Сімейство: petromyidae tullberg, 1899 = скельні щури, скальнокрисіние

Систематика сімейства Скельні щури, скальнокрисіние

Рід: Petromus Smith A., 1831 = Скельні щури

Вид: Petromus typicus A. Smith, 1831 = Скельна щур

Коротка характеристика сімейства

Розміри скельних щурів дрібні. Довжина тіла 14,5-19 см. Довжина хвоста 13-18 см. Зовнішній вигляд дещо нагадує білку. Хвіст покритий досить довгим волоссям, особливо на кінці. Вуха короткі. Передні кінцівки чотирипалі, задні п'ятипалі. Перший палець задніх кінцівок укорочений. Стопа вузька. Підошви голі. Кігті короткі, тупі. На кінцях пальців є пучки щетінковідние волосся. Волосяний покрив тулуба м'який, шовковистий, але пуху ні. Спинна сторона тіла спереду сіра або жовтувата, ззаду рудувато-коричнева, помаранчева або жовтувата. Черевна сторона тіла сірувата або жовтувата. Сосков 3 пари - розташовані високо на боках тіла.

Скельна щур (Petromus typicus), фото гризуни фотографія картинкаСімейство: Petromyidae Tullberg, 1899 = Скельні щури, скальнокрисіние

Скельна щур (Petromus typicus)

Череп широкий, сплощений. Звуження в межглазничного області немає. Кісткові слухові барабани сильно роздуті. Подглазнічние отвори з каналом для нерва. Різцеві отвори глибокі і довгі-досягають рівня щічних зубів. Щодо вузьке кісткове небо триває трохи далі назад рядів щічних зубів. Кутовий відросток нижньої щелепи кілька повернуть назовні. Різці вузькі, з гладкою зовнішньою поверхнею. Щічні зуби мають корені і високі коронки. Характерно дуже рухливе зчленування ребер, так що скельну щура можна сильно стиснути в Дорз-вентралиюм напрямку без шкоди для неї. Це допомагає їй прослизати в найвужчі щілини серед скель. Os penis є.

Поширена скельна щур в Південно-Західній Африці і Південно-Африканській Республіці.

Населяє скелясті ділянки схилів пагорбів і гір. Веде наземний спосіб життя. Активна вдень. Рухливий звірок, швидко бігає між каменів. Тримаються поодинці або парами. Харчується різними рослинними кормами, ягодами, насінням. У Південній півкулі період спарювання у скельних щурів припадає на ранні літні місяці - з листопада по грудень. Протягом року буває один послід з 1-2 дитинчат. Новонароджені покриті коротким волоссям.

Література: Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!