Сімейство: pedetidae owen, 1847 = долгоноговие

Систематика сімейства Долгоноговие:

Рід: Pedetes Illiger, 1881 = долгоног

Вид: Pedetes cafer Forster, 1778 = долгоног

Вид: Pedetes capensis Forster, 1778 = Капський долгоног

Коротка характеристика сімейства

Долгоноговие - дрібного розміру гризуни. Довжина тіла 35-45 см. Довжина хвоста 37-48 см. Маса 3-4 кг, деякі тварини досягають маси 4 кг. Зовнішнім виглядом нагадують невеликих кенгуру або гігантських тушканчиків. Задні кінцівки сильно збільшені в розмірах, передні сильно зменшені. Кігті сплощені, трохи нагадують копитця. Перший палець на задніх кінцівках скорочений. П'ятий палець дуже короткий, але добре розвинений. Хвіст довгий, густо вкритий волоссям, особливо на кінці. Голова укорочена, тупа спереду. Шия товста і мускулиста. Очі великі. Вуха довгі і вузькі, у висоту досягають 8 см. Вони слабо покриті шерстю у верхній половині і голі всередині, з невеликим козелком. Передні кінцівки п'ятипалі, з гострими кігтями, які використовуються при копанні землі. Волосяний покрив високий, м'який і густий. Спинна сторона тіла має бруднувато-жовтий, бурий або рудо-бурий колір або піщаний з окремими чорними або білими волосками, черевна сторона брудно-жовто-біла або біла. Сосков одна пара - в області грудей.

Капский долгоног (Pedetes capensis), фото гризуни фотографіяСімейство: Pedetidae Owen, 1847 = Долгоноговие

Капский долгоног (Pedetes capensis)

Череп масивний. Носові кістки широкі, лобові - надзвичайно широкі. Подглазнічний канал сильно збільшений в розмірах. Лицьовий відділ укорочений, широкий. Виличні кістки широкі. Заочноямкові відростки сильно зменшені в розмірах або їх немає зовсім. Саггитальний і потиличний гребені відсутні. Кісткове небо широке і відносно короткий, триває назад тільки до першого або в крайньому випадку другого корінного зуба. Нижня щелепа з коротким кутовим відростком пс сильно зменшеним вінцевих відростком. Різці потовщені. Щічні зуби не мають коренів. Кожен зуб підрозділяється на дві лопаті. Мала гомілкова кістка редукована і у дорослих тварин повністю страстается з великої гомілкової.

Поширення охоплює територію Центральної та Південної Африки від Кенії та Анголи до мису Доброї Надії.

Населяють пустельні і напівпустельні рівнини з білкою рослинністю, іноді окультурені площі в посушливих районах. Ведуть нічний спосіб життя. День проводять в порах, які викопують самі. У норі живе один звір або одна сім'я, іноді кілька сімей разом. Як правило, кілька звірків поселяються недалеко один від одного. Зазвичай долгоног вистрибують з пори відразу великим стрімким стрибком, мабуть, щоб уникнути небезпеки нападу підстерігає хижака. У спокійному стані долгоног пересуваються не поспішаючи на всіх чотирьох кінцівках. У разі потреби роблять величезні стрибки тільки на задніх лапах. Довжина стрибків може досягати 2-3 м у довжину, а за деякими даними 6-9 м. Харчуються надземними і соковитими підземними частинами рослин. Можуть приносити деяку шкоду сільськогосподарським культурам. Комахи також, ймовірно, вживаються ними як корм. Мабуть, дають всього один послід протягом року в літній період. У посліді 1, рідко 2 дитинча. Новонароджені важать близько 250 г, сліпі (прозрівають через 2 дні). У сімействі 1 рід.

Література: Література: Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!