Біла, або полярна сова (nyctea scandiaca) eng. snowy owl

біла сова, полярна сова (Nyctea scandiaca), фото, фотографіяРосійська назва. Біла сова - книжкове. У росіян на півночі "лунь" або "Улунь", спільне для багатьох светлоокрашенних, білястих хижих птахів. В Якутії народна назва - "сніжна бабуся".

Ареал. Гніздиться кругополярно на островах Північного Льодовитого океану і в тундрі. На півночі в Гренландії (зазвичай у Скоресбізунда і о-ва Шаннон на сході, у бухти Кeна, м. Септон і протоки Робсона на заході (можливо і північніше, у Сенк-Рік-харбор), на Землі Ґріннел (82 ° 33 'с.ш.), на Новій Землі, крім крайнього її півночі-на о-вах Вайгач і Колгуев (7) - на Новосибірських о-вах- на о-під Врангеля- на південь до південних кордонів тундри, в Скандинавії до Крістіанзанда в Норвегії, до Херьедален у Швеції, у Фінляндії в північній гірській частині країни-у Східному Сибіру до північних частин Коряцький Землі і о-ва Берінга- в Америці до Квебека, північний схід Манітоба, північний захід Кьюатіна, північний захід Мекензі і в Аляске- гніздування на Землі Франца-Йосифа, Шпіцбергені і Янмайене, так само як і на Камчатці і Сахаліні - НЕ доказано- можливо, що гніздиться і в Пріямской тундрі на північному узбережжі Охотського моря. Відомості старих авторів (Еверсманн, 1866, Сабанеев, 1874, Зарудний, 1884) про гніздування, хоча б випадковому, на південь від смуги тундри не заслуговують на увагу. Достовірні відомості про зустрічі білих сов влітку на південь від звичайної гніздовий їх області є, але вони не доводять гніздування.

Характер перебування. Біла сова частково осіла, але переважно кочує птах. Кочівлі нерегулярні, в різній кількості і на різні відстані, залежно від місцевих умов снігового покриву, кормових і т. П. У зимовий час полярна сова відзначена на Анадирі (Портенко, 1939), в низов'ях Индигирки і Колими, між Анабара і Хатанга ( прим. від 15.1.1927), на Новій Землі (Пахтусова, потім Горбуновим, 1929 та ін.), на Капіці, на Кольському півострові і т. д. Осілість білої сови на півночі пов'язана з великою кількістю лемінгів (в звичайні роки вона , наприклад, відлітає на зиму з о-ва Врангеля, але в 1931-1932 рр. зимувала, за відомостями Мінеева- теж на Кольському півострові, Плескіт, 1884). Зазвичай більшість (або всі?) Сов відлітає з крайньої півночі на зиму, осідаючи у відкритих ландшафтах - лісотундрі, у степовій смузі, на півдні в Східній Європі і в Сибіру до 50 ° с. ш. Регулярні зимівлі в степах Поволжя, Західного Сибіру і Казахстану, в південно-східному Забайкаллі і Приамур'ї, в Маньчжурії та північної Японії.

Окремі особини зустрінуті і значно південніше - до північного Криму (Перекоп, Паллас, 1811), Північного Кавказу, Каспійського моря (Мангишлак), о-ва тюленів, Туркменії (Фараб, Артик), Семиріччя (Вірний, 22. 11. 1886, Фрунзе , 1926-1927). Одного разу - в північній Індії (Мардан, Пенджаб) і в Північному Китаї (Чжили). Крім того, поза СРСР - до Франції, Бельгії, Голландії, Англії, Данії, Німеччини, Австрії, Угорщини, один раз - в Югославії (Хорватія) і на Азорських о-вах. У Північній Америці до Бермудських островів, Георгія, Техасу і Каліфорнії.

Кочівлі білих сов іноді приймають характер масових. Роки значних нальотів білих сов в Європейську частину СРСР: 1889-1899, 1911-1912,1915-1916, 1919-1920, 1922-1923- особливо 1926-1927, коли область міграцій захопила територію від України до Семиріччя, 1932-1933, 1935-1936. В кінці минулого століття особливо велика кочівля білих сов спостерігалася в 1895-1896 рр. (Україна, Сомов, 1897, Башкирія, Сушкін, 1894). Кочівлі носять місцевий характер і зазвичай не захоплюють всій області поширення (наприклад, немає збігів між масовими появами в помірній смузі Європи і Сівши. Америці- в останній значні кочівлі білих сов були в 1917-1918, 1926-1927, 1930-1932, 1934- 1935, 1941-1942, за Шелфорд, 1945). Це явище відображає нерівномірність коливань чисельності лемінгів в різних частинах гніздового ареалу сови.

Дати. На зимівниках білі сови зазвичай з'являються в жовтні і залишаються до квітня, в рідкісних випадках раніше або пізніше цих дат (у вересні і до перших чисел травня). Відліт на південь з тундри в різні числа вересня і по листопад растянут- приліт також розтягується між квітнем і травнем (наприклад на о-під Врангеля 1 травня, на Новосибірських о-вах 26 березня - 11 квітня, на Таймирі 17 квітня, на Хатанге в Наприкінці квітня, в Пясінской тундрі з кінця березня, на Ямалі в травні, в Тіманський тундрі 10 квітня).

Середовище проживання. Тундра, переважно - на місце гніздування - водораздельная, як на рівнині, так і в горах (Лапландія, Східний Сибір і т. П.). На кочівлях в лісотундрі і відкритих безлісих ландшафтах - полярна сова зустрічається узбережжям болота, степ, поля і т. П.

Чисельність. Коливається по роках, мабуть, в першу чергу в залежності від кормових умов. Падіння чисельності відбувається на наступний або наступні після вимирання лемінгів роки, як в результаті зростання смертності, почасти у зв'язку з масовими міграціями, так і через зменшення інтенсивності розмноження або навіть його відсутність в особливо несприятливі роки (наприклад на Новій Землі в 1899, за Пирсону, не було лемінгів і було дуже мало сов- в Тіманський тундрі влітку 1938р. не було лемінгів, сови НЕ гніздилися і трималися за одіночке- на східному Таймирі з тих же причин сови, мабуть, чи не гніздилися в 1933 р, на півночі Сибіру в місцях роботи російської Полярної експедиції це спостерігалося в 1902 р, Бируля, 1907). У благополучні ж роки сови гніздяться щільно (на о-під Врангеля по Мінєєву, в 2-3 км пара від пари) і дають великий приплід.

Розмноження. Нерівномірний по роках, як у більшості видів мишеядних хижаків, можливо, що в роки достатку лемінгів має місце і відоме розширення ареалу в південному напрямку (наприклад, на Ямалі білі сови іноді гніздяться на південь від 69 ° с. Ш.).

Статева зрілість (?) (Ймовірно, потенційна на першу весну після виведення, у віці менше року).

Гнізда полярної сови розташовані як в високою, так і в низькій тундрі, але перевагу виявляється високим пагорбам і сухому грунту, так як птах починає кладку, коли місцевість зазвичай ще покрита снігом. Гнізда використовуються кілька років, але не кожен рік поспіль. Власне гнізда немає, яйця кладуться в ямку на землі. Парування на Новій Землі відзначено 13 травня (Сконнінг, 1903).

Кладка відбувається близько середини травня (18 травня. Нова Земля- 9 травня, пониззя Лени- останній тиждень травня, Новосибірські о-ва і т. Д.). Кладки варіюють від 3-5 до 8-9 яєць, навіть до 11 (для Нової Землі від 4 до 9 яєць, для Хатанги до 9 яєць, Ямалу 4-8 і до 10 яєць-Сагастирь, дельта Лени, західний Таймир 3-11 , пониззя Колими 3-10, о. Врангеля до 10). Проміжок між откладкой яєць, судячи з більшою, до 2 тижнів, різновікової пташенят, значний (на Новій Землі 7 яєць за 14 днів, Сконнінг, 1903). Насиживание з першого яйця. Термін насиджування трохи більше місяця, між 32 і 34 днями, але Сконнінг (1903), вказує тільки 27 днів.

Яйця округлі, білі або вохристо-білі. Розміри 55,2-70.2х42-49,3 мм (Сконнінг, 1903), 53,7-62 x43.5-47,5 мм (Плескіт, 1928).

Насиджує самка, самець носить їй, а потім і виводку, добичу- але в разі загибелі самки насиджувати продовжує самець (Таймир). Гніздо захищається совами (самцем) дуже активно. Пташенята вилуплюються в кінці червня (старші) і на початку липня (молодші).

Гніздовий період у білої сови триває близько місяця, відзначені підчепити в мезоптиль з кінця липня - початку серпня (Канін), цілком виросли молоді - в різні числа серпня. Значна різновікових пташенят - старші оперяються, коли молодші тільки вилуплюються - пов'язана бути може з тим, що при великих виводках прокормление їх вимагає частого відсутності обох батьків (по Гізенко, при пташенят у віці декількох днів старі сови відлітають вже за 5 і навіть 10 км) - насиживание останніх яєць носить досить нерегулярний характер і замінюється обігріванням їх старшими пташенятами. Тільки перші дні пташенят годує самка, незабаром ж на полювання літають обоє батьків. Пташенята розбрідаються з гнізда і тримаються поблизу нього задовго ще до придбання здатності до польоту. Смертність пташенят значна. Про коливанні її, негнездованіі і пов'язаних з цим зміни чисельності див. Вище.

Линька. Повна річна. Послідовність зміни першорядних махових - від задніх до передніх. Дорослі птахи линяють з другої половини періоду розмноження, між кінцем червня або початком липня і пізньої восени-сови у свіжому вбранні в жовтні - на початку листопада. Перше осіннє оперення молодих надаватися в кінці вересня - початку жовтня. Послідовність зміни вбрань: перший пухової наряд - мезоптиль -перший річний наряд - другий річний наряд і т. Д. При цьому перший річний наряд -комбінований, тому що в ньому зберігаються від мезоптиль махові і рульові.

Харчування. Їжу білої сови в гніздовий час складають головним чином мишоподібні гризуни і в першу чергу норвезька, обский і копитний лемінги. "Урожаї" і "неврожаї" лемінгів визначають хід основних періодичних явищ у житті білих сов - розмноження, сезонного розміщення і т. П. (Див. Вище). На о. Берінга відзначена залежність збільшення чисельності сов від розмноження завезених туди рудих полівок Clethrionomys rutilus і будинкових мишей (Стейнегера, 1887). У нормальні роки - дрібні гризуни (крім лемінгів - полівка Миддендорфа, велика узкочерепная полівка та ін., Осмоловская, Ямал- ховрахи на Анадирі, Портенко, 1939), в період вигодовування пташенят - молоді птахи, особливо білі куріпки, також кулики, наприклад куличок-горобець, горобині - лапландське подорожник та ін., різні чистики, молоді чайки і гагачата (Анадир, Білопільський, 1932). У несприятливі для сов по чисельності гризунів, роки-птиці, особливо білі куріпки, мають в кормовому режимі сов більшого значення.

У негнездовой час їжа більш різноманітна - зайці біляки, піщухи (Радде, 1863), інші гризуни- горностай, фазани, тетерева, качки величиною до крижні- різні дрібні птахи (подорожники). Зазначалося збіг масових кочівель білих куріпок і сов в південно-західній Сибіру (Тара, 1917, Ушаков) і в півн. Якутії (Колима).

Полює біла сова, головним чином, сидячи на землі, переважно на підвищенні, і кидаючись на близьку здобич. У сутінках іноді полює і на льоту, тремтячи при цьому на одному місці в повітрі, подібно боривітер. Хоча біла сова і не строго нічний птах, все ж мисливські вильоти зазвичай падають на ранній ранок або вечір.

Польові ознаки. Крупна сова, величиною майже з філіна- голова кругла, невелика, щетинисті пір'я біля основи дзьоба майже повністю його прікривают- очі невеликі, оперення лап густе і довге, майже повністю закриває когті- крила відносно короткі і широкі, хвіст досить довгий-забарвлення біла або біла з бурими цятками. Тримається зазвичай на землі, неохоче сідаючи на дерева. Політ швидкий, що нагадує денних хижих птахів. Досить обережна. Крик - гучне і різке "кік-кік-кік", а також звук, що нагадує каркання.

Опис. Розміри і будова. На голові у полярній сови невеликі "вушка", часто непомітні, кожне складається з 10-12 коротких перишек- лицьові пір'я і оперення ніг дуже довгі і густі, лицьовий диск виражений щодо нерезко- пір'я подхвостья дуже довгі і майже однакової довжини з керманичами. Формула крила: 4gt; 3gt; 5gt; 2gt; = 6 = 7. 1-е махове рудиментарним і прикрите кроющими. 3-е, 4-е і 5-е з різкими, 6-е - зі слабкими вирізками на зовнішньому опахалі. Хвіст закруглений, з 12 рульових. Дзьоб різко загнутий і стислий з боків. Кігті дуже гострі і довгі, зазвичай 3 пальці звернені вперед, а перший тому. Довжина самців (5) 560-610, розмах (5) 1485-1540, в середньому 579,6 і 1494 мм Самка крупней: довжина (1) 650, розмах (1) 1610 мм. Вага самців (5) 1350, 1530, 1600, 1595, 2000 г- самок (3) 1770, 2210, 2480 г- в середньому 1615 і 2153,3 м Крило самців (86) 384-423- самок (63) 428 -462, в середньому 405,4 і 437,9 мм. Географічних відмінностей в розмірах немає.

Забарвлення. Пухової наряд полярної сови - білий. Мезоптиль бурий з білими вершинами (залишки пухової наряду) на черевній стороні- спина і плечові більш жорсткі, бурі з білуватими полосамі- лицьової диск беловатий- махові і рульові білі з бурими поперечними смугами і бурим мармуровим краном. Перший річний наряд самок білий з широкими бурими поперечними смугами, які займають на плечах, спині і крилах приблизно стільки ж місця, як і білий колір-криють кисті з дрібним бурим краном- на голові великі білі плями. У самців бурий малюнок займає менше місця, ніж у самок, і носить характер тонких поперечних смуг. Кермові і першорядні махові в першому річному вбранні залишаються від мезоптиль і змінюються тільки при линяння у другій річний наряд. Другий річний (остаточний) наряд сніжно-білий, у самців з незначною домішкою бурих плям, іноді тільки у вершин махових і на потилиці, іноді ж у вигляді тонких поперечних смуг або поперечно витягнутих плям на плечових, криють крила, череві, махових, рулевих- між цими крайнощами -промежуточние типи забарвлення. У самок забарвлення біла з більш-менш широким бурим поперечним малюнком на череві, боках, верхній стороні тіла, махових і рульових. Оперення особи, горла, надкрила й ноги завжди білі. Радужина золотисто-жовта, рідше лимонно-жовта-дзьоб і кігті у полярній сови чорні.

Джерело: Птиці Радянського Союзу, т.1. - М .: Сов. наука. 1951.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!