Совиних папуга, або какапо (strigops habroptilus) kakapo (англ.), Eulenpapagei (нім.)

какапо, ара совиних (Strigops habroptilus)Назви: какапо, совиних папуга.

Ареал: Нова Зеландія.

Опис: Самець і самка какапо пофарбовані однаково, але самець крупніше самки. Молоді птахи блідіше.

Пір'я в какапо м'які і пухнасті, на обличчі прикривають віялом лоб і вушні отвори. Райдужна оболонка ока темно-корічневая.Ногі сильні, великі, лускаті. Пальці у формі зігодактілія: два пальці дивляться вперед, два - назад. Через постійне волочіння по землі, кінці хвостового пір'я постійно зношені. Дзьоб великий, сильно зігнутий. Подклювье гостре. На горлі какапо є горловий мішок.

Забарвлення: Основне оперення моховито-зелене, на спині в чорну цятку, в інших місцях темно-бурі, лимонно-жовті або жовто-зелені смуги.

Розмір: Довжина тіла какапо досягає до 60-64 см, крила до 27 см, а хвіст 22 см.

Вага: Самець до 3,6 кг, самка до 2,7 кг.

Какапо - найважчий папуга в світі.

Тривалість життя: близько 60 років.

Голос: Какапо, або совиний папуга (Strigops habroptilus) - 42Kb

Гучний крик, схожий на кряхтение, чути на відстані 1-4 км. Какапо єдиний у світі папуга, який в період розмноження токует.

Середовище проживання: Рівнини, пагорби, гори (до 1400 м. Над рівнем моря), глухі і сильно зарослі ділянки вологого лісу.

Вороги: Людина, дикі кішки і собаки, сірі пацюки, тхори, горностаї, ласки, гігантський орел (нині вимер), опосуми.

Їжа / їжа: Корінці (папороть), дрібні рептилії (ящірки), ягоди, пилок, пагони і сік рослин, насіння, мох, гриби, можливо насекомие.Лакомством служать плоди Dacrydium Cypressinum.Годується какапо вночі, у важкодоступних місцях виходить на годування і днем.В місця годування ходить пішки, по протоптаними ним же доріжках. За ніч какапо може пройти кілька кілометрів.

Поведінка: Какапо активний у сутінках і вночі. Втратив здатність до польоту. Може планувати з невеликої висоти. У разі небезпеки намагається втекти. Живе в норах (з великої гніздовий камерою), які викопує сам під корінням дерев або виступами скель. В нору з двох сторін ведуть два входи. Днем какапо ховається в норі, листі низьких дерев, щілинах скель, в чагарнику. Виходить какапо з укриття через годину після заходу сонця. У кожної дорослої особини є своя територія: у самця до 15-20 га, у самки - 35-50 га. Какапо добре лазить по деревах. Пересувається перевалюючись, як качці. Для збереження енергії може накопичити багато жиру. Під час небезпеки, завмирає на місці, намагаючись злитися з навколишнім середовищем.

Соціальна структура: одиночка.

Розмноження: У популяції переважають самці. У сезон розмноження самці стають дуже активними, вони намагаються злучитися з будь-яким предметом, що віддалено нагадує самку (наприклад, іншим самцем, поваленим деревом, скачати светром та ін.). Вони збираються в одному місці і конкурують один з одним за увагу самки. Між самцями часто спалахують бійки за краще місце. Під час сезону розмноження (для самця він триває 3-4 місяці), самець какапо втрачає до половини своєї ваги. Самка відкладає яйця раз на два роки, іноді рідше. Через 10 днів після спарювання самка починає класти яйця. Гніздо влаштовує в норах (гніздова камера близько 30 см, діаметр близько 60 см), ущелинах скель або під корінням дерев. В якості підстилки використовується деревна труха або пір'я. Піклується про яйця і потомство тільки самка какапо. Щоночі самка змушена покидати гніздо з яйцями, щоб шукати собі їжу.

Сезон / період розмноження: грудень-січень.

Статеве дозрівання: Самець - 5 років, самка - 9-11 років.

Ритуал залицяння:
--gt;

Інкубація: 30 днів.

Потомство: У кладці какапо 2-4 білих яйця (розмір 50х36 мм). Новонароджені пташенята сліпі і глухі. Оперяються у віці 10-12 тижнів. Коли курчатам виповнюється кілька тижнів, самка залишає гніздо на тривалий час, повертаючись тільки для годування. Самка годує пташенят до 6 місяців. Після виходу з гнізда, молоді какапо до року тримаються біля гнізда матері. У середньому виживає тільки одне пташеня.

Користь / шкоду для людини: Місцеве населення полювало на какапо заради смачного м'яса і хвостових перьев.Висушенние голови використовувалися як прикраси для вух.

Популяція / статус збереження: Какапо був занесений до Міжнародної Червоної книги. У 1994 р було відомо 47 птахів (з них 8 у приватних колекціях). У 1995 р було відомо 50 птахів. У 2003 р чисельність зросла до 86 какапо.

  • Часті запитання: ара


  • Увага, тільки СЬОГОДНІ!