Птах-секретар (sagittarius serpentarius) secretary bird

птах-секретар (Sagittarius serpentarius), фото, фотографіяХоча птах-секретар належить до загону хижих, вона зовні скоріше нагадує журавля. Довгі ноги цієї великої, з орла, птиці пристосовані більше для ходьби, ніж для схоплювання видобутку.

Помітна певна диспропорція тіла. Ми звикли, що у довгоногих птахів і шиї довгі, а от у птаха-секретаря шия цілком нормальна, коротка, така ж, як у її найближчих родичів - соколів та яструбів.

Забарвлення у птаха-секретаря непомітна, переважають сірі та чорні тони. Голову прикрашає пучок чорного пір'я. Саме завдяки їм і отримала птах свою назву. Її зовнішній вигляд нагадує чиновників і писарів минулих часів, які носили за вухом заструганим гусяче пір'я.

Живе птах-секретар в африканських степах і лісостепах - саванах від південної частини Судану і Сенегалу до Капській провінції. На півдні Африки це осілий птах, на півночі - перелітний. Тут вона з'являється в дощові сезони - у червні, виводить пташенят в серпні, а з настанням посухи - у грудні - січні откочевивает на південь.

Велике гніздо - до метра в поперечнику - птахи-секретарі будують на деревах або на високих кущах. У кладці буває два-три блакитно-білих яйця. Насиджує кладку самка близько шести тижнів, а вигодовують пташенят обоє батьків. Пташенята вилітають з гнізда через десять тижнів після вилуплення і разом з батьками починають бродити по безкрайніх просторах саван.

Голос. Птах секретар (Sagittarius serpentarius) - 20Kb

Секретарі в саванах зустрічаються поодинці, рідше - парами. Вони невтомно крокують по степу на своїх довгих ногах, при кожному кроці мірно киваючи головою. Свої багатокілометрові прогулянки птахи здійснюють у пошуках здобичі: змій, черепах, ящірок, дрібних гризунів, а також комах: сарани, коників, богомолів. Зрідка вони поїдають пташині яйця і пташенят.

Особливо цікава полювання птахів на змій, серед яких трапляються і дуже отруйні види, такі, як кобра.

Під час атаки на змію птах-секретар використовує свої довгі сильні ноги як зброя нападу, а захищається від отруйних укусів напіврозкритим опущеним крилом, тримаючи його перед собою як щит.

При зустрічі секретаря з великою змією відбувається справжня дуель. Змія робить випади, намагаючись дістати птицю своїми отруйними зубами, а та парирує їх крилом, вибираючи зручні моменти для контратаки, щоб безпомилково завдати смертельного удару потужними лапами, озброєним і міцними кігтями. Такі поєдинки можуть тривати довгий час, але перемога завжди дістається пернатому бійцеві.

З дрібними зміями птах-секретаpь розправляється протягом декількох секунд. Сила ніг пернатого винищувача змій така, що одним ударом він може розбити навіть панцир черепахи.

Цей хижак дуже ненажерливий. Так, в зобу в однієї птиці було виявлено: 21 маленька черепаха, 4 ящірки, 3 змії і безліч сарани.

Пожежі, які зрідка трапляються в африканських саванах, приносять загибель всьому живому. Від вогню відлітають птахи, тікають різні види антилоп і хижаки. Ящірки, черепахи і змії ховаються в норах.

А птах-секретар полює і в цей час. Вона йде попереду гнаного вітром полум'я і вистачає вибігаючих з вогню гризунів або ж, перелетівши через вогняну лінію, ходить по випаленої землі і поїдає загиблих тварин.

Людини птах-секретар уникає. Від нього вона йде великим і квапливими кроками, а якщо переслідування триває, пригнувшись, біжить, потім з деяким зусиллям злітає. Відірвавшись від землі, вона спочатку летить важко, але з набором висоти її політ стає легким і витонченим. Птахи-секретарі можуть довго парити в повітрі. Відпочивають і сплять вони на деревах і високих кущах.

Цей вид часто містять в африканських селах. Птахи, взяті молодими, легко приручаються і вільно живуть у поселеннях людини, де ніби складаються на противозмеиной службі вбивають залазять отруйних рептилій. Він і також охороняють домашню птицю від пернатих хижаків, а комори - від щурів.

В.Бабенко, журнал "Юний натураліст" 1985-10


Увага, тільки СЬОГОДНІ!