Рід: wallabia trouessart, 1905 = валлабі

Систематика роду Валлабі:

Вид: Wallabia bicolor Desmarest, 1804 = Болотний валлабі

Коротка характеристика роду

Батьківщиною роду Валлабі була Нова Гвінея. Згодом ареал проживання тварин цього роду збільшився, і тепер вони зустрічаються не тільки на батьківщині, але і на материку (Австралія), острові Тасманія, архіпелазі Бісмарка. Крім того валлабі були завезені на Британські острови і в Нову Зеландію, де непогано прижилися.

Назва «деревні кенгуру» з'явилося через особливості цих сумчастих ссавців проводити день на деревах, а не в заростях, як це роблю більшість кенгурових. Валлабі воліють тропічні ліси в гористій місцевості. Їх можна зустріти на висоті від 500 до 3000 метрів над рівнем моря. Іноді валлабі селяться на відкритих ділянках і в степу.

Болотний валлабі (Wallabia bicolor), фото сумчасті тварини фотографія картинкаРід: Wallabia Trouessart, 1905 = Валлабі

Представники цього роду мають невеликі розміри. Довжина їх тіла коливається між 52 і 81 см. Довжина хвоста іноді перевищує довжину тіла (42-93 см). Хвіст довгий, поступово звужується від основи до кінця. Подовженого волосся на кінці хвоста немає. Хвіст служить опорою тіла при сидінні і балансом при стрибках[1]. У валлабі розвинений статевий диморфізм - самці більші за самок. Дорослий самець може важити близько 75-10 кг, а самка дещо менше - 6,5-8,7 кг. Тварини покриті довгими волосками по всьому тілу. Хутро може бути грубим або м'яким, залежно від виду. Від цього ж залежать і особливості забарвлення. Вуха середньої довжини або довгі. Носове дзеркало є. Задні кінцівки значно довші від передніх[1].

Валлабі - рухливі та спритні тварини. Вони можуть стрибати з висоти до 18 м, а між деревами - до 10 м. Для цього у них є міцні задні кінцівки з викривленими кігтями, і подушечки на ступнях. Зубна формула: I 3/1 C (0) 1/0 P 2/2 M 4/4 = 32 (34). Верхнє ікло дуже малий або зовсім відсутній. У рудо-сірого валлабі в диплоїдний набір 11 хромосом у самців і 10 у самок у решти представників роду 2п = 16[1].

Вночі валлабі поїдають фрукти, пагони рослин і листя. Валлабі живуть в групах (1 самець на кілька самок). Розмноження цілорічне. Вагітність близько 29-32 днів днів. Дитинча залишається в сумці протягом приблизно 250-300 днів.

Валлабі легко приручити. У природних умовах вони живуть близько 14-20 років.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!