Лісова соня (dryomys nitedula)

Лісова соня (Dryomys nitedula), фото фотографія картинка, гризуниЛісова соня - невеликий (значно менше щури) граціозний звірок з довгим, досить пухнастим хвостом. Довжина тіла 90-110 мм, задньої ступні 19-22 мм, черепа 24-26 мм, хвоста 60-113 мм.

Морда гостра, вуха округлі, хвіст помітно сплощений. Хвіст покритий довгим волоссям, "розчесаним" в сторони, і пофарбований звичайно темніше, ніж спина. Сосков 8.

Задні кінцівки помітно довше передніх- співвідношення в довжині пальців як у попереднього виду, однак внутрішній задній палець коротше. Задня ступня удліненная- за формою її лісові соні займають проміжне положення між полчки і садової сонею. Зовнішня метатарзальних мозоль маленька, в 2-2.5 рази коротше внутренней- довжина і ширина її приблизно рівні. Вуха помірної довжини, із закругленою вершиною, покриті рідкісними, негустими волоссям.

Кістки гомілки відносно довгі (як у садової соні), стегнова кілька укорочена. Плечова кістка коротше, ніж у представників інших родів наших сонь, з довгим (як у полчка) внутрішнім надмищелком- шийка стегна і малий вертел також довший, ніж у них. Область злиття великої і малої гомілкової відносно довга. Хромосом у диплоїдний набір 48.

Череп у лісовій соні з відносно високою, роздутою і округлої мозкової капсулой- лицьовий відділ його укорочений. Лобно-тім'яні гребені не виражені. Межглазничное простір з незначним поздовжнім желобообразних поглибленням в його передньому відділі. Барабанні камери у лісовій соні витягнуті, великі-їх довжина майже в 2 рази перевищує довжину верхнього зубного ряду.

Різцеві отвори довше половини верхньої діастеми. Задній край кісткового піднебіння знаходиться на рівні середини або переднього краю М3. Висота нижньої щелепи на рівні середини діастеми менше її довжини. Корінні зуби з коронками середньої висоти- за ступенем розвитку крайових горбків і висоті поперечних гребенів вони займають проміжне положення між зубами Glis і Eliomys. М1-М2 слабо ромбовидних обрисів, тоді як M1-M2 прямокутні, з довжиною, що перевищує ширину. В обох щелепах середні зуби приблизно рівні між собою, а Р1 приблизно наполовину менше M1.

Забарвлення верхньої частини тіла лісової соні зазвичай рудувато-охриста, на боках кілька серее, щоки, горло, груди і черево сірувато-жовті, хвіст брудно-сірий, часто з білястим неясним кінцем, з кожного боку голови від носа через око до основи вуха тягнеться чорна смуга. Кордон між брудно-кремовим черевцем і темними боками різка.

Поширена в Західній Євразії від Швеції до Північної Італії на заході і Алтаю і Тянь-Шаню па сході, в СРСР в західних, Центральних і Південних районах європейської частини країни-на північ до Литовської РСР, Калінінської, Рязанської, Горьківської обл. і Татарії, і на схід до Волги, а також на Кавказі, Закавказзі, в гірських лісах Середньої Азії, Східного Казахстану і Південного Алтаю. Зустрічається в Малій Азії, Ірані, Афганістані.

Середовище проживання. Лісова соня - мешканець змішаних і широколистяних (особливо перестійних) лісів з пишним підліском і вітровали, населяє діброви, сади, облисіння балки і річкові долини, гірські букові ліси, зустрічається по узліссях, безлистим вирубок і старим гарям, в горах іноді на безлісих схилах серед каменів. Часто населяє також культурні ділянки, особливо плодові сади.

Позбавлених підліску високостовбурних лісів уникає. На схід від р. Волги зустрічається від заплавних лісів на висотах близько 400 м над ур. м. (пониззя р. Або) до скель і кам'яних розсипів на висотах до 3500 м над ур. м. (Гіссарський і Ферганський хребти). У безлісних західних відрогах Тянь-Шаню мешкає серед чагарників чагарників по ущелинах і кам'янистим ділянкам поруч з піщанками і тушканчікамі- в залісених горах цієї системи найбільш численна в поясі плодових лісів (1000-1700 м над ур. М.) - В Дагестані - в ущелинах , порослих обліпихою, кизилом і шипшиною, на висоті близько 2500 м над ур. м. (Гунібского плато). Населяє сади, лісорозсадники, полезахисні лісові смуги та інші штучні насадження.

Харчується лісова соня ягодами, фруктами, горіхами, жолудями, насінням дерев, нирками, корою молодих побегов- крім того, поїдає значна кількість тваринної їжі, особливо комах, і нерідко знищує пташенят і яйця птахів і навіть мишей і полівок. Іноді збирає запаси.

У північних частинах області поширення активна переважно в темний час доби (за винятком періоду гону) - на півдні нерідко діяльна і вдень. На зиму впадає в сплячку, яка на півдні може перериватися. Тривалість активного періоду сильно варіює залежно від широти місцевості і висоти її над рівнем моря. Так, у середній Росії і в поясі широколистяних лісів Кавказу впадає в сплячку у вересні - першій половині жовтня, а в Молдавії перестає зустрічатися на поверхні тільки в лютому. Селиться в дуплах дерев або високих пнів. Відкриті кулясті гнізда з гілок і листя широколистяних порід будує зазвичай при малій кількості дупел, наприклад при проживання в молодих насадженнях або серед чагарникових заростей. Охоче займає пустощі гнізда птахів і різні штучні гнізда. На зиму робить нори серед коріння дерев, що йдуть глибоко під поверхню грунту.

Для гнізда зазвичай використовує дупла дерев, щілини скель, дуже часто будує кулясте гніздо на гілках чагарників, на висоті 0,25-12 м від землі, селиться в старих пташиних гніздах і в норах або природних порожнинах під корінням.

Розмножується 1 раз в році, навесні, однак наявність в деяких частинах ареалу другого, осіннього, посліду цілком імовірно, принаймні в сприятливі роки. Число молодих в посліді - 3-7.

Зиму (з жовтня по квітень) соня проводить в сплячці, але на півдні часом сплячка переривається, і звірятко виходить із гнізда.

Господарське значення. Лісова соня на півдні шкодить плодовим культурам поїданням і псуванням фруктів (яблука, груші, абрикоси та ін.) - Плоди пошкоджуються на всіх стадіях дозрівання, починаючи з зелених- поїдається м'якоть і семечкі- гине також значна частина надкушений плодів від загніванія- займаючи дуплянки, заважає роботам по залученню в листяні ліси комахоїдних птахів. Ймовірний носій збудника кліщового поворотного тифу.

Подібні види. Від садової соні відрізняється одноколірним хвостом, від соні-полчка і Орешнікової соні - чорними плямами з боків голови, від мишоподібних соні і мишей - пухнастим хвостом.

Викопні рештки відомі тільки з верхнеплейстоценових асфальтів Апшеронского півострова.

Географічна мінливість і підвиди. Досліджені недостатньо і лише відносно забарвлення. Підвидового мінливість лісової соні, мабуть, нерідко змішується з особистої барвистою мінливістю, подібною до тієї, яка спостерігається у білки. У європейській частині СРСР у напрямку на південь убуває відносна довжина хвоста- забарвлення верху світлішає, причому на хвості швидше, ніж на спині, у особин переважаючого барвистого типу в ній з'являються сірі і жовті тони замість коричневих, а на кордоні з забарвленням низу формується розмита охристо -Темно смужка. Збліднення забарвлення верху, а також поява в ній червонуватих тонів спостерігаються і у звірків більшої частини популяції гірських районів Середньої Азії і Казахстану в міру руху на схід, а також і в міру зменшення висоти місцевості над рівнем моря. У закавказьких сонь забарвлення у напрямку на південь робиться інтенсивно коричневою.

Описано понад 15 підвидів, з них в СРСР - 10-12.

Література:

1. Ссавці СРСР. Довідник-визначник географа і мандрівника. В. Е. Флінт, Ю.Д.Чугунов, В.М. Смирин. Москва, 1965

2. Гризуни фауни СРСР. Москва, 1952

3. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963

4. Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!