Велика лісова, або азіатська миша (apodemus speciosus)

Велика лісова, азіатська миша (Apodemus speciosus), фото фотографія картинка гризуниВелика лісова, або азіатська миша займає проміжне положення між польовими та лісовими мишами. Майже не відрізняється від лісової миші, але на грудях немає жовтої плями і темної поздовжньої спинний смуги. Спеціалізація виду спрямована в бік розвитку стрибаючого бігу. Морда щодо гостра. Досить довге вухо (14-18 мм), пригнутися вперед і прикладена до беку морди, досягає до ока. Ступня довга (23-26 мм) і вузька. Гризун середнього розміру, але помітно крупніше будинкової миші.

Довжина тіла до 100-125 мм, довжина хвоста 80-111 мм (близько 90% довжини тіла). Близька до польової миші, відрізняючись більш довгим вухом, відсутністю і плями на грудях, між передніми кінцівками, видовженим носовою відділом черепа, слабкіше розвиненими гребеневидними оторочками межглазничного проміжку, що не переходять на тім'яні кістки і наявністю передньо-зовнішнього горбка на М2, який, однак, менше передньо-внутрішньої. Кігті лап гостріше, ніж у польової миші, але більш тупі, а хутро м'якше. Сосков 8. Glans penis не настільки борознистим, як у польової миші.

Забарвлення верху тіла вохристо-рудувато-бура, різних відтінків, то більш темна, то світліше, але загалом досить постійна на серіях. Черевце біле або брудно біле, різко межує з охристими боками.

Поширення. Алтай, Саяни, велика частина території Східного Сибіру, Далекий Схід.

Ареал цього виду починається на заході на Алтаї, йде вузькою смугою Сибіру по обидві сторони нашого кордону (Саяни) в Забайкаллі (лісовій і лісостеповій), північну Монголію і далі на схід до Тихого океану, Сахаліну і Японії. На крайньому сході Азії азіатська миша на північ піднімається до Якутська, на південь дуже широко поширена в Маньчжурії, Кореї та Китаї, до кордонів Тонкина і Бірми- ймовірно, цей же вид заходить в Сіккім і Непал.

Спосіб життя. Азіатська лісова миша - мешканець лісів та лісостепу. Населяє узлісся, окраїни тайги, там, де хвойні високостовбурні насадження змінюються полосою листяного мелколесья і заростями кущів, вирубки, захаращені ділянки лісу, річкові уремії, рідше зустрічається в чистих хвойних лісах або на полях. У східному Забайкаллі азіатська лісова миша зустрічається по берегах тайгових річок, де особливо охоче селиться у гребель млинів. У Буреінскій горах, ця миша уникає тінистих і болотистих місць, селячись переважно у світлих високостовбурних лісах, розташованих по схилах сопок. За Виноградову і Оболенскому (1927) в околицях Іркутська зустрічається в дрібних чагарниках, серед орних полів.

Харчується переважно насінням і кісточками плодів (черемха, сибірський абрикос, лимонник, ліщина, дика яблуня).

Активна велика лісова миша в сутінках і вночі, зрідка днем. Нори простої будови, з одним виходом і однієї-чотирма камерами-кладовимі- довжина ходів сягає 3.5 м, глибина 30-40 см.

Розмножується з кінця квітня-початку травня до кінця серпня. Протягом року приносить два посліду. Кількість дитинчат в посліді від 4 до 9. В кінці червня, молоді вже досягають 3/4 величини дорослих тварин, а самки годують новонароджених дитинчат другої генерації.

Господарське значення. Азіатська миша шкодить знищенням насіння цінних деревних порід, проте частково є і їх розповсюджувачем. Природний носій збудника японського енцефаліту.

Подібні види. Від будинкової миші відрізняється відсутністю зубчики на задній стороні верхніх різців, від польової миші - відсутністю чорної смуги на спині, від лісової миші - сірим черевом, нерезкой кордоном забарвлення спини і черева і коротким хвостом, від миші-малятка - більшими розмірами тіла.

Географічна мінливість і підвиди. Розміри азіатських мишей, а також, мабуть, відносна довжина хвоста, зростають у напрямку на схід, а забарвлення верху стає яскравішим і руде. На південь (в Монголії) забарвлення верху яснішає і сіріє, а хвіст стає відносно коротше. Описано 12 підвидів з яких в СРСР - не більше 2.


Джерело:

1. Ссавці СРСР. Довідник-визначник географа і мандрівника. В. Е. Флінт, Ю.Д.Чугунов, В.М. Смирин. Москва, 1965

2. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963

3. А.І. Аргиропуло. Млекопітающіе.Сем. Muridae - Миші. Фауна СРСР. Том III, вип. 5. Москва, 1940


Увага, тільки СЬОГОДНІ!