Нутрія, або болотний бобер (myocastor coypus)

Поширення. У СРСР акліматизація нутрії виявилася найбільш вдалою і дала найбільший господарський ефект в Закавказзі в межах Азербайджану (Ленкорань і басейн нижньої Кури), в Грузії (Поті - пониззя р. Риона) і у Вірменії (р. Араке і пониззя його приток), а також у південному Таджикистані ( пониззя р. Вахша), де згубний вплив на популяцію морозних зим, що призводять до замерзання водойм, повторюється не частіше ніж через 10-15 років.

Нутрія, або болотний бобер (Myocastor coypus), фото фотографія гризуниНутрія, або болотний бобер (Myocastor coypus)

Такі зими звірята найкраще переживають у верхів'ях великих зрошувальних каналів (так звані головні ділянки), місцях виходу ключів і в невеликих водоймах з постійним ключовим харчуванням, як правило, не замерзаючих. Є підстави вважати, що у аккліматізіруемой популяції відбувається деяке підвищення «морозостійкості», і що під вільне розведення зможуть бути освоєні як більш східні (південні райони Середньої Азії), так і більш північні території. Широко практикується в СРСР також і напіввільне розведення. У цьому випадку поголів'я мешкає у водоймищах лише в теплу пору року, а восени виловлюється, значна частина звірків забивається на шкурки, а необхідну кількість виробників міститься в клітинах до весни наступного року і нового випуску в ті ж водойми.

Біологія і господарське значення. Найбільш сприятливі умови існування нутрії знайшли для себе в озерах зі слабо проточною або стоячою водою при наявності рясної водної та прибережної рослинності, що служить їм кормом і дає укриття. Заселяються і ділянки боліт з потужними заростями очерету і осоки, з відкритими плесами, облямованими рогозом. У західному Закавказзі нутрія селиться також серед вільхових топей з чагарниками ірису, ежеголовки, латаття, кубушки і ін.

Діяльні нутрії в сутінковий і нічний час. Основні типи притулків - гнізда, лежання і нори. Гнізда влаштовуються над водою, в густих заростях рогозу і очерету. При будівництві гнізда тварина згинає стебла цих рослин, а на цю основу натаскує їх листя, в результаті чого утворюється лоток, що витримує тяжкість тварини. Лежання і гніздові майданчики влаштовуються в заростях на краю хиткого берега, на нависають над водою гілках кущів, осокових купині, вільхових «коблах» та ін. Нори звичайно риються при наявності крутих берегов- отвір розташовується на рівні води, хід поступово підвищується і закінчується камерою без вистілкі- довжина його зазвичай не перевищує 2-3 м.

Нутрія, або болотний бобер (Myocastor coypus), фото фотографія картинка гризуниНутрія, або болотний бобер (Myocastor coypus)

Харчується нутрія в основному соковитими водними і прибережними рослинами, особливо очеретом і рогозом, у яких зазвичай з'їдаються лише прикореневі частини стебел, листя і кореневища. Меншу роль відіграють ежеголовка, рдести, латаття, очерет, водяний горіх та інші рослини. Тваринки ненажерливі і в разі необхідності можуть бути використані в якості «очищувачів» заростають водойм. Тваринні корми поїдаються рідко, здебільшого при нестачі рослинної корма- найчастіше це молюски-беззубки.

Розмножуються протягом усього року, але в зимовий час інтенсивність розмноження невелика. Статева зрілість настає у віці близько 5 місяців. Вагітність триває 128-133 дні. За рік одна самка за сприятливих умов може дати до 3 пометів, в середньому по 4 (від 1 до 10) дитинчати в кожному. Молоді народжуються добре розвиненими, зрячими і покритими шерстю.

Акліматизований в СРСР, дає хутро високої якості. За 30 років, що минули з моменту випуску, нутрія міцно увійшла до складу «хутрового фонду» нашої країни, а подальший розвиток напіввільного розведення дозволить значно збільшити її господарське значення.

Література. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963



Увага, тільки СЬОГОДНІ!