Степова, чи мала піщуха (ochotona pusilla) eng. steppe pika

Степова, чи мала піщуха. Розміри невеликі. Довжина тіла 145-185 мм, довжина ступні 24-29 мм. Вуха короткі (12-16 мм), в усі сезони темно-бурі, з білою смугою по краю. Вібриси короткі (до 40 мм). Забарвлення тіла в літньому і зимовому волосяному покриві подібна, бура або сіро-бура, з дрібним, світлим, штрихуватим малюнком, утвореним світлими кінцями волосся. Зимова забарвлення більш світла.

Череп середніх розмірів (кондилобазальная довжина 32-41 мм). Мозкова капсула при погляді на череп зверху здається широкою і кілька роздутою. Ширина межглазничного простору менше 5 мм. Отвори на лобових кістках відсутні. Різцеві отвори перегороджені відростками межчелюстной кістки. Суглобової відросток нижньої щелепи слабо розширений у передньо-задньому напрямку і мало відігнуть тому.

Степова піщуха, мала піщуха (Ochotona pusilla), фото зайцеподібні тварини фотографіяСтепова, чи мала піщуха (Ochotona pusilla)

Поширення. Тільки в межах СРСР. Мешкає в південній частині Уральського хребта і прилеглих до його відрогів степах. На південь рудувата піщуха поширена до м Уральська, на захід до Оренбурзької (Бугурусланський район) і Саратовської (Пугачевский район) областей, на схід до р. Орі. Поширена також у степах Східного Казахстану від Каркаралінска до Тарбагатая. На території між зазначеними східною та західною частинами ареалу степова піщуха також зустрічається, але рідко.

У минулому ареал степової піщухи був значно ширше. Так, за свідченням П. Палласа (Pallas, 1778), вона мешкала в долині р. Иловли (притока р. Дона). Висловлюються припущення, що вона водилася в степовій і лісостеповій зонах України, Воронезької області і на правобережжі р. Волги на північ до Самарської Луки з плейстоцену до XIII і навіть XIX в.- крім того, знайдена в четвертинних відкладеннях Західної Європи, до Англії включно.

Біологія і господарське значення. Мешкає в степовій зоні і по північних околиць пустельної зони. Риє неглибокі нори, з багатьма виходами. Нори розташовуються в заростях степових чагарників, високої трави та бур'янів на рівнинах, в ярах, по берегах водойм або на схилах височин. У ряді місць степова піщуха мешкає на сильно зволожених грунтах, в пониженнях, що заливаються водою, де її нори розташовуються поблизу поселень водяних полівок (Arvicola terrestris L.), а також на луках і по околицях, березово-осикових кілків. Мешкає також в долинах гірських річок по берегах і на височинах, покритих деревно-чагарникової рослинністю, по сусідству з ділянками солонуватих грунтів, порослих пустельними рослинами. В горах Улутау місцями селиться прямо в лісі. У гори ця піщуха піднімається не вище 1500 м.

Їжею степовій пищух служать різноманітні рослини, які ростуть поблизу її поселень. На зиму створює запаси корму, до заготівлі якого приступає в липні-серпні. Запасається рослини складає в стіжки.

Розмноження не вивчено. У західній частині ареалу молоді з'являються з травня по серпень безперервно. У зв'язку з цим межі окремих генерацій і їх число встановити дуже важко. Передбачається існування 2 приплодів на рік. Число дитинчат в посліді 6-12.

Господарське значення слабо вивчене, але місцями степова піщуха явно шкодить сільському господарству.

Підвиди. Крім типової форми, поширеної в західній частині ареалу, описаний 1 підвид, О. p. angustifrons Argyropulo (1932), що відрізняється більш великими розмірами і світлої окраской- поширений у східній частині ареалу.

Література. Ссавці фауни СРСР. Частина 1. Видавництво Академії наук СРСР. Москва-Ленинград, 1963



Увага, тільки СЬОГОДНІ!