Омелюх (bombycilla garrulus)

Польові ознаки. Омелюх досить велика (величиною із шпака) Пташка. На голові добре виражений хохол, на кінці хвоста помітна яскрава жовта смуга. Малорухлива птах. За винятком періоду розмноження, тримається великими зграями, кочівними в пошуках рясної їжі. У роки великої кількості в садах горобини відвідує не тільки сади дрібних населених пунктів, а й сади великих міст Москви, Ленінграда та ін. Політ швидкий, слабоволністий- голос - приємні верещати звуки "свірірі-свірірі".

Омелюх (Bombycilla garrulus), фото птиці фотографіяОмелюх (Bombycilla garrulus)

Фото Flickr.com

Ареал. Північні області Європи (У Норвегії проникає на північ до 70 °, у Швеції до 62 °. Населяє також північну Фінляндію. У Європейській частині північний кордон, ймовірно, на всьому протязі збігається з північною межею поширення високостовбурні деревної рослинності. Південна межа в Європейській частині СРСР може бути проведена від околиць Ленінграда до Весьєгонського, потім Сиктивкар і через Гороблагодатний район Молотовську області.), Азії та Північної Америки.

Під час зимової бродячого життя залітає на південь України, в Крим, на Північний Кавказ і в Закавказзі, в дельту Волги і гирло Уралу, в Туркменію, Узбекистан, Таджикистан, в Казахстан і Киргизію.

За межами СРСР з'являється іноді взимку в Південній Франції, Швейцарії, Північній Італії, Югославії, Болгарії, Румунії, Польщі, Туреччини, північно-західній частині Малої Азії, в північному Ірані, Афганістані (Асланов "1953), в Ісландії, на Фарерських островах, в Гренландії і Мальті.

Характер перебування. У СРСР омелюх гніздиться і веде мандрівний спосіб життя взимку. У середніх і південних частинах СРСР нормально проводить зиму, але іноді відвідує їх під час обох прольотів або під час зимової бродячого життя. Характер поведінки птахів у різні роки неоднаковий і цілком залежить від великої кількості або нестачі їжі в осінній та зимовий періоди.

Весняне рух на північ раннє, але частина особин затримується на місцях зимівель до настання теплих і навіть жарких погод. Осінній відліт порівняно пізній. У середніх частинах Сибіру весняне рух відбувається ще задовго до потепління.

Откочевка на південь повсюдно відбувається не раніше настання холоду або випадання снігу. Майже повсюдно омелюхи покидають свою батьківщину не раніше середини вересня. Під час прольотів птахів вдається спостерігати зграями. Особливо великі зграї зустрічаються з осені і в першу половину зими. Весняне рух на північ частіше відбувається маленькими зграйками і невеликими групками.

Біотоп. Хвойні та березові ліси лісотундри і тайги. Зазвичай такі ліси складаються з сосни, берези та ялини. У східних частинах Сибіру омелюх відзначена в гніздовий час серед ліственічніков.

Підвиди і варіюють ознаки. Два підвиди, незначно розрізняються забарвленням.

Чисельність. У відповідних гніздових біотопах, мабуть, нерідкий. У зв'язку з великим поширенням загальна чисельність дуже значна. Чисельність птахів на місцях зимівель і зимових кочівель тісно пов'язана з розмірами врожаю ягід. У меншому числі омелюхи зустрічаються в найбільш південних частинах нашої країни, куди проникають невеликими групами.

Розмноження. Тримається зграйками, і навіть в період розмноження окремі пари розташовуються недалеко один від одного, влаштовуючи гнізда на деревах на різній висоті від землі. Гніздо, знайдене Таруніним на Малій Сосьве у Шухтункурта, містилося на висоті 15-16 м від землі майже на самій вершині старої ялини. Воно було укріплено в розвилці гілок стовбура дерева. Зовнішній шар гнізда складався з тонких сухих гілочок ялини і оброблений позбавляємо і сухими стеблинками хвоща. Лоточок гнізда вистелений більш м'яким і ніжним лишайником і берестой- перебували в лотку також голки кедра.

Зовнішній діаметр споруди-210 мм, зовнішня висота-99 мм, діаметр лотка-90 мм, його глибина-58 мм.

У Фінській Лапландії гнізда омелюхи будуються на висоті 4-5 м від землі на соснах, ялинах і березах. Вони будуються з моху і деревних лишайників і вимощують всередині пір'ям птахів і шерстю північних оленів.

Омелюх (Bombycilla garrulus), фото горобині птахи фотографіяОмелюх (Bombycilla garrulus)

Фото Flickr.com

Число яєць в повній кладці від 3 до 7, зазвичай 5 яєць, рідко 7. Основний колір яєць попелясто-сірий або попелясто-блакитний з землистим відтінком. За основним фону розкидані буро-чорні або чорно-бурі поверхневі відмітини і сірі або фіолетово-сірі глибокі плями. Розмір яєць (100) 21.1- 28.3Х 15.7-18.8, у середньому 24.0Х 17.3 мм (Уайзербі, 1938). Основний фон яєць світло-фіолетово-сірий. По ньому розкидані поверхневі буро-чорні, численні пестрини, цятки і точки, і внутрішні (глибокі) плями сірувато-бузкового кольору. Між останніми добре помітні цятки жовтувато-білого кольору.

Протягом літа буває одна кладка. Головна турбота по насиживанию лежить на самці, а самець годує насиджує подругу. Насиживание триває 14 днів. Про терміни розмноження у нас зовсім мало даних. У Фінляндії кладка починається в різні числа першої половини червня.

Серпень - повсюдно час масового підйому пташенят на крила і освіту зимових зграй.

Линька. Одна повна линька в році. У дорослих особин вона відбувається в жовтні та листопаді. Молоді (часткова линька) починають змінювати птенцовий наряд на перший зимовий, мабуть, в кінці серпня. Вересневі екземпляри вже набувають темна пляма на горлі. Вилінівает в першу осінь тільки дрібне оперення, а махові і рульові зберігаються до наступної осені.

Харчування. Влітку - дрібні комахи і зокрема комарі. Взимку всілякі, головним чином деревні і чагарникові ягоди. Омелюх поїдає: горобину, калину, глід, ягоди сибірської яблуні, ялівцю, омела (Радищев, 1926), шипшини, жостеру та інших, а також нирки різних листяних дерев (Томкевич, 1914). Не вся їжа засвоюється організмом і частина ягід і насіння залишається перетравилися і викидаються назовні. У зв'язку з цим омелюх, мабуть, має значення для поширення насіння.

Розміри і будова. Дзьоб порівняно короткий, широкий і нагадує дзьоб мухоловок. Подклювье пряме, вершина наддзьобка слабо вигнута. Ноги сильні з загнутими кігтями, пристосовані для обхвативанія гілки, але не для пересування. У дорослих особин подовжені пір'я голови утворюють великий хохол. Хвіст короткий, кермові однаковою дліни- крила довгі. Вершину крила утворює третю маховое- перший махове рудиментарним. Довжина тіла самців (19) 190-228, самок (17) 190-230, у середньому 203.9 і 206.6 мм-розмах крил самців (20) 325-377, самок (13) 300-360, у середньому 356.2-349.6 мм. Довжина крила самців (100) 104-124, самок (66) 109-120, у середньому 116.8 і 115 мм. Вага самців (8) 40-64, самок (5) 52-62, в середньому 54.71 і 58.4 м Є вказівки в літературі про те, що деякі особини досягають 72 м

Забарвлення дорослого самця на спинний стороні буро-сіра з вино-червоним відтінком на голові, чисто сіра на попереку і Надхвістя. Черевна сторона буро-сіра з винним відтінком в області грудей. Подхвостье-каштанове. На горлі велика чорна пляма. Черни також пір'ячко, що прикривають ніздрі, вуздечка і пляма за оком.

Омелюх (Bombycilla garrulus), картинка птиці зображенняОмелюх (Bombycilla garrulus)

Фото Flickr.com

Першорядні махові чорнуваті, іноді майже чорні звичайно з жовтими, рідше з білуватими зовнішніми каймами поблизу вершини. Другорядні махові чорнуваті з білою вершиною і з червоною платівкою. Кроющие кисті-чорні з білою вершіной- утворюють біле люстерко. У деяких особин жовтий колір на крилах повністю замінений білим, а червоні пластинки відсутні. Хвіст сірий, чорнуватий ближче до вершини і з яскравою жовтою вершинної смугою. У 15 самців різного віку з 228 переглянутих примірників добре виражені на жовтому фоні вершин рульових червоні стрижні решт пера або дрібні червоні пластинки. Самки загалом схожі на самців, але мають не настільки насичену винну забарвлення. Їх горловий пляма не настільки чорне і не має настільки різкої межі, як у самців.

Молоді птахи до першої осінньої линьки буро-сірі, їх черевце буро-білувате. Однак і в птенцових вбранні у них каштанове підхвістя і розвинені жовті кольори на крилах і хвості і червоні пластинки на вершинах другорядних махових. Після першої осінньої линьки вони одягають перший зимовий наряд, який відрізняється від дорослого більш тьмяним тонами. Вже у вересні у деяких особин з'являється темне, чорнувате пляма на горлі.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, К. Н. Благосклонов, І. Б. Волчанецкий, Р. Н. Мекленбурцев, Е. С.тушенко, А. К. Рустамов, Є. П. Спангенберг, А. М. Судиловська і Б. К. Штегман. Москва, 1954


Увага, тільки СЬОГОДНІ!