Рід: plecotus geoffrey, 1818 = ушани

Рід: plecotus geoffrey, 1818 = ушани

Систематика загону ушани:

Вид: Plecotus auritus Linnaeus, 1758 = Вухань звичайний

Вид: Plecotus austriacus Fischer, 1829 = Вухань австрійський

Вид: Plecotus balensis Kruskop et Lavrenchenko, 2001

Вид: Plecotus christii Gray, 1838

Вид: Plecotus macrobullaris Kuzyakin, 1965

Вид: Plecotus taivanus Yoshiyuki, 1991

Вид: Plecotus teneriffae Barrett-Hamilton, 1907

Вид: Plecotus wardi Thomas, 1911

Вид: Plecotus [Corynorhinus] townsendii Cooper, 1837 = Віргінський ушан

Коротка характеристика роду:

Розміри ушанов в межах сімейства середні. Довжина тіла 40-70 мм. Довжина хвоста 35- 55 мм. Довжина передпліччя 35-52 мм. Крила короткі і широкі. Крилова перетинка прикріплюється до задньої кінцівки біля основи зовнішнього пальця. Довжина хвоста приблизно дорівнює довжині тіла-кінець хвоста не більше ніж на 1-2 мм виступає за край широкої межбедренной перетинки. Епіблеми немає. Вуха дуже великі (в довжину досягають 40 мм). Від внутрішнього краю вушних раковин назустріч один одному відходять невеликі шкірясті виступи, майже дотичні над чолом жівотного- внутрішня поверхня вушних раковин покреслена неглибокими: поперечними складками. Козелки довгі, загострені до вершини. Внутрішня поверхня вух покрита численними поперечними складками. З обох сторін вкорочене морди ушанов є невеликі роздутості, що оточують витягнуті в формі ком ніздрі. Очі в порівнянні з іншими летючими мишами великих розмірів. Волосяний покрив досить короткий і нерівний. Забарвлення його на спинний стороні від блідо-палево-жовтого до темно-сірої або коричнево-бурою, на черевній стороні зазвичай трохи світліше. У самок одна пара сосків.

Диплоидное число хромосом у звичайного ушана і ушана Таунсенда 32, а у Арізони ушана - 30.

Лицьова частина черепа невеликого розміру, спереду загострена. Крупна мозкова капсула має найбільшу висоту в тім'яній відділі і знижується до потиличної частини. Сагиттального гребеня немає. Ламбдоідальний гребінь розвинений слабко. Лобно-носовій вигин верхньої лінії профілю черепа виражений слабо. Дах лицьової частини розширена за рахунок розростання надочноямкових відростків. Гребені на черепі не розвинені. Виличні дуги вузько розставлені і на відміну від більшості інших кажанів сильно розширені і перегнути в середній частині-вилична ширина дорівнює або менше ширини черепа в області слухових кісток. Слухові барабани досягають щодо величезних розмірів. Носова вирізка неглибока, задній край передненёбной вирізки зазвичай не досягає лінії, що з'єднує задні грані іклів.

Зубна формула: I 2/3 C 1/1 P 2/3 M 3/3 = 36. Передній верхній різець двухвершінние, задній різець сильно поступається в розмірах переднього. З кожного боку верхньої щелепи є по одному малому переднекоренному зубу (Р1), який добре розвинений і розташований в широкому проміжку між іклом і великим переднекоренним (Р3). Останній верхній корінний (М3) не сплющений в передньо-задньому напрямку і несе на жувальній поверхні три коміссури. У нижній щелепі по два малих переднекоренних зуба (P1-2).

День проводять у печерах, ущелинах скель, будівлях, дуплах дерев. У період розмноження самки тримаються колоніями, збираючись по 20-30 і до 200 особин, а самці поодинці. Звичайний вухань в середній смузі приносить дитинчат зазвичай в червні. Самка народжує одного дитинчати. Через місяць молоді звірки досягають розмірів дорослих. У ушана Таунсенда, що мешкає в Америці, спарювання відбувається восени, і сперматозоїди залишаються в статевих шляхах самки до весни. Всі види на зиму впадають в сплячку. На полювання вилітають тільки в повній темряві. Літають повільно. Можуть, махаючи крильми, триматися на одному місці. Видобуток ловлять як на льоту, так і збирають на землі.

З Палеарктіческой кажанів до Ушанов систематично найближче стоїть рід Barbastella. Викопні рештки ушанов відомі з міоцену.

Ушани поширені в більшій частині Євразії, від Іспанії до Сахаліну і Японії, в Північній Африці, південній частині Північної Америки. Північна межа ареалу в Євразії проходить приблизно по 63-60 ° с. ш., південна тягнеться від північної Сахари через Передню Азію, Іран, західні та південні Гімалаї до південної Японії. В Америці ушани поширені на північ до Британської Колумбії і Пенсільванії, на південь до п-ова Юкатан. У Росії мешкає звичайний вухань.

Література:

1. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963

2. Соколов В. Є. Систематика ссавців. Навч. посібник для університетів. М., "Вища школа", 1973. 432 стр. З іл.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!