Рід: rattus fischer, 1803 = щури

Систематика роду Щури:

Вид: Rattus rattus Linnaeus, 1758 = Чорна щур

Вид: Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 = Сіра [руда] щур, пасюк

Вид: Rattus turkestanicus Satunin, 1902 = Туркестанська щур

Вид: Rattus exulans Peale, 1848 = Пацюк малий

Вид: Rattus leucopus Gray, 1867 = Квінслендський щур

Вид: Rattus nativitatis † Thomas, 1889 = Бульдоговая щур

та ін.

Коротка характеристика роду

  • Щури: зміст догляд неволі

    Розміри щурів від дрібних до середніх. Довжина тіла 8-30 см, хвоста не менш 2/3 довжини тіла, частіше кілька її перевершує. Довжина задньої ступні від 27 мм до 55 мм. Як і у інших Murinae нашої фауни (крім Nesokia), хвіст поступово тоншає до кінця. Зовнішній вигляд також значно варіює. Статура може бути важке або легке. Морда подовжена, очі великі. Середніх розмірів округлі вуха безволосі або з тонкими рідкими волосками. Ступні витягнуті, пальці порівняно довгі-другий і четвертий довше крайніх і приблизно рівні між собою, крайні можуть в різній мірі протиставлятися середнім. На передній кінцівки найбільш довгі і рівновеликі третій і четвертий, а п'ятий (зовнішній), за винятком деяких лазающих тропічних форм, укорочений, іноді значно. Остання мозоль задньої ступні велика, у багатьох видів викривлена, у вигляді коми. Число сосків від 8 до 12. Середніх розмірів округлі вуха безволосі або з тонкими рідкими волосками. Хвіст зазвичай покритий рідкісними, коротким волоссям. Центральний придаток os penis повністю костеніє.

    Спинна сторона тіла чорна, сіра, коричнева, жовтувата чи руда. Черево звичайно сіре або білувате. Хутро порівняно грубий, остьові волосся у більшості видів добре розвинені, проте ості задній частині спини не виділяються різко своєю довжиною. Волосся можуть бути подовжені або перетворені у своєрідні щетинки або навіть голки. Подвздошная кістка відносно коротка (схожість з Apodemus), З чітко відокремленим, округлим клубовим бугром. Стегнова - відносно довга, з порівняно довгим і низьким третім і притупленим малим рожнами. Приросла частина малої гомілкової укорочена, плечова кістка також. Ліктьовий відросток відносно довгий, довший, ніж у інших Muridae нашої фауни (крім Nesokia).

    Череп щурів з порівняно довгим лицьовим відділом і великої мозкової капсулою. По краях межглазничного проміжку і бічних сторонах тім'яних кісток розвиваються виразні гребені, що продовжуються назад часто до з'єднання з гребенями лускатої кістки. Різцеві отвори широкі і довгі-задній край їх якщо і заходить за передні краї М1, то незначно. Крилоподібні ямки плоскі, іноді зовсім не виражені. Нижній гребінь, массетерной майданчика нижньої щелепи і нижній край кутового відділу знаходяться майже на одній прямій лінії, що утворює лише слабкий вигин догори в області основи останнього. Спільна ширина сочленовного і вінцевої відростків по їх середині якщо і перевищує альвеолярную довжину нижніх корінних, то менш ніж на довжину М2.

    У внетропических форм корінні зуби нізкокоронковие. Довжина М1 менше спільної довжини обох задніх зубов- його передній корінь не буває полого спрямований вперед, М3 порівняно мало скорочений. Горбки відносно невеликі і плоскіе- на М1-М2 середні з них порівняно слабо висунуті вперед по відношенню до крайніх, чому при стирання утворюється полого вигнута вперед дугоподібна петля. На відміну від інших наших Murinae внутрішні горбки заднього ряду на М1 і М2 відсутні. Верхні різці відносно слабкі і узкіе- їх ширина при основі завжди менше найбільшої ширини носових костей- корінні зуби різної величини, але частіше дрібні, горбкуваті. Горбки щодо пласкі і крейда і розташовані в слабо опуклою дугоподібною петле- внутрішній горбок третьої петлі першого і другого верхнього корінного редуцірован- перша петля нижнього корінного без додаткового переднього бугорка- коронки двох перших нижніх -корінь без слідів зовнішнього, повністю зниклого ряду горбків.

    Хромосом у диплоїдний набір від 36 у пацюка Бланфорда і R. rajah, 38 і 42 у чорної пацюки, до 42 у R. lulreolus, малої та сіркою, 42-44 у Туркестанської і 46 у темнохвостой, R. niviventer і каштановому щурів.

    Найбільше число видів поширена в тропічній та Південно-Східної Азії та Африці. За людиною щури розселилися майже по всій земній кулі, за винятком Антарктиди і деяких океанічних островів. У Європі сірий щур була, мабуть, невідома до 1553 В Північну Америку вона була заксзепа людиною в 1775 р

    Щури поширені переважно в листяних лісах гір, рівнин і річкових долин тропічного, субтропічного і південній частині помірного поясів Євразії, Африки, Австралії, островів Малайського архіпелагу і деяких океанічних (Фіджі, Гавайські та ін.). На більшій частині: території помірного поясу в рівнинних і гірських пустельних областях, а також на північ від лісової зони і у високогір'ї цілий рік живуть тільки в житлах людини. За людиною щури розселилися майже по всій земній кулі, за винятком Антарктиди і деяких океанічних островів. В Європі сірий щур була, мабуть, невідома до 1553г. У Північну Америку вона була завезена людиною в 1775 р

    Населяють найрізноманітніші ландшафти. Воліють листяні ліси гір, річкових долин тропічного, субтропічного і південній частині помірного пояса. У північній частині помірного пояса, у високогір'ї, пустелі і на північ від лісової зони зустрічаються зазвичай лише в оселях людини. Активність може бути денна або нічна. Серед представників роду є види, добре лазять по деревах, плавають у воді. Притулком служать нори, які вони викопують самі, або нори інших гризунів, порожнечі під каменями і під деревами, що впали, іноді гнізда на деревах.

    Харчуються різними рослинами і тваринами. Деякі види всеїдні. Наприклад, сірий щур в природних умовах харчується різними тваринами кормами - рибою, молюсками, дрібними гризунами, а також різними рослинами. Чорна щур, навпаки, в основному харчується плодами, пагонами і корою рослин і в меншій мірі тваринами. У Туркестанської щури переважають рослинні корми. У природних умовах вона робить великі запаси (до 14 кг горіхів, 7 кг яблук).

    Розмножуються щури більшу частину року. Тривалість вагітності складає 21-22 дня. Статева зрілість настає в 3-4-місячному віці. Пік розмноження у сірій щури припадає на весняно-літній період. У щурів, що мешкають в оселях людини, розмноження триває цілий рік, однак у зимовий період інтенсивність розмноження знижується. Чорна щур приносить 2-3 посліду на рік, сіра - до 3, а туркестанська щур - до 4. Число дитинчат в посліді в середньому буває у сірій щури 7 (від 1 до 17), чорної - 6, Туркестанської - 8 (від 2 до 13). Тривалість вагітності складає 21-22 дня. Статева зрілість настає в 3-4-місячному віці.

    Чисельність може змінюватися в різні роки. Щури шкодять в різних галузях господарської діяльності людини, пошкоджуючи і забруднюючи продукти харчування та різні промислові товари, а також дерев'яні частини будівельних споруд і транспортних засобів. Щури - природні носії збудників чуми, туляремії, кліщових висипнотифозних лихоманок, тифу, риккетсиозов, лептоспирозной жовтяниці, сказу та інших захворювань. Значна частина їх передається через продукти, забруднені сечею та калом тварин-носіїв. Шкурки іноді використовуються як другорядного шкіряної сировини.

    Альбіносів сірих щурів використовують як лабораторних тварин.

    Рід щурів - один з найбільш численних за кількістю видів серед ссавців. Його систематика розроблена недостатньо.

    Викопні рештки щурів відомі з середнього плейстоцену, в тому числі і на території СРСР, у південних частинах якого вже в цей час знайдені разом із залишками матеріальної культури середньо- і верхнепалеолитического людини (Середня Азія, Крим).

    Література: Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.



  • Увага, тільки СЬОГОДНІ!