Масковий нерозлучник (agapornis personata) masked lovebird (англ.), Schwarzkopfchen (нім.)

масковий нерозлучник, нерозлучник масковий, очковий нерозлучник (Agapornis personata)Назви: масковий нерозлучник, очковий нерозлучник.

Ареал: Африка (Танзанія, Кенія, Замбія, Мозамбік).

Опис: Масковий нерозлучник вважається найкрасивішим серед неразлучніков.Голова у нього відносно велика. Дзьоб товстий, сильно загнутий, восковица белая.Глаза досить великі, райдужна оболонка темно-коричнева. Навколо очей білі кола голої шкіри, звані "очки". Оперення щільне. Хвіст короткий, сильно закруглений.

Забарвлення: Дзьоб червоний. Кроющие пір'я крил темно-зеленого кольору, кінці махових пір'їн чорного кольору. Голова буро-чорна з оксамитовим відливом, з боків і на горлі переходить в оранжево-жовтий. Груди і шия жовті, поступово переходять у світло-зелений. Спина, черевце, нижні криючі хвоста зелені, Надхвістя і верхні криючі хвоста - ультрамаринові. Пір'я хвоста зелені з чорною облямівкою і блакитним відтінком на кінцях. Ноги сірі. Пташенята пофарбовані блідіше, ніж дорослі особини.

Розмір: Довжина тіла 14,5-16 см, крило 9-9,5 см, хвіст - 4 см.

Вага: 50-55 гр.

Тривалість життя: 10-12 років.

Голос:
--gt;

Середовище проживання: Сухі трав'янисті степи, гаї акацій і баобабів (до 1700 м над рівнем моря), близько води.Густих лісів масковий нерозлучник уникає.

Вороги: Не відомі.

Їжа / їжа: Насіння трав, кущів і дерев, фрукти, овочі, кора дерев, дрібні комахи, кукурудза, пшоно. Під час нальоту на пшеничні і кукурудзяні поля збирається у великі зграї.

Поведінка: Масковий нерозлучник швидко пересувається по землі і веткам.Ночь проводить на деревах. Птах оседлая.Летает швидко, в польоті видає різкий крик.

Соціальна структура: Соціальний. Тримається масковий нерозлучник невеликими зграями в 20-50 особин.

Розмноження: У гніздовий період селиться колоніями. Гніздиться в дуплах дерев, що ростуть біля води або в покинутих гніздах ластівок. На будівлю кулястого гнізда йде 12-20 дней.Гнездовой матеріал самка носить у дзьобі. Перше яйце самка відкладає через 10 днів після спарювання. Висиджування починається з 1-3 яйця. На яйцях сидить тільки самка. Ніч самець проводить в гнізді.

Сезон / період розмноження: березень-серпень.

Статеве дозрівання: в 10-12 міс.

Ритуал залицяння:
--gt;

Інкубація: 21-23 дня.

Потомство: У кладці 4-5 яєць, що відкладаються з інтервалом 24 години. Новонароджені пташенята покриті рідким рожевим пухом, який з часом сіріє. Батьки годують їх напівперевареним зерном. Очі відкриваються на 10 день. Повністю пташенята оперяються в 32 дня. Вилітають пташенята з гнізда в 35-40 днів, але ще 10-14 днів вони в ньому ночують.

Користь / шкоду для людини: Масковий нерозлучник - шкідник посівів сільськогосподарських культур.

Популяція / статус збереження: Точне число в природі і неволі невідомо.

Коментарі: Масковий нерозлучник створює гібриди з нерозлучники Фішера, Ліліани і Чернощеков.

Виведено багато колірних форм: темно-зелений, оливковий, блакитний, кобальтовий, бузковий, фіолетовий, латино, альбінос та ін.

  • Масковий нерозлучник: утримання в неволі
  • Часті запитання: нерозлучники


  • Увага, тільки СЬОГОДНІ!