Білий журавель, або стерх (grus leucogeranus)

Стерх крупніше інших видів наших журавлів (за винятком японського) І добре відрізняється від них білим забарвленням оперення. Від японського журавля відрізняється більш сильним і потужним дзьобом, червоним забарвленням дзьоба, безпері частин голови і ніг і білим забарвленням шиї, а також іншим розташуванням чорного кольору на крилі. Обережний птах. Завдяки своєму зросту, стерхи видали можуть бачити небезпеку, помітивши її, вони з криком злітають і довго не повертаються назад. Крик стерха дещо нагадує крик сірого журавля, але мелодійний і голосніше.

Білий журавель, або стерх (Grus leucogeranus), фото птиці фотографія

Ареал. Розірваний - одна гніздова колонія на північно-заході, інша на північному сході Сибіру. В даний час в Зап. Сибіру гніздування стерха доведено тільки на нижній Обі - в басейнах Конде і Сосьви на північ до Березова (Дерюгин, 1898) або може бути північніше, навіть до 64 ° 30 ' (Тарунін, 1928), і на південь, мабуть до с. Самарське, кілька північніше впадання Іртиша в Об (Наумов) - досить імовірно, що білий журавель гніздиться і на болотах, оздоблюють з півночі Барабинской степу (Рузский, 1940).

У Східному Сибіру - в басейні Индигирки від гирла до впадіння в неї р. Моми, на захід до р. Хром (Міхель, 1935), нижньої течії Яни і Святого носа (Бируля, 1907- Бунге, 1887) - може бути заходить і на схід Олени між 68 ° і 72 ° с. ш. (Аргентов, 1861) і по Колимі, мабуть, доходить до гирла (Аргентов, 1876) - в околицях Якутська на озері Табога (Миддендорф, 1855- Іванов, 1929).

Влітку стерхи - очевидно холості - зустрічаються далеко від гніздовий області. Ця область злетів складається з двох ділянок. Перший - від низин Волги і Уралу і Середньої Азії на півдні до північного Приуралля (середнє протягом Ками під 58 ° 6 ' с. Ш., Чердинь) та нижньої течії Обі на півночі і до Барабинських степів на сході. Другий - від Забайкалля, північній Монголії і Примор'я до Якутська, Яни, Індігірки і Колими. У середній Сибіру ні влітку, ні на прольоті білий журавель не спостерігається.

Області зимівель білого журавля роз'єднані один від одного і їх, як і гніздову область, можна розділити на два окремих ділянки - східний і західний. Східні зимівлі розташовані в південно-східному Китаї на нижній течії Янцзи. Західні - у Північній Індії на схід до Біхара- в Ірані - в Сеї-стані, Хорасані, Мазандеране і Гиляне.

Білий журавель, або стерх (Grus leucogeranus), фото Журавлеподібні птиці фотографіяБілий журавель, або стерх (Grus leucogeranus)

Характер перебування. Гніздиться і перелітний птах. Летить стерх невеликими зграями, парами і поодинці, восени зграї досягають кілька великих розмірів, особливо на місцях відпочинку та кормежек. Раніше нібито спостерігався на прольоті великими зграями - до 300 шт. (Зарудний, 1896- Бостанжогло, 1911). Летять то клином, то шеренгою, перебудовуючись на льоту. Перші птахи з'являються на півдні нашої країни рано.

Після виведення пташенят в кінці липня і на початку серпня білі журавлі збираються в невеликі зграї, молоді разом зі старими, і починають вести кочовий спосіб життя. Перший час кочують поблизу гніздівель, потім поступово йдуть все далі і далі від них. Проліт починається у вересні і йде до середини жовтня. У Наурзуме проліт спостерігався з другої половини вересня і до кінця цього місяця. Зазвичай летіли зграями від 7 до 25 шт., На водопій і годівлі зупинялися на озерах особливо на Ак-Суата, збираючись там в досить великі зграї, в 40-60 особин (Міхєєв, 1938).

Літні кочівлі. Частина птахів, молодих, ще не статевозрілих, і дорослих, чомусь не приступили до розмноження, збираються в зграї, а іноді парами або поодинці ведуть все літо кочовий спосіб життя. У цей час вони зустрічаються далеко від місць гніздування.

Біотоп. Великі недоступні, тванисті, але неглибокі болота, озера з низькими берегами, порослі трав'янистою рослинністю або заростями очерету і очерету, розташовані серед лісу.

Чисельність. Білий журавель усюди рідкісний і спорадіч.

Розмноження. Про розмноження стерха немає майже ніяких даних. До нас птахи зазвичай прилітають вже в парах. Після прильоту на місця гніздування, частина птахів незабаром приступає до розмноження, а інші ведуть кочовий спосіб життя. Стерх токует, напіврозпустилися крила, опустивши голову і витягнувши шию і дзьоб паралельно землі, видаючи мелодійні трубні звуки (Кондо-Сосьвінскій заповідник, Раєвський). Гніздо поміщають на піднесених сухих місцях, серед глухих болот- воно являє собою недбало накидану купу очерету і осоки. До гнізда самець і самка дуже прив'язані і по черзі стережуть його. Кладка складається з 2 яєць, основний тон яких жовтувато-зелений з темними плямами (Паллас, 1811) або темно-зелений (Бируля, 1907). Тривалість ембріонального розвитку і постембріонального зростання пташенят невідома. Як тільки пташенята підростуть, білі журавлі збираються у зграї і проводять день в степу, на полях або біля озера (Назаров, 1887).

Линька. Не вивчена.

Харчування. Вивчено слабо. Їжу становлять дрібна риба (Паллас, 1811), ящірки, жаби, змії, дрібні гризуни, риба і ін. (Еверсман, 1866). Бекер (1929) вважає стерха більш растительноядной птахом, в порівнянні з іншими видами журавлів, живиться переважно водними рослинами, але обробленим полях він не приносить шкоди. Мабуть, спостереження Бекера помилково, так як і будова самого дзьоба (на вершинної частини дзьоба є щербини, службовці, ймовірно, для утримання живої, легко вислизає видобутку) говорять про те, що стерх харчується переважно тваринною їжею.

Розміри і будова. Вага стерха близько 10 кг. Довжина крила (3) 640-690 мм, в середньому 666 мм. Першорядних махових 11- 2-е, 3-е і 4-е першорядні махові між собою рівні і утворюють вершину крила. Перше першорядне махове одно п'ятий, решта 5 махових значно коротший. З них найдовше, 6-е, не досягає вершини крила на 145-150 мм. Хвіст короткий, прямий, рулевих- Третьорядні махові подовжені (на 50-60 мм від вершини крила) і рассучени, але менш, ніж у сірого журавля. Лицьова частина голови, боки голови, не оперені і покриті рідкісними, короткими, рудими пір'ям. Краю дзьоба у верховій частині наддзьобка і подклювья зазубрені.

Забарвлення. Пташеня не описаний.

Білий журавель, або стерх (Grus leucogeranus), зображення птаха картинка фото

Молодий птах в птенцових вбранні. Голова вся густо оперена. Верх тіла - іржаво-коричневий. Низ і боки тіла і нижні криючі хвоста - білі з іржаво-коричневими плямами. Голова, шия і верхня частина спини стерха - інтенсивно іржаво-коричневі, тільки біля самої основи пір'я аспидно-сірі. Верхні плечові пір'я - аспидно-сірі з білими підставами і з іржаво-коричневими облямівками. Нижня частина спини і верхні криючі хвоста строкато пофарбовані, пір'я їх - білі з іржаво-бурими облямівками. Середні кермові аспидно-сірі з іржаво-бурими вершинами і білими підставами. Крайні рульові в основний половині - білі, поступово переходять у вершинної половині в аспидно-сірий тон і закінчуються іржаво-бурими вершинами. Першорядні махові - чорні, другорядні - коричневі з попелястим нальотом. Великі верхні криючі крила - білі з невеликими іржаво-коричневими плямами на концах- плечові аспидно-сірі з іржаво-коричневими каймами і білими підставами. Пахвові - білі. На зобу і на боках тіла у білого журавля біля основи хвоста довго, до 15. IX., Зберігається пух - сірий, белеющий до основи і буре на вершині. Підстава дзьоба - темно-буре з червонуватим відтінком, вершина жовтувато-біла. Ноги - темні з червонуватим нальотом. Махи ще не досягають розмірів дорослої птиці (Міхель, 1935).

Доросла птиця (самець і самка). Оперення біле, за винятком чорних першорядних махових, верхніх криють їх і крильця. Стовбури першорядних махових на зовнішній стороні пера - чорні, на внутрішній-буруваті, другорядних махових - буро-білі. Ноги - червоні. Кігті - чорні. Дзьоб навесні і влітку - буро-червоний, світліючого до вершини, причому у самок трохи світліше, ніж у самців. Радужина - яскраво-жовта. Голі частини голови у білого журавля - червоні. В осінньому вбранні пір'я потилиці у стерха нечисто білі, а з легким сіруватим нальотом.

Література: Птахи Радянського Союзу. Москва, 1951


Увага, тільки СЬОГОДНІ!