Дубоніс (coccothraustes coccothraustes)

Дубоніс - птах величиною зі шпака, але забарвлення інша і хвіст коротше, а дзьоб великий і широкий. Політ швидкий і легкий з швидкими ударами крил- всі інші рухи досить повільні. Лінія польоту дугоподібна, типова для в'юрків - перелітаючи від лісу до лісу, піднімається на 60, на 300 м, часто нагорі роблячи гострий кут.

Перелітають зграйка сідає в найвищій частині крони. По землі стрибає важко з випрямленою поставою або рухається перевалюючись, майже як папуга. Обережна, малопомітна і мало рухливий птах. Харчуються дубоноси переважно на верхніх гілках, а також на землі, на які впали плодах і зернах.

Дубоніс (Coccothraustes coccothraustes), фото птиці фотографіяДубоніс (Coccothraustes coccothraustes)

Голос - незвучние і неголосний уривчастий тріск "цик" або "цик, цик", іноді протяжне свистяче "ці" (при перельоті і сидінні на гілках). Спів - деренчала цвірінькання, часто тривалий і набридливе. Токове спів - неголосне "бу-бу-бу".

Ареал. Помірна і південна Європа, північна Індія, північна і центральна частини Маньчжурії, північний схід Кореї. Західний кордон поширення збігається з західними кордонами матеріка- Англія, але в Ірландії тільки зальоти, на північ в Норвегії до 63,5 ° с. ш., південна Швеція, на південь до середніх частин Іспанії, Сицилії, Греції, західних частин Малої Азії.

Характер перебування. У північній частині ареалу дубоніс гніздиться, перелітний птица- в середній частині ареалу - частково, у південній цілком - осіла, кочующая.

Голос.Дубоніс (Coccothraustes coccothraustes) - 169Kb

Біотоп. Змішані і листяні ліси, гаї, сади і паркі- на заході європейської частини ареалу дубоноси уникають хвойних лісів, а в центрально-європейської гніздяться і в борах- на півдні Сибіру - лесостепь- на Далекому Сході - переважно діброви. В полезахисних смугах частіше вибирає старі смуги і деревні насадження в масиві, уникаючи лісових смуг середнього і молодого віку (Воронцов, 1940). У Примор'ї в період кочівель - густі заплавні зарості, широколиственная тайга (оксамитове дерево, виноградник, кишмиш, китайський лимонник), поля і городи (Білопільський, 1950).

У період осінньо-зимових кочівель дубоніс звичайно наближається до поселень людини, до садам і паркам. У Закавказзі зимують у степових, лугових і лісових ділянках пагорбів і долин, порослих держи-деревом (Pabiurus aculeatus) І ялівцем, а при великому великій кількості птахів і в інших місцях, де є які-небудь ягоди (акація, кипарис і навіть деякі трави) (Баньковский, 1913- Беме, 1926) У Арало-Каспійських степах восени тримаються у фруктових садах, в густих заростях верб (Бостанжогло, 1911). У Середній Азії зимують в пустелях (Балхаш, алакульской і Зайсанськая улоговина), в горах (Алтай і Калба, Саур і Тарбагатай - Долгушин, 1948) і в садах (Зарудний, 1923). У Закаспіі та Ірані - в садах (Зарудний, 1896, 1903). У Японії зимує в лісах Pinus densiflora (Ян, 1942).

Чисельність. На місце гніздування дубоніс зазвичай нечисленна і навіть рідкісний птах. На зимівниках в деяких районах буває досить численною.

Зимує в Радянському Союзі, починаючи від середніх частин Білорусії (рідко), Курської та Воронезької обл. на південь - у південній Україні, в Криму, на Кавказі, в лісостепах північного Казахстану (Уральськ, Актюбінськ, Кустанай, Петропавловськ), на Алтаї, у Зайсана і в Тарбагатає. У Сибіру зимівлі відомі під Читой, на Далекому Сході в південному Примор'я. Зимує в північній Японії (Ян, 1942) і в південно-східному Китаї від Чжили до Фуцзяні.

Дати. Весняний приліт Дубонос на гніздів'я на Україні відзначений в середині і в кінці березня-в окрузі Мінська - в середині березня-в Підмосков'ї протягом квітня. У Забайкаллі приліт починається в першій половині травня (Штегман, 1929).

Відліт в Підмосков'ї проходить в третій декаді серпня (Смолін, 1948). На Україні дубоноси летять спочатку вересня до останніх чисел жовтня, рідко до половини листопада.

Розмноження. Дубоноси - моногами. На Кавказі починають співати в другій половині лютого (Сатунін, 1907). Гніздовий період в європейській частині ареалу протікає квітні-травні (Емельяненко, 1916). Розмножуються дубоноси на другому році життя. "Залицяння" протікає безмовно на землі або в зграї на гілках і супроводжується поклонами і стикання дзьобів. Самець, часто розкриваючи крила і хвіст, виставляючи блискуче оперення, наближається до самки стрибками, тихенько штовхає її, відскакує і знову наближається. Токующая птах видає неголосний спів - "бу, бу, бу", при цьому піднімає пір'я на голові.

Дубоніс (Coccothraustes coccothraustes), фото в'юркові птиці зображенняДубоніс (Coccothraustes coccothraustes)

Гнездостроеніе починається з квітня. Зазвичай гнізда дубоноса влаштовуються на листяних деревах, на дубах, яблунях, грушах і т. Д., Рідше на соснах, зазвичай на висоті 2-2,5 м від землі (крайні висоти-від 0,65 до 6 м і більше). Гніздо добре приховано в густій кроні і щільно прикріплене до стовбура дерева або до сильної бічної ветві- зрідка буває високо на вершині дерева на хитних гілках.

Гніздо мало помітне, просвічуване, але міцне. Форма його досить плоская- сплетено з сухих пухко розташованих прутиків і прикрашене шматками сірого лишайника. Щільна частина гнізда невелика. Лоток зроблений з більш тонких прутиків, сухих цветоножек чорноклена і невеликої кількості кінського волосу (Україна, Сомов, 1897). Розміри гнізда: зовнішній діаметр 200-220 мм, висота гнізда 90-100 мм, діаметр лотка 70-80 мм, глибина лотка 40-50 мм (Сомов, 1897). Зустрічаються гнізда з лотком середньої глибини, схожі на гніздо зяблика і подібні за формою і способом будови з гніздом горлиці, тільки менших розмірів (Герхнер, 1928).

Число яєць у кладці дубоноса від 3 до 7, зазвичай 4-5 (Сомов, 1897- Шнитников, 1913). Форма яєць різноманітна - від подовженою до майже кулястою. Гострий полюс іноді значно загострений. Шкаралупа майже матова. Фон блідо-жовтувато-зелений або блідо-сірувато-зелений. Малюнок не густий, у вигляді крапок, плям, широких ком, завітков- глибокі основні плями фіолетово-сірі, поверхневі сині, іноді з домішкою оливкового відтінку (то бліді, то дуже густі). Розташовуються плями частіше вінком на тупому кінці. Іноді їх дуже мало, і вони розкидані по всьому яйцю, іноді вони є лише у тупого кінця. Розміри яєць: (18) 22-25x14-18, в середньому 23,8 х X 17,16 мм (Сомов, 1897, Харків) - 24-26x18-19 мм (Шнитников, 1913, Мінськ).

У Європейській частині Союзу дубоноси починають відкладати яйця, мабуть, в останніх числах квітня, на початку травня. Іноді буває друга кладка (у червні, наприкінці місяця відкладають яйця, мабуть, вперше гніздяться птахи або втратили першу кладку).

Насиживание триває близько 14 днів. Насиджує, головним чином, самка, самець годує її і часом змінює. Сидячи на гнізді, самка підпускає дуже близько, але, злетівши, стає обережною. Перебуваючи у гнізда з пташенятами, батьки дуже чуйні до небезпеки - при наближенні людини відлітають на пристойну відстань, але криками і характером польоту виявляють сильне занепокоєння.

Вилуплення пташенят в масі протікає в першій половині червня. У гнізді пташенята знаходяться, приблизно, 11-14 днів. У цей час їх годують обоє батьків.

Пташенята вилітають з гнізд в червні. Що вилетів виводок батьки ділять між собою і кожен годує свою частину виводка (Нітхаммер, 1937). У другій половині червня, в липні виводки тримаються разом, чи не розбився. У серпні дубоноси збираються в зграйки і кочують по плодовим садам і городам.

Линька. Один раз на рік, повна, в середньому з половини червня до початку або середини вересня.

В середині або в кінці червня змінюються третьорядні махові, потім на початку і середині липня - другорядні. В кінці липня від задніх до передніх починають випадати першорядні махові. На початку і середині серпня у одних змінюються 6-е-5-е перо, в інших 2-е-1-е, у деяких починається линька рульових (випадає середня пара). В кінці місяця у більшості птахів все махові нові, тільки перше і друге ще не повною велічіни- серед хвостового пір'я частіше - середні нові і великі, далі до краю нові недоросшіх, крайні відсутні. На початку вересня у частини птахів линька знаходиться ще в цій стадії, в інших зовсім закінчена. У середині місяця у всіх дорослих птахів линька вже закінчена.

Линька часткова у пташенят Дубонос у дорослий наряд починається в останніх числах липня і в перших числах серпня, коли спина втрачає птенцових строкатість, стає каштаново-бурой- в середині серпня змінюється оперення грудей і передньої частини черева. В кінці серпня - і на решті частини черева, на шиї пробивається чорний "краватка". На початку і середині вересня перелінівают пір'я голови і частково шиї. Ще наприкінці вересня у деяких екземплярів чорний "галстук" може бути не повністю розвинений. У деяких молодих, мабуть пізнього виводка, можна спостерігати повний птенцовий наряд в середині серпня.

Насідна пляма одне, большое- розвивається тільки у самок в центрі черева. Пір'я Насідна пляма починають випадати, мабуть, на початку травня-з середини травня, весь червень і велику частину липня Насідна пляма має максимальні розміри. В кінці місяця, на початку серпня пляма починає швидко заростати, зникаючи до середини - кінця серпня.

Харчування. Дубоніс в строгому сенсі слова птах зерноядние - поїдає зерна костянковая, плодово-ягідних рослин і насіння рослин, а саме: вишні, черешні, сливи, глоду, костяниці, калини, черемхи, винограду, граба, смоковниці, тернові ягоди, насіння букового, тисового , оксамитового, лаврового дерева, клена, липи, ясеня, вільхи, крушини, держи-дерева, ялівцю і різних бур'янів, зернятка яблук і груш, волоські, лісові і кедрові горіхи, жолуді.

Весною - часто нирки лісових дерев, зокрема дуба. Під осінь нападають на городи - горох, кукурудза, соняшник, соя, пшениця. Їдять і комах, особливо жорстких великих жуків і їх личинок. Пташенят годують комахами і їх личинками, а також насінням. У суворі періоди року дубоноси харчуються насінням лісових дерев. Зриваючи ягоди, поїдає м'якоть і, швидко розколюючи горіхи, спритно відкидає шкаралупу, вибираючи зернятко (Огнев, 1909). За твердженням Хлєбнікова (1930), насіння вишень, слив, черемхи поїдає без м'якоті. На Сир-Дар'ї на весняному прольоті їдять також великі нирки карагача (Спангенберг).

У Примор'ї характерна їжа весною - нирки дуба-в широколиственной тайзі - ягоди оксамитового дерева, винограду, кишмишу, китайського лімонніка- під осінь нападають на поля і городи - кукурудза, що впали зерна пшениці та сої. Білопільський (1950) відзначає зв'язок кочівель і зимівлі дубоноса з урожаєм желудя- в рік врожаю (1943) дубоноси НЕ відкочовує восени на південь, чи не зимували в Судзухінском заповіднику. В Амурській краї в їх живленні відзначені кедрові орехі- тут також шкодять городах, особливо подсолнуху- у молодих (30 червня) в шлунку знайдені комахи (Черский, 1915).

У період дозрівання плодів і ягід сильно шкодять садам в місцях, де вони численні. На Далекому Сході восени часом шкодять і городам.

Дубоніс (Coccothraustes coccothraustes), фото птиці зображення фотографіяДубоніс (Coccothraustes coccothraustes)

Розміри і будова. Тулуб у дубоноса кремезне, голова велика, крило гостре, в складеному виді не доходить до кінця хвоста сантиметра на 1,5- хвіст короткий, дуже слабо виемчатий- ноги сильні, короткі. Дзьоб - потужний, широкий і високий- гребінь наддзьобка злегка приплюснутий, подклювье майже плоске (гребеня не має) - краю дзьоба гострі, кілька загнуті всередину, кінчик гострий з маленькою зазубрінкі по краях надклювья- носові кістки заходять назад за передні краї орбіт. Першорядних махових десять, але перше недорозвинено, визначається лише на дотик і в рахунок не йде. крила утворюють 2-е і 3-е перо. 5-е махове і наступні за ним першорядні, а також кілька прилеглих другорядних закінчуються своєрідним фігурним обрізом - зовнішнє опахало на кінці пера розширено у формі нерівносторонні опукло-увігнутого трикутника з вершиною, спрямованої вперед, а внутрішнє опахало, навпаки, закінчується виїмкою. З переходом на другорядні махові фігурний обріз поступово згладжується. Крім того, у другорядних махових борідки зовнішнього краю зовнішніх опахал рассучени. Хвіст дорівнює майже половині довжини крила- пір'я надхвостья довгі (не доходять до вершини середніх рульових на 8-12 мм). Довжина крила самців (133) 96-108, самок (64) 95-105, в середньому 101,2 і 99,6 мм. Довжина дзьоба самців (134) 14-18, самок (63) 14-17, в середньому 16,2 і 15,5 мм. Довжина тіла по обом статям 167-190, розмах крил 315-327, довжина хвоста 50-57, висота дзьоба біля основи 13-16 мм. Вага 49,5-57 м (Портенко, 1950).

Забарвлення.

Дорослий самець. Голова буро-коричнева, іноді з рудуватим відтінком, світлішає на краях чола і вух. Шия сірувата з винним відтінком. Мантія каштаново-бура. Задня частина спини і поперек сероватие- у свіжому пере на мантії сіруватий наліт. Надхвістя рудувато-буро-коричневе в тон краю "шапочки". Середні криють крила бруднувато-білі, іноді чисто-білі. Великі криють крила - чорні. Махові чорні з білими плямами на підставах і з синьо-фіолетовим металевим відливом на вершинах всіх пір'я, крім першого махового. Другорядні махові чорні з фіолетовим металевим відливом на рассученние частині зовнішніх опахал. Кермові, крім середньої пари, чорні з великим білим плямою біля вершини внутрішніх опахал- середня пара кермових світло-бура, темніюча до основи і білувата у вершини. Вузька вуздечка і облямівка дзьоба - чорні. На горлі чорна пляма, досить сильно варьирующее в розмірах. Черевна сторона тіла винно-сірувато-бура. Подхвостье і підкладка крила білі. Радужина світло-коричнева. Дзьоб зимою жовтий, навесні і влітку сіро-сталевий. Ноги бурі. Статевий диморфізм у забарвленні виражений досить чітко.

Доросла самка дубоноса відрізняється від самця тим, що у неї зовнішні опахала другорядних і частково задніх першорядних світло-сірі без металевого блеска- верх голови димчасто-зеленувато-сірий зі згущенням зеленуватого тону по задньому краю "шапочки" - криють лоба не світлі темені- на черевній стороні тіла більше сіруватих тонів і менше винного оттенка- криють хвоста, так само як і голова, зеленувато-сіруваті.

Молоді в гніздовому вбранні. Голова жовтувато-бура з плямами, горло жовтувате, чорного кольору немає ні навколо дзьоба, ні на зобу. Спина бура, слабко поцяткована. Черевна сторона білувата з небагатьма плямами. Дзьоб світло-бурий, темніє до кінця. Уже в цьому вбранні самка, як і доросла, відрізняється від самця сірим без металевого блиску "дзеркальцем" на крилі і домішкою сіро-зелених тонів в криючих пір'ї (голова жовтувато-оливкова з плямами).

Шлюбний наряд полягає в різкій зміні кольору клюва- у забарвленні пера відрізняється лише більшою яскравістю тонів внаслідок обнашіванія пера.

У другій половині квітня і протягом майже усього травня у більшості птахів (обох статей) дзьоб темний рівного сіро-сталевого кольору (подклювье на кінчику і з боків сіро-сталеве, а в центрі з трикутником пісочно-рогового кольору). У деяких птахів дзьоб сталевого кольору спостерігається ще в другій декаді червня (самець від 19 червня в колл. Зоологічного музею Московського університету). Зазвичай в 10-х числах червня (рідше в кінці травня) біля основи надклювья з'являються світло-сірі плями або широка світлішає смуга, а гострий кінець, навпаки, темніє (темний пігмент як би стікає до кінчика дзьоба). У липні підставу дзьоба стає світло-сірим, кінчик чорним, боки подклювья темно-сірими (але не сталевими). Перша половина серпня: надклювье наполовину (біля основи) світло-буре, наполовину темно-сіре, кінчик черний- подклювье все світле. Друга половина серпня: надклювье майже цілком ясно-буре, лише кінчик часто ще чорний. З вересня весь дзьоба дубоноса стає пісочно-жовтого та світло-бурого кольору і таким залишається на всю зиму.

У другій половині березня починається потемніння боків підстави обох половин дзьоба, швидко розповсюджується і захоплююче весь дзьоб до середини, до 20-х чисел квітня.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, А. М. Судиловська, Є. П. Спангерберг, Л. Б. Беме, І. Б. Волчанецкий, М. А. Воінственскій, Н. Н. Горчаковскій, М. Н. Корелов, А. К. Рустамов. Москва- 1955


Увага, тільки СЬОГОДНІ!