Загін: anseres [= anseriformes] wagler, 1831 = гусеобразние

Загін: anseres [= anseriformes] wagler, 1831 = гусеобразние

Систематика загону Гусеподібні:

Сімейство: Anatidae = Справжні качки

Сімейство: Anseranatidae Sclater, 1880 = Гуси полулапчатие

Сімейство: Anseridae = Гусячі

Сімейство: Anhimidae Stejneger, 1885 = Паламед, або анхіми

Рід: Anhima = Паламед рогаті

Рід: Chauna = Паламед

Коротка характеристика загону

Загін Гусеподібні об'єднує близько 150 видів водних птахів (маса від 200 г до 10 кг). Крупні і середньої величини водоплавні птахи з щільним, кілька сплощеним тулубом, короткими, віднесеними назад ногами, невеликим хвостом, крилами середнього розміру. Передні пальці з'єднані плавальної перетинкою.

Велика частина дзьоба утворена предчелюстной кістками- верхнечелюстная кістка мала. Череп десмогнатіческого типу. Добре розвинені базіптергоідние зчленування і рг. angularis posterior нижньої щелепи. Шийних хребців 16- 25. Справжніх ребер 6-7 пар. У рецентних форм по задньому краю грудини одна пара вирізок. Базальні кінці коракоида не стикаються. Мускульний шлунок з потужними стінами і міцної кутикулою. Досить добре розвинені функціонуючі парні сліпі кишки. Жовчний міхур об'ємистий. Куприкова залоза є. Сонні артерії парні. Є 2 пари трахейно-грудини м'язів.

Дзьоб зазвичай більш-менш сплощений, покритий м'яким роговим покривом з щільним потовщенням на кінці дзьоба (нігтик). Краю дзьоба несуть поперечно розташовані рогові пластинки, що утворюють разом з пластинками по краях м'ясистого мови фільтрувальний апарат. У крохалів пластинки країв дзьоба перетворюються на рогові зубчики. Ноги короткіе- спрямовані вперед пальці з'єднані плавальної перетинкою. Об'ємистий мускульний шлунок має щільну кутикулу. Оперення щільне, добре змащене виділеннями куприкової залози, тому вода скочується з пір'я, що не змочуючи їх. Линька протікає своєрідно: зміна махових пір'їн відбувається одночасно і птахи втрачають здатність до польоту на 3-5 тижнів. У лебедів і гусей наряд самців і самок мало або зовсім не відрізняється, зате у качок самці оперені набагато яскравіше. Шлюбний наряд багато самців надягають ще на зимівлі або навіть восени.

Політ швидкий, у більшості видів в польоті добре видно загострені крила. Деякі птахи (лебеді, гуси) в польоті будуються в чіткі ланцюжка або ряди. Шия їх у польоті завжди витягнута. По землі ходять перевалюючись. Прекрасно плавають, багато видів добре пірнають. Контурні пера без побічного стовбура або він сильно скорочений. Шийна Аптера відсутня. Пух рясно і рівномірно покриває все тіло. Крило діастатаксіческое. Першорядних махових 11, рульових 12-24.

Мешкають на водоймах різних типів. Добре плавають, багато пірнають. Гнізда будують на землі (рідко - в норах або в дуплах дерев), поблизу води. Кладка складається з різного числа (до 14) великих одноколірних яєць. Виводкові птиці. Моногамія виражена у різних видів в дуже різного ступеня. Пташенята в момент вилуплення зрячі, добре опушені. Годуються пташенята самі-супроводжуюча виводок дорослий птах їх гріє, охороняє і в якійсь мірі допомагає в пошуках їжі.

У багатьох качок пари утворюються тільки на період спарювання і яйцекладкі- насиджує і водить виводок тільки самка, а самці збираються в зграї і откочевивают в райони линьки. Гніздо будують поблизу водойми на земле- небагато видів гніздяться в дуплах. Завершивши кладку, самка вискубує у себе на черевці пух, вистілая їм лоток і прикриваючи яйця при догляді з гнізда. Густо опушені пташенята вже наступного дня після вилуплення добре бігають і плавають, а у частини видів - і пірнають. Годуються самі. Доросла птиця лише захищає пташенят і часом їх гріє. Злітають молоді у віці 1-3 місяців. Поза сезоном розмноження тримаються зграйками.

З 21 виду групи, що об'єднує гусей і лебедів, у нашій країні зустрічається 16. Це птиці масою від 1 до 10 кг. Самці і самки забарвлені однаково. Переважно растительноядни, годуються на суші і на мілководдях.

Качині об'єднують близько 120 видів. Самці більші за самок і яскравіше пофарбовані. Найбільш широко поширені гніздяться біля водойм всіх типів річкові качки. Їжа різноманітна: проціджуючи воду і мул, добувають безхребетних, їдять проростки і м'які кореневища водних рослин, на суші збирають жолуді й опале насіння. При годуванні не поринають, занурюючи у воду лише шию і передню частину тулуба. Ниркові качки гніздяться по морських узбережжях і великим озерам. Їжу добувають переважно при пірнанні на глибину до 5-10 м. Одні види більш растительноядни, інші харчуються водними безхребетними і при нагоді ловлять і дрібних рибок. У гніздяться в лісовій зоні і в тундрах крохалів (p. Mergus) Основу харчування становить риба- рогові зубчики по краях дзьоба допомагають удерживанию видобутку. По морських узбережжях північних широт гніздяться гаги. Більш широко поширена звичайна гага - Somaieria mollissima, яка місцями (Ісландія, Кандалакшський заповідник на Білому морі, Нова Земля) гніздиться великими скупченнями: до сотні і більше гнізд на гектар. Пух, яким самка вистилає гніздо, легкий, теплий і міцний. Його використовують для в'язки теплих виробів, для утеплення одягу льотчиків і полярників. Пух збирають після вилуплення птенцов- одне гніздо дає 20-30 г чистого пуху. Гаги добре пірнають і харчуються молюсками і дрібними ракоподібними.

До загону гусеобразних в ранзі сімейства відносять 3 види Паламед, що зустрічаються в Південній Америці. Це важкі птиці (маса 2-4 кг), схожі на курячих. Дзьоб з гладкими краями (без пластинок або зубців), пальці не з'єднані плавальними перетинками, на згині крила два довгих кісткових шипа в рогових чохлах (б'ють ними нападника хижака), контурне перо рівномірно покриває все тіло (немає аптерій). Добре літають. Не плавають і не пірнають. Тримаються по окраїнах лісових боліт і по берегах водойм. Растительноядни. Відокремилися від примітивних гусеобразних.

Практичне значення. Всі види гусеобразних птахів - об'єкти спортивного полювання. Останнім часом у багатьох районах світу чисельність різко зменшується через непомірне полювання, зміни ландшафтів і забруднення води нафтою в місцях гніздування, прольоту і зимівлі. Дикі гуси - сірий і сухонос і качка-крижень - вважаються вихідними формами, від яких були виведені різноманітні породи свійських гусей і качок. Розведення цих птахів, що дають цінне м'ясо, яйця і пух, має велике народногосподарське значення.

Література:

1. Наумов Н. П., Карташев Н. Н. Зоологія хребетних. - Ч. 2. - Плазуни, птахи, ссавці: Підручник для біолог. спец. ун-тов. - М .: Вища. школа, 1979. - 272 с, іл.

2. Н. І. Карташов. Систематика птахів. Навч. Посібник для ун-тов. М., "Вища школа", 1974

3. Курс зоології. Б. А. Кузнєцов, А. 3. Чернов, Л. Н. Катонова. Москва, 1989


Увага, тільки СЬОГОДНІ!