школа», 1973. 432 стр. З іл.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!