Сімейство: myocastoridae miller et gidley, 1918 = Нутрієві, боброві щури

Систематика сімейства Нутрієві, боброві щури:

Рід: Myocastor (Myopotamus) Kerr, 1792 = Нутрии, болотні бобри

Вид: Myocastor coypus Molina, 1782 = Нутрія, коіпу, болотний бобер

  • Нутрії: утримання, догляд, розведення
  • Коротка характеристика сімейства

    Нутрії - гризуни середніх розмірів. Довжина тіла до 60 см. Максимальна маса самця до 8,2 кг, самки - 8,0 кг. Хвіст не довше тулуба (до 45 см), округлий в перетині, покритий лускоподібними шкірою і рідким волоссям. Тулуб кремезне, шийний перехоплення виражений. Задні кінцівки помітно довше і масивніший передніх- передні з чотирма добре розвиненими пальцями і перший (внутрішнім) рудіментарним- задні п'ятипалі, чотири внутрішні пальці з'єднані на них майже повними плавальними перетинками, п'ятий (зовнішній) вільний. Ряд морфологічних ознак обумовлений пристосуванням до водного способу життя.

    Голова трикутної форми. Очі і вуха маленькі. Кінцівки відносно короткі. Стопа значна крупніше кисті. Кігті гострі і високі. Вібриси довгі. Волосяний покрив густий, м'який, високий. Волосся різко диференційовані на грубу ость і тонкий, м'який підшерсток. Останній, як і у багатьох інших напівводних звірів, особливо густою на боках і черевній стороні тіла. Забарвлення спинної сторони тіла темно-жовтувато-коричнева або червонувато-коричнева. Боки і черево кілька світліші. Відмінними рисами нутрій є розташовані високо на боках тулуба молочні залози (чотири-п'ять, пар) і наявність у обох статей великої анальної залози, що виділяє пахучий, маслянистий секрет.

    У будові скелета характерні форма крил атланта, спрямованих назад і вгору, і довгий гребінь епістрофея, що заходить назад за четвертий хребець. Трубчасті кістки задніх кінцівок звичайних для неспеціалізованих форм пропорцій, в передній ж вони дещо нагадують пропорції, властиві бобрам (сем. Castoridae): Кілька вкорочене-плече (менше, ніж у Castor) І подовжене передпліччя. Плечова кістка з потужним великим горбком, без надмищелкових отвори. Ліктьова і променева порівняно тонкі, ліктьовий відросток довгий. Тазова кістка з сплощеним підставою сідничного відділу, ледве наміченим клубовим бугром і помірно розвиненим сідничного. Стегнова кістка без третього вертіла, обидва інші помірною велічіни- малий вертел, як і у бобрів, розташований порівняно високо. Мала гомілкова вільна по всій її довжині.

    Череп сплощений зверху-лицьової відділ коротше мозкового, цей останній не укорочений. Виличні дуги потужні (високі), що розходяться в напрямку назад. Орбіти невеликі. Надочноямкові відростки лобових кісток у вигляді невеликих трикутних виступів, Заочноямкові горби відсутні. Межглазничного область з неглибокими поздовжніми вдавлениями по боках від лобного шва. Тім'яні гребені сходяться в сагиттальний протягом задньої третини тім'яних кісток. Ламбдовідний гребінь добре розвинений. Верхньощелепна кістка не утворює відокремленої массетерной (виличної) пластинки. Вилична кістка не стикається зі слізної. Хромосом у диплоїдний набір 42.

    Подглазнічное отвір велике: площа його перерізу лише трохи менше такої орбіти-через нього проходить значна частина передньої долі жувальної м'язи. Слухові барабани маленькі, товстостінні. На відміну від представників інших сімейств гризунів нашої фауни мастоидной (яремні) відростки дуже довгі, не стикаються зі слуховими барабанами. Кутовий відділ нижньої щелепи із загнутим назовні нижнім краєм, довгим, відігнутим всередину кутовим відростком. Вінцевий відросток скорочений до величини невеликого горбка, суглобової - короткий і масивний.

    Зубні ряди сходяться у напрямку вперед (як у бобрів - сем. Castoridae), А розміри зубів помітно зменшуються в тому ж напрямку. Нижні корінні з однією зовнішньою складкою і трьома внутрішніми на M1-М2 і чотирма на Р4- на верхніх - по дві вхідні складки з кожного боку. Замикання складок в «марки» відбувається на середніх стадіях стирання. Різці відносно дуже мощние- задній кінець нижніх не утворює альвеолярного бугра йди відростка на зовнішній поверхні щелепи.

    Поширення охоплює південну частину Південної Америки від Парагваю і Південної Бразилії на південь до Магелланової протоки.

    Ведуть нутрії напівводний спосіб життя. Населяють берега повільно поточних річок, озер, прісноводних боліт. Зустрічаються також і близько солонуватих водойм. Влаштовують нори в берегах або гнізда над водою в густих заростях водних рослин. На березі в густій траві протаптивают стежки. Зазвичай не йдуть від нори далі 200 м. Добре плавають і пірнають. Харчуються різними водними рослинами. Тваринні корми поїдають рідко-в основному при нестачі рослинних.

    Вагітність триває приблизно 4 місяці. Протягом року буває 2 посліду: у кожному від 2 до 8, в середньому 5 дитинчат. Статевозрілості досягають в 3-8 місяців. Молоді народжуються добре розвинені, зрячі, покриті шерстю. Живуть парами.

    Нутрія акліматизована в ряді країн світу. У 1930-1932 рр. в нашу країну було завезено 2656 нутрій, в тому числі 676 з Аргентини і 1980 зі звероводческих ферм Англії та Німеччини. Відомий успіх має і клітинне розведення нутрій.

    Сімейство включає 1 рід - Нутрии (Myocastor Кегг) - віднесення до нього ж і маловивченого реліктового центрально-американського роду Plagiodontia Cuvier у багатьох авторів викликає заперечення через значних відмінностей від Myocastor (Постійно зростаючі зуби, наявність тільки однієї зовнішньої та однієї внутрішньої входять складок на верхніх корінних, відкладень цементу на дні складок).


    Література:

    1. Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.

    2. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!