Сімейство: ochotonidae (lagomyidae) thomas, 1897 = піщухових, піщухи, сеноставки

Систематика сімейства Піщухових, піщухи, сеноставки:

Рід: Ochotona Link, 1795 = Піщухи, сеноставки

Вид: Ochotona alpina Pallas, 1773 = Алтайська піщуха

Вид: Ochotona rufescens Gray, 1842 = Рудувата піщуха

Вид: Ochotona daurica Pallas, 1776 = Даурська піщуха

Вид: Ochotona hyperborea Pallas, 1811 = Північна піщуха

Вид: Ochotona pallasi = Палласово піщуха

Вид: Ochotona pricei Thomas, 1911 = Монгольська піщуха

Вид: Ochotona pusilla Pallas, 1768 = Степова [мала] піщуха

Вид: Ochotona roylei Ogilby, 1839 = Пищуха Ройл, індійська піщуха, большеухая піщуха

Вид: Ochotona rutila Severtzov, 1873 = Червона піщуха

Рід: Ochotonoides † Teilhard de Chardin et Young, 1931

Рід: Paludotona † Dawson, 1959

Рід: Prolagomys † Erbajeva, 1976

Рід: Prolagus † Pomel, 1853

Рід: Proochotona † Khomenko, 1914

  • Піщуха обливає мене якось рідина ...
  • Піщухи: весняна линька

Коротка характеристика сімейства

Розміри пищух порівняно невеликі. Довжина тіла коливається від 12 до 28 см. Маса 170-240 м Вуха округлої форми, короткі, їх довжина лише у небагатьох видів перевищує половину довжини голови. Кінцівки відносно короткі, задні по довжині майже рівні переднім. Ступня відносно коротка. Хвоста у пищух немає зовсім. Вібриси ("вуса") на відміну від зайців довгі, в окремих видів більше третини довжини тіла. Очі відносно невеликі. Передні кінцівки мають 5 пальців, задні - 4.

Волосяний покрив високий, м'який і густий. Забарвлення тіла різноманітна: влітку бура, вохристо-піщана, руда або коричнева, взимку переважно сіра або вохристо-сіра. На нижній стороні ступень і кистей є волосяні щітки, але у ряду видів подушки пальців голі. Линька може бути одна, дві, можливо, три протягом року. Зимове хутро більш світлий, ніж річний (зазвичай сірий різних відтінків). Молоді звірі темніше старих. Характерні довгі вібриси, у деяких видів перевищують третину довжини тіла. Специфічна шкірна апокрінових залоза розташовується в задньому відділі щік і служить, мабуть, для мічення території або має значення в розмноженні тварин. Мошонки немає. Сосков 2 або 3 пари.

Грудні хребці на відміну від зайців з короткими остистимивідростками. Сьомий шийний хребець не має артеріального каналу в поперечному відростку. Грудних хребців 22- на відміну від зайців вони з короткими остистимивідростками. Ключиці добре розвинені. На відміну від зайців симфіз лобкових кісток відсутня. Кисть зчленовується головним чином з ліктьової кісткою і лише частково з променевою.

Череп подовженої форми, плоский. На бічній стороні верхньощелепної кістки одне велике отвір. Носові кістки розширені допереду. Надочноямкових відростків немає. Вилична кістка з довгим відростком, майже досягає слухових барабанів. Слухові барабани з губчастими стінками. Нижня щелепа з низькою зубної частиною, малорозвиненим кутовим відділом і великим сочленовная відростком. З'єднання гілок нижньої щелепи рухливе. Зубна формула: I 2/1 C 0/0 P 3/2 M 2/3 = 26 зубів.

Передні верхні різці з медіально розташованої борозенкою на передній поверхні і трикутної вирізкою на ріжучому краї, через що здаються роздвоєними на кінці. Корінні зуби без коріння. Верхні корінні (крім Р2 і Р3) з глибокою "кладкою, що входить з внутрішньої сторони-бічні сторони цієї складки гладкі. Нижні корінні зуби (крім Р3 і М3) складаються з двох призм або сегментів, з'єднаних цементом. Сегменти нижніх корінних подібною форми (на поперечному зрізі у вигляді ромба), але різної висоти.

Число хромосом в диплоїдний набір змінюється від 38 у Палласово піщухи, 40 у північній, 42 у алтайської, до 62 у степовій і червоною і 68 у воротнічкової.

Походження пищух, як і зайців, пов'язано з сем. Palaeolagidae, представники якого раніше олигоцена невідомі. Відокремлення пищух від загального стовбура зайцеобразних сталося, мабуть, не пізніше верхнього еоцену, так як в олігоцені вони були представлені вже різноманітно пристосованими формами. Піщухи, близькі до сучасних (пологи Lagopsis Schlosser, Paludotona Dawson і Proochotona Chomenko), відомі з середнього і верхнього міоцену, а представники роду Ochotona - з пліоцену.

Що спільного у пищух із зайцями? Ті й інші харчуються грубим рослинним кормом - дерев'янистими стеблами трав, корою дерев, гілочкам і чагарників і однаково пристосувалися до цього раціону. Різців у зайцеобразних не два, як, наприклад, у гризунів, а чотири: два великих попереду і два поменше відразу позаду них. Від жорсткого корми та різці, і корінні зуби стираються, і, якби вони постійно не росли, зайці і піщухи швидко б ставали беззубими. Другий дуже суттєвий момент все зайцеподібні однаковим способом бігають: відштовхнувшись одночасно обом задніми ногами, звірятко робить стрибок і приземляється спочатку на передні, а потім і на задні лапи. Хребет працює як пружина, збільшуючи силу поштовху. Жорсткі волосяні щітки на підошвах лап пом'якшують удари при приземленні. Піщухи не можуть розвинути великі швидкості, але зате лапа піщухи - інструмент більш універсальний. Вона добре служить і для бігу по рівно поверхні, і для лазіння в тісних, часто майже вертикальних щілинах між камінням в скелях, і для риття нір.

Спеціалізація пищух йшла по шляху пристосування до харчування різноманітними рослинами з запасанием корму на зиму, а також до пересування короткими стрибками. Одна гілка пищух пристосувалася до життя на відкритих просторах і риття нір, інша - до життя у високогір'ях з використанням в якості укриттів кам'яних розсипів.

Ареал охоплює гори Північної Америки від південної частини центральної Аляски до центральних районів Каліфорнії і штату Нью-Мексико, Південно-Східну Європу та Азію на північ до Арктичного узбережжя і на схід до Анадирского затоки, Північної Японії (Хоккайдо) і Корейського півострова, а на південь до північних частин Ірану (гір Копетдага), Афганістану, Пакистану, Індії та Бірми. Піщухи мешкають у високогір'ї, використовуючи в якості сховищ ущелини між каменями, або на відкритих рівнинах і передгір'ях, де риють нори. Висотний розподіл пищух - майже від рівня моря до вище рівня верхньої межі лісу, приблизно на висоті 4100 м в Північній Америці чи до 6000 м в Азії.

Піщухи живуть поодинці або колоніями. Добре розвинена звукова сигналізація, особливо в разі небезпеки. Активні вдень, іноді вночі. Більшість видів в сплячку не впадають. У пошуках їжі далеко від своїх сховищ не відходять. Характерно запасання на зиму кормів, причому звірята мають своєрідні прийоми сушіння та зберігання запасів. Під час зборів різноманітних рослин для запасів піщухи багаторазово перекладають і просушують їх, ховають під навісами кам'яних плит або збирають стіжки. Іноді на стіжки кладуть камені, щоб захистити від розвіювання їх вітром. Так, Палласово піщуха на рівнинах збирає стіжки рослин, попередньо висушуючи їх. Число видів рослин в стіжки більше 60. Кількість стіжків і їх розміри залежать від числа пищух, які брали участь в їх пристрої. Маса стіжка, зібраного однієї Палласово пищух, до 3-4 кг, а зібраного групою - до 16-20 кг. Піка, алтайська піщуха збирають запаси сіна під навісами каменів. Большеухая піщуха харчується практично майже всіма рослинами (приблизно 46 видів), що зустрічаються біля її нір. Запасати траву починає з перших чисел липня. Висушені рослини ховає в щілинах і під камінням. Степова піщуха приступає до запасання їжі в липні - серпні. Рослини складає в стіжки. Копрофагія відома у північній піщухи. Період розмноження розтягнутий і не збігається у різних видів і в різних місцях проживання у одного і того ж виду. Наприклад, у піку період розмноження доводиться з травня по вересень, у північній піщухи в Японії - з травня по липень, у большеухой піщухи - з квітня по серпень і т. Д. Тривалість вагітності приблизно 30 днів. Очі відкриваються на десятий день. В одному посліді від 2 до 7 дитинчат. Пометів в році, очевидно, два. Новонароджені гусака покриті волоссям, маса 8-9 р

На території нашої країни мешкає вісім видів пищух. Степова заселяє оренбурзькі і казахстанські степи, дауpская - степи Туви і Південного Забайкалля. Большеухая, червона і рудувато поширені в горах Середньої Азії і Казахстану. Алтайська і північна живуть в горах і лісах по всій Сибіру, де є кам'янисті розсипи, Монгольська, незважаючи на свою назву, зустрічається не тільки в Монголії, а й в щебнистих горах Туви. Більшість пищух селиться колоніями. Одна з характерних особливостей їх поведінки: звірята дзвінко пищать, попереджаючи сусідів про небезпеку. Напевно, за ці чутні здалеку сигнали піщухи і отримали своє ім'я. Є в поведінці пищух ще одна своєрідна риса: вони заготовляють сіно на зиму. Зрізають соковиті стебла трави, розкладають їх для просушування на сонці, перевертають, щоб сушка йшла рівномірно, прибирають від дощу, а готове сіно ховають в щілини між каменями або укладають в стіжки. Недарма друга назва пищух - сеноставки.

Господарське значення пищух вивчено недостатньо. Причиною цього служить проживання більшості видів в скелястих місцевостях, малопридатних для господарського використання. Види, що мешкають на рівнинах, приносять шкоду винищенням рослин (особливо на худих пасовищах напівпустельною зони) і псуванням грунтів в результаті роющей діяльності.

Даурская піщуха зустрічається в північних частинах свого ареалу в степах, рідше в закріплених пісках. У напівпустелі і пустелі мешкає по вологішим пониженнях і річкових долинах, де вона краще селитися в заростях ірису. Іноді даурская піщуха попадається в поясі гірських лугів. Поселяється колоніями, так що часом важко відрізнити кордону однієї нори від іншої або однієї колонії від сусідньої. Нора неглибока з багатьма (до 15-20) виходами, може займати площу до 25-35 м2. Степова піщуха мешкає переважно в степах, де вибирає для своїх поселень густі зарості трави і чагарника на рівнині, в балках. Зустрічається на сильно зволожених ділянках, в долинах гірських річок, зрідка в лісі (в горах Улутау).

Палласово піщуха населяє різноманітні місця - від пустель до гір. Найбільш звичайна на скельних відслоненнях, кам'янистих розсипах. Риє складні нори глибиною 20-50 см з багатьма виходами. У норі на глибині 30-50 см буває від 1 до 3 гніздових камер діаметром 15- 24 см, вистелених сухою травою, і кілька отнорков, службовців вбиральнями. Загальна довжина нори досягає 4-10 м. Крім описаних вище постійних нір, влаштовує кілька тимчасових, неглибоких, з меншою кількістю виходів. Якщо взимку сніг досить глибокий (не менше 20-30 см), Палласово піщуха риє в ньому нори і влаштовує кулясті гнізда.

Рудувата піщуха населяє гори, причому у передгір'ях селиться біля підніжжя пагорбів, на полях, в глинобитних будівлях. Вище в горах вона населяє кам'янисті осипи, скельні виходи. Зазвичай вибирає пологі схили, але іноді тримається і на майже стрімких урвищах. Нору влаштовує під камінням, в ущелинах скель. Нора проста, завдовжки до 3 м і глибиною до 1 м з гніздовий камерою. Характерним місцем проживання алтайської піщухи служать кам'янисті розсипи як на відкритих гірських схилах, так і на вкритих лісом або чагарником. Зазвичай вибирає схили південної та західної експозиції. Нерідко зустрічається по берегах водойм. Риє нори.

Червона піщуха, як і алтайська, воліє кам'янисті розсипи. Притулком служать пустоти між камінням.

Большеухая піщуха зустрічається зазвичай у високогір'ї серед кам'янистих розсипів. Віддає перевагу південні і південно-західні схили гір. Гнізда влаштовує в порожнинах між камінням.

Піщухи живуть поодинці або колоніями. Добре розвинена звукова сигналізація, особливо в разі небезпеки. Крик пищух гучний, нагадує свист або ціканье. Активні вдень, іноді вночі. Більшість видів в сплячку не впадають. У пошуках їжі далеко від своїх сховищ не відходять. Характерно запасання на зиму кормів, причому звірята мають своєрідні прийоми сушіння та зберігання запасів. Під час зборів різноманітних рослин для запасів піщухи багаторазово перекладають і просушують їх, ховають під навісами кам'яних плит або збирають стіжки. Іноді на стіжки кладуть камені, щоб захистити від розвіювання їх вітром. Так, Палласово піщуха на рівнинах збирає стіжки рослин, попередньо висушуючи їх. Число видів рослин в стіжки більше 60. Кількість стіжків і їх розміри залежать від числа пищух, які брали участь в їх пристрої. Маса стіжка, зібраного однієї Палласово пищух, до 3-4 кг, а зібраного групою - до 16-20 кг. Піка, алтайська піщуха збирають запаси сіна під навісами каменів. Большеухая піщуха харчується практично майже всіма рослинами (приблизно 46 видів), що зустрічаються біля її нір. Запасати траву починає з перших чисел липня. Висушені рослини ховає в щілинах і під камінням. Степова піщуха приступає до запасання їжі в липні - серпні. Рослини складає в стіжки. Копрофагія відома у північній піщухи. Період розмноження розтягнутий і не збігається у різних видів і в різних місцях проживання у одного і того ж виду. Наприклад, у піку період розмноження доводиться з травня по вересень, у північній піщухи в Японії - з травня по липень, у большеухой піщухи - з квітня по серпень і т. Д. Тривалість вагітності приблизно 30 днів. Очі відкриваються на десятий день. В одному посліді від 2 до 7 дитинчат. Пометів в році, очевидно, два. Новонароджені гусака покриті волоссям, маса 8-9 р

Місцями піщухи можуть шкодити сільському господарству, приносячи шкоду пасовищах.

Література:

1. Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.

2. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963



Увага, тільки СЬОГОДНІ!