Сімейство: octodontidae waterhouse, 1839 = Віскашеві

Систематика сімейства Віскашеві:

Рід: Aconaemys Ameghino, 1891 = Щурячі восьмізуби, аконеміси

Рід: Octodon Bennett, 1832 = Восьмізубие, восьмізуби

Вид: Octodon degus Molina, 1782 = Дегу, Зміст дегу в домашніх умовах

Рід: Octodontomys Palmer, 1903 = соневидний восьмізуби

Рід: Octomys Thomas, 1920 = Віскашевие [віскачевие] щури

Рід: Spalacopus Wagler, 1832 = Сліпакові восьмізуби

Рід: Tympanoctomys Yepes, 1942 = Тімпаноктоміси

Коротка характеристика сімейства

Віскашеві - гризуни дрібних розмірів. Довжина тіла 12,5-19,5 см. Довжина хвоста 4-18 см. Статура досить важкий. Зовнішнім виглядом дещо нагадують щурів. Деякі представники мають пристосування до підземного існування. Голова відносно велика. Вуха середніх розмірів, округлі. Вібриси довгі. Хвіст покритий грубими коротким волоссям, які подовжуються до його кінця, і можуть утворювати кисть. Кігті середніх розмірів викривлені і гострі. Щітки грубих волосся на пальцях задніх лап видаються за межі кігтів. Перший палець на передніх кінцівках скорочений. Волосяний покрив на тулуб зазвичай високий, густий, м'який. Його забарвлення варіює від сіруватою до червонуватою. Забарвлення може бути одноколірна або черевна сторона тіла різко контрастує зі спиною своєї білим забарвленням. Сосков 4 пари. З них 3 передні пари розташовуються з боків тіла, а задня - в паховій області.

Куро-куро (Spalacopus cyanus), фото гризуни фотографія картинка

Куро-куро (Spalacopus cyanus)

В черепі кісткові слухові барабани сильно або помірно роздуті. Кісткове небо закапчівается між рядами щічних зубів. Жувальна поверхня щічних зубів має емалеві петлі у вигляді цифри 8, іноді бобовидной форми. Різцеві отвори невеликі. Вертикальний діаметр подглазнічного отвори більше горизонтального діаметра.

Поширення охоплює Південну Америку від Південного Перу до Північно-Західної Аргентини і Чилі.

Населяють Віскашеві різні біотопи, включаючи антропогенні ландшафти і скелясті схили гір. У гори піднімаються до 3,5 тис. Метрів над рівнем моря. Притулком служать пустоти під каменями, ущелини скель. Можуть викопувати власні нори зі складною системою ходів і кількома виходами. Влаштовують гнізда в норах або біля коріння в густих кущах. Іноді оселяються групами. Харчуються в основному цибулинами, бульбами, пагонами і корою. Можуть запасати їжу в підземних камерах. Активні як вдень, так і вночі. Деякі види ведуть переважно підземний спосіб життя (Spalacopus). Можуть лазити по гілках чагарників. Протягом року дають 2 посліду, в кожному, мабуть, по 2 дитинча. Лактаційний період триває близько 2 місяців.

Література: Соколов В. Є. Систематика ссавців (Загони: зайцеобразних, гризунів). Навч. посібник для ун-тов. М., «Вища. школа », 1977.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!