Польова миша (apodemus agrarius) striped field mouse (eng.)

Польова миша - невеликий звірок довжиною 10-12,5 см. Довжина задньої ступні 1,7-2,1 см. Хвіст дещо коротший тулуба - 6-9 см (близько 70% довжини тіла). Морда щодо гостра, вуха і очі порівняно невеликі. Вухо щільне, шкірясте, не велика (10-13.5 мм) і пригнути вперед і прикладена до боку морди, воно не досягає очі. Лопать на зовнішньому краї вушної раковини розвинена слабше, ніж у інших видів роду. Ступня відносно коротка (17-21 мм) і широка. Кігті лап короткі і притуплені. Хутро на спині досить грубий- уздовж її середини проходить темна смужка. Плями на грудях, між передніми лапами, немає.

Хвіст короткий і становить (в середньому) 70% довжини тіла. Відносно короткий хутро, більш жорсткий, ніж у інших видів роду і у старих екземплярів зі схильністю грубеть і утворювати подобу м'яких голок (особливо у східно-азіатських особин). Сосков 8.

Забарвлення верху тіла польової миші рудувато-охриста, рудувато-бура або рудувато-коричнева. Уздовж хребта проходить чорна або коричнева смужка, в більшості випадків ясна і виразна. Підстави волосся спини темні, в області смужки дуже вузькі. Черевце білясте, з темними підставами волосся-колір його різко межує з рудуватим боками. У старих особин підстави волосся верху, тіла значно світлішають, а окремі волосся часто сивіє.

Польова миша (Apodemus agrarius), фото фотографія гризуниПольова миша (Apodemus agrarius)

Невеликий череп (кондилобазальная його довжина у західних представників досягає 25.5, а у східних 27.5 мм) характеризується трохи подовженою носовою частиною з добре розвиненими альвеолярними буграми і відносно великий, овальної ,, кілька приплюснутою, мозковий коробкою, яка по краях обмежена слабкими продовженнями лобових гребенів. Найбільшої висоти череп досягає (при положенні на горизонтальній площині) у дорослих особин в передній частині лобових кісток. Щодо широкий межглазничного проміжок по краях з добре розвиненими гребенястий оторочками. Лінії, що обмежують його контури, прямі, що розходяться назад. Виличні дуги слабкі, щодо широко розставлені, що досягають найбільшої ширини звичайно посередині. Вузька межтеменной кістка на боках прямо обрубаний або зі зрізаними передніми кутами. Тім'яні і потилична кістки по її боках широко стикаються. Довжина широких резцових отворів становить 0.20 Кондилобазальная довжини черепа (за середніми). Піднебінні отвори лежать приблизно на половині довжини кісткового піднебіння. Відносно вузькі крилоподібні пластинки з піднятими краями і утворенням неглибоких ямок. Барабанні камери відносно витягнуті. Передньо-зовнішній горбок М2 відсутня. М3 відносно малий.

Поширення. У західній Європі ця миша зустрічається тільки в східних і центральних районах, на захід від Балтійського узбережжя і Данії, на північ до Фінляндії, а також південна Сибір, п-ів Корея, Північно-Східний Китай. У СРСР - від Прибалтики і південних районів Карельської АРСР (міста Кондопога і Суоярві) північна межа проходить північніше Вологди і Кирова, через Середній Урал, перетинає р. Іртиш в районі гирла Тоболу, Об в районі Васюган, проходить через південне Прибайкалля. На південь до узбережжя Чорного та Азовського морів (крім Криму), щодо кавказького узбережжя до Сухумі. Населяє Передкавказзя і західний Прикаспии, за винятком їх пустельних-степових районов- на південь від р. Терека ізольована ділянка мається на низов'ях р. Самура, звідки по узбережжю поширена до Дівічінского району Азербайджану. По долині р. Волги доходить до її дельти, по долині р. Уралу - до с. Калмикове- в Північному Казахстані південна кордон не вияснена- поширена в Східному Казахстані (Зайсанськая і Алакольських улоговини), в долинах pp. Каратала і Або, передгір'ях Алатау, верхів'ях р. Чу і прилеглих частинах Киргизького хребта. Ізольована ділянка знаходиться на півдні Далекого Сходу. У Забайкаллі польова миша відсутня, так само як і в Монголії.

Біологія і господарське значення. Польова миша зустрічається в різноманітних середовищ існування лісової та лісостепової зон, широко населяє освоєння людиною райони Лесополь. На заході області поширення піднімається в гори до 1000 м над ур. м. (Карпати, Кавказ), на сході - до 1700 м (Киргизький хребет). Уникає суцільних лісових насаджень, дотримуючись відкритих і чагарникових біотопів, нерідко добре зволожених.

Дуже часто її можна зустріти в Березові колки (західна Сибір), на лісових вирубках, в уремію річок, де він йде навіть в піщані дюни, в окремих великих гаях лісостепової смуги, в садах. Місцями, наприклад на Україні, польова миша характерний мешканець великих міських кладовищ. Зустрічається також у відкритому степу, але зовсім не заходить в пустельні області, так само як і не піднімається в СРСР ніде в гори. Мешкаючи в перерахованих вище стациях вона постійно переходить і на прилеглі поля, де риє собі прості і поверхневі, але досить довгі нори. Після незокіі польова миша кращий землекоп з наших мишей і спосіб життя цієї миші позначився і на внешності- це єдиний представник роду, у якого вкорочені задня ступня, хвіст і відносно маленькі очі.

Досягає високої чисельності в садах (у тому числі і досить великих міст), різних рослинних розплідниках, в господарських та житлових будівлях, восени зосереджується в копицях і скиртах. У лісову і степову зони поширюється по річкових долінам- на території останньої особливо позначається прихильність звірка до вологих местообитаниям.

Польова миша - рухливий вид, якому властиві значні кормові сезонні переміщення. Нори порівняно простого устрою- найбільш складні мають три-чотири виходи і одну-дві камери, розташовані на невеликій глибині, іноді влаштовує кулясті трав'яні гнізда. Здатність до стрибати бігу слабо розвинена.

Харчується польова миша насінням, листям, ягодами, стеблами і корінням трав'янистих рослин і комахами інстинкт запасання виражений слабкіше, ніж у лісових мишей.

Польова миша (Apodemus agrarius), фото картинка гризуниПольова миша (Apodemus agrarius)

Розмножується 3-4 або навіть 5 разів на рік, в кожному посліді 5-7 дитинчат. Вагітність триває близько 22 днів. Статева зрілість настає у віці 3-3.5 місяців. У сприятливі, вологі роки чисельність може досягати високих показників.

Восени і взимку польова миша може бути зустрінута в населених пунктах, в скиртах, у копицях сіна, в Омета соломи, на токах, в коморах і т.п. Взимку в сплячку не впадає.

Господарське значення. Польова миша з повним правом може вважатися великим шкідником сільського господарства, в основному зернових культур. В період масових розмножень гризунів зазвичай цей вид відіграє значну роль і принесений ним шкода не поступається такому полівок. Взимку ця миша постійно тримається в хлібних скиртах і Омета соломи. Пошкоджує картоплю, моркву, помідори, кавуни, соняшник, а також місцями зернові на корені і в скірдах- особливо шкодить зерновим культурам. Польова миша - природний носій збудників туляремії, лептоспірозу, однією з форм кліщових висипнотифозних лихоманок, бешихової інфекції, геморагічного нефрозонефрити.

Подібні види. Добре відрізняється від інших видів мишей чорною смугою уздовж хребта, від мишовок - коротким, а від даурского хом'ячка - більш довгим хвостом.

Мінливість і підвиди. Польова миша, на противагу іншим видам роду, дуже постійна за своїми ознаками. Вловити і якось класифікувати невеликі варіації забарвлення, що виникають в залежності від широти місця і кліматичних особливостей району проживання окремих тварин, дуже важко. Ці зміни забарвлення йдуть не тільки в широтному напрямку, але і з заходу на схід. З півночі на південь A. agrarius в європейській частині Союзу змінюється від блідо і тьмяно пофарбованої в Ленінградській області, Білорусії (а також в прибалтійських державах і північної Німеччини), на південь приблизно до лінії Київ-Власюк, до поступово яскравішою, рудуватою на півдні України і північному Кавказі. Відповідно змінюється і величина тварини, збільшуючись на півдні. Яскраво забарвлені, руді миші півдня європейської частини Союзу у напрямку на схід, до південного Уралу, Семиріччя і Алтаю, а далі в західній Сибіру, не втрачають яскравість своєї забарвлення, але рудуваті тони у них частково змінюються каштаново-коричневими. Усюди, як у європейській, так верб азіатській частині Союзу, у самих південних кордонів свого ареалу, польові миші особливо ' яскраво і світло забарвлені.

Джерела:

1. Ссавці СРСР. Довідник-визначник географа і мандрівника. В. Е. Флінт, Ю.Д.Чугунов, В.М. Смирин. Москва, 1965

2. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963



Увага, тільки СЬОГОДНІ!