Сімейство: aplodontiidae brandt, 1855 = аплодонтовие

Систематика сімейства Аплодонтовие:

Рід: Aplodontia Richardson, 1829 = Аплодонтія

Вид: Aplodontia rufa Rafinesque, 1817 = Аплодонтія

Коротка характеристика сімейства і роду

Аплодонтовие - найбільш примітивні серед гризунів і найбільш древні з відомих груп сучасних гризунів. Розміри дрібні. Довжина тіла 30- 46 см. Довжина хвоста 1-3,5 см. Маса 900-1800 м Додавання важкий. З вигляду це незграбні тварини, з великою головою, короткими стопоходящие ногами. Вушні раковини невеликі, округлі на вершинах, ледве виступаючі над рівнем хутра. Очі маленькі. Передні і задні кінцівки п'ятипалі, але на передніх кінцівках I палець дуже короткий. На задніх кінцівках I і V пальці коротше середніх. Пальці з сильними кігтями, на передніх кінцівках особливо великими. Волосяний покрив щільний, м'який і відносно короткий. Забарвлення його на спинний стороні одноцветно-сіра, сірувато-або червонувато-бура, на черевній злегка світліше. З віком тварини сереют. Линька протягом року одна- починається в липні або серпні і триває 2-3 місяці. Сосков 3 пари. Мається анальна заліза, що продукує секрет з характерним мускусним запахом.

Аплодонтія, або гірський бобер (Aplodontia rufa), фото гризуни фотографія картинкаСімейство: Aplodontiidae Brandt, 1855 = Аплодонтовие

Аплодонтія, або гірський бобер (Aplodontia rufa)

Череп сильно сплощений і різко розширений в задній частині. Виличні дуги широко розставлені. Нижня щелепа дуже велика і потужна. Кутовий відросток нижньої щелепи надзвичайно сильно загорнутий всередину. Вінцевий відросток високий і загнутий назад. Кісткове небо широке, триває позаду останніх щічних зубів. Посторбітальних відростків немає. Зубна формула: I 1/1 C 0/0 P 2/1 M 3/3 = 22 зуба.

Щічні зуби з постійним зростанням. Велика і мала гомілкові кістки не зростаються. Os penis є. Характерно дуже сильний розвиток слинних залоз. Кардинальна частина шлунка витягнута в рогоподобного за формою відросток. Насінники знаходяться в черевній порожнині, а в період розмноження утворюється полумошонка.

Поширені в західній частині Північної Америки, в Каскадних горах і горах Сьєрра-Невада, включаючи крайнім південний захід провінції Британська Колумбія в Канаді, захід штатів Вашингтон і Орегон і крайній північний захід штату Каліфорнія- крім того, є три ізольованих ділянки: одна у вигляді вузької смуги проходить з півночі на південь в північно-східній частині штату Каліфорнія, захоплюючи невелику територію на заході штату Невада- два інших розташовуються в центральних районах штату Каліфорнія на його Тихоокеанському узбережжі.

Населяють лісові райони і території, вкриті густою рослинністю. Воліють добре оводненности місця, райони, де бувають часті і сильні дощі. Зазвичай селяться вздовж водойм, де грунт насичена вологою. Зустрічаються майже від рівня моря до 2200 м над ним. Ведуть переважно підземний спосіб життя. Викопують складну систему пір, близько розташованих до поверхні землі, і діаметрі 10-25 см. Нори мають гніздову камеру і численні входи. Гніздова камера розташовується приблизно па глибині 1,5 м від поверхні землі. В якості підстилки використовуються гілки дерев м'які сухі рослини. Отнорки гніздовий камери служать вбиральнями. Поруч знаходиться кормова камера. Зазвичай не йдуть від гніздовий камери далі 50-120 м. Підземні тунелі часто чистять, а якщо вони заповнюються водою після дощу, то Аплодонтія по них плавають. Взимку роблять тунелі в снігу, іноді пересуваються і по поверхні снігу. В сплячку не впадають.

Харчуються надземними і підземними частинами різних рослин, воліючи соковиті стебла. Зазвичай годуються на землі, але іноді, щоб погризти гілки, можуть залазити і на дерева до 6 м заввишки. Характерно запасання їжі в норах. Ведуть переважно нічний спосіб життя, але іноді активні і в денний час.

Період спарювання припадає на кінець зими або ранню весну і триває приблизно 6 тижнів. За рік самка дає 1 послід. Тривалість вагітності 28-30 днів. З лютого по квітень самка приносить 2-6 дитинчат (звичайно 2 або 3). Народжує в гніздовий камері, вистеленої сухою травою. Новонароджені сліпі. Очі відкриваються приблизно в 10-денному віці. Лактація триває близько 2 місяців. До кінця червня напівдорослі дитинчата залишають гніздо. Статевозрілості самки досягають у 2 роки.

Місцями тварини можуть шкодити сільськогосподарським культурам.

Література: Література: Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!