Сарна, або чорний козел, або свистун (rupicapra rupicapra)

Сарна, або чорний козел, або свистун (rupicapra rupicapra)

Серна на Кавказі називається ще чорним козлом. І таку назву цілком відповідає зовнішності цієї тварини. Невеликі вертикально стоять і сильно гачком загнуті роги служать сарни гострою зброєю.

У нас в країні мешкає тільки на Кавказі, де поголів'я сарни, ймовірно, сягає 15 тисяч голів. Ділянка перебування невеликий - 4 - 5 км в довжину. Тримаються сарни дрібними групами і стадами, іноді значними, пасуться в основному вранці і ввечері.

Гон в кінці жовтня - листопаді. Самці видають в цей час різкий мускусний запах, що виходить з секрету залоз, що поміститься за рогами. Самці переслідують один одного, але бувають і змішані групи з декількох самців і самок, а не тільки "класичні" гареми.

Після 160 - 170 днів вагітності народжується 1 ягня, рідко 2. Самки беруть участь в розмноженні з 3, самці - з 3 - 4 років. Більшість сарн живе до 10 років, але деякі доживають до 25.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!