Гусь-сухонос (anser cygnoides)

Сухонос в загальному дещо нагадує гуменника і на далекій відстані відрізнити від нього насилу, хоча і крупніше останнього. На близькій відстані і в бінокль помітна білувата спереду і з боків і темна ззаду забарвлення шиї. Політ здається більш важким, ніж у інших гусей. В осінній час, зібравшись перед відльотом до зграї, поводиться надзвичайно гамірно і крикливо. Час від часу така зграя злітає, робить кілька кіл, потім знову сідає. На льоту будується кутом. Весняні зграї не великі-в них не більше 20-40 птахів. Восени іноді зустрічаються більші зграї.

Гусь-сухонос (Anser cygnoides), фото качині птиці фотографіяГусь-сухонос (Anser cygnoides)

Там, де Сухоносов не турбують, вони не відрізняються обережністю і, навпаки, проявляють весною навіть шкідливе для себе цікавість. Помітивши присів в траву мисливця або його собаку, згортають в цю сторону, підлітають на рушничний постріл і навіть роблять два-три кола над предметом, що привернув їхню увагу (Пржевальський, 1870). Але стріляні, а також при виводках, близько до себе не підпускають. При підході до дорослих сімейним гусям при виводках вони злітають кроків за 200, після чого підлягає не повертаються. Іноді, перш ніж полетіти, дорослий птах робить 3-4 кола і потім вже відлітає. Лінние гуси, кинувшись у воду, занурюють в неї тіло так, що видно тільки їх голова, іноді ж занурюються у воду зовсім і пливуть в ній до якого-небудь безпечного місця, на яке непомітно вибираються (Поляков, 1912). Голос Сухоноса гучний, протяжний і його називають то трубним (Хартерт, 1920), то стогнуть (Сушкін, 1938) - звучить він, як дзвінке, протяжне "гоооо".

Ареал. Гніздиться гусак-сухонос спорадично в Тарбагатає і Зайсанськой улоговині, у Південному й Південно-Східному Алтаї, в улоговині Мінусинськой до 54 ° 31 ' с. ш. Далі, починаючи від Південного Прибайкалля і Забайкалля, суцільно заселяє басейни лівих приток Амура до устя, заходячи на північ по узбережжю до гирла Уди і, мабуть, до Аяна (близько 56 ° 36 ' с. Ш.), Де ще в недавній час гніздився. На південь звідси поширений по Приморській обл., Сахаліну, Маньчжурії, північних провінціях Китаю до Північного Ордоса. Звідси межа ареалу направляється на північ на Керулен і на захід по басейнах Селенгі, ТЕСІ, Кобдо, до північних подножий Гобийского Алтаю, озера ороки-Нора (Китайська Джунгария), верхньої течії Урунгу і Булгун. Можливо гніздиться в північно-західній приморській частині Кореї.

На Алтаї піднімається на місце гніздування від 340 до 2400 м (Сушкін, 1938). У зимовий час в межах СРСР зрідка зустрічається в Узбекистані, переміщається ж взимку головним чином в області східного узбережжя Китайської Народної Республіки від затоки Чжили до низовий Янцзи, почасти зимує також і в Корее- дуже рідкісний на зимівниках в Японії, де в деякі роки його мало , в інші ж з'являється зграями до 100 особин і залишається на місцях зимівель до середини квітня (Ян, 1942).

Характер перебування. Сухонос - гніздиться і перелітний птах, місцями нерегулярно і в невеликій кількості зимує.

Дати. З місць зимівлі відлітають в кінці березня і 1-5 квітня з'являються в районі озера Ханка (Пржевальський, 1870). Майже в той же час пролітають Сухоносов в центрі Монгольської Народної Республіки - на оз. Ороки-Нор. Масовий проліт на оз. Ханка відзначений 13-15 квітня, останні тут пролітали 18 квітня (Пржевальський, 1870). Значно пізніше з'являються Сухонос у високогір'ях і, зокрема, на плато Тунка в Південно-Західному Забайкаллі перші спостерігалися тільки на початку другої третини травня (Радде, 1863). Загальні напрямки весняних пересувань Сухоносов на північ і північний схід, на північ і північний захід.

Восени найбільш рано покидають гніздові місця у високогір'ях і, спускаючись в більш низькі місця. У той же час передові зграї починають осінні міграції, як тільки знову отримають можливість літати, і в серпні їх пересування спостерігалися вже в північній частині Гобі (Пржевальський, 1876). З більш низько розташованих місць відлітають пізніше. З Монгольської Народної Республіки осінні пересування спрямовані на південний схід, з Уссурійського краю - на південь і південний захід. Місця зимівель розташовані від побережжя Жовтого моря і його заток до Шанхая, а також в долинах річок Хуанхе, Янцзи і на прилеглих до них озерах.

Гусь-сухонос (Anser cygnoides), фото зображення птаха

Біотоп. Хоча сухонос зустрічається і в гірському, і в рівнинному і в степовому ландшафтах, але по суті усюди в найрізноманітніших місцях він пов'язаний з річковими і озерними водоймами. Під час же кочівель і міграцій може бути зустрінутий навіть в голих, безплідних степах далеко від води. В горах він займає гирла річок, широкі гірські річкові долини, вузькі долини швидких гірських річок з галечниковими берегами і рідкісною рослинністю, гірські лісові озера і болота. У степах і рівнинних місцях його можна знайти в широких річкових долинах з прибережними заростями очеретів, в болотистих річкових долинах, на прирічкових і приозерних луках і, нарешті, на прісноводних і солонуватих озерах, порослих очеретом і рогозом. Після виведення гусенят тримається по піщаних річковим і озерним піщаним косам і на рівних мулистих багнистих берегах озер (Сушкін, 1938- Тугаринов, 1941).

Чисельність в західній частині ареалу незначна, більш звичайний в басейні Амура, але за останній час значно зменшився в кількості і в ряді районів басейну Амура, де перш сухонос був багатий, в даний час він став рідкісним або зовсім зник (Шульпин, 1936).

Розмноження. Початок формування пара не простежено. Можливо, що пари у Сухоноса утворюються ще на зимівниках або під час міграцій, так як з перших же днів появи на місця гніздування в ряді випадків вже зустрічається парами. Однак у Буреінскій горах гуси, що трималися парами, були відзначені тільки на сьомий день після прильоту -16 квітня (Радде, 1863). Гніздо влаштовується в траві в невеликому поглибленні, виривають самкою, і встеляється сухими злаками і пухом. У високогір'ях відкладання яєць відбувається пізніше, ніж в місцевостях більш низьких.

У кладці 5-8, частіше 5-6 білих яєць, розміри яких: 77-88,2x53,5- 57,4 мм (Тугаринов, 1941) - (20) 76-89,5x53-59 мм, в середньому 81, 6x56,6 мм. Вага 11,76-15,9, в середньому 14,23 г (Гебель, 1904).

Насиджує самка. Сидить на яйцях вона міцно і особливо неохоче покидає їх до кінця насіжіванія- самець ж, поки вона сидить на яйцях, знаходиться поблизу гнізда. Зростання молодих йде досить швидко. Наприкінці червня на Амурі молоді були вже більше половини розмірів дорослих, 2 серпня, тут же, за розмірами вони не відрізнялися від пискулька, а 4 серпня їх крила у виховуваних в неволі в довжину мали 330 мм (Шульпин, 1936). У високогір'ях, де пташенята з'являються пізніше, розмірів крижні вони досягли лише 27 липня (Алтай-Сушкін, 1938). На Амурі кількість молодих у виводку 5-6, іноді 3-4 і навіть 2 (Шренка, 1860). Іноді кілька виводків з'єднуються разом, і тоді можна бачити велику кількість молодих при 4-6 старих птахів. У деяких випадках при небезпеці дорослі намагаються "відводити" від своїх виводків, відлітаючи недалеко, а потім опускаються на землю і йдуть, накульгуючи або тягнучи одне крило. Переслідувані на суші молоді, що залишилися без дорослих, рятуються в густій траві і так майстерно ховаються, що без собаки знайти їх неможливо. У випадку, якщо Сухоносов тримаються біля берегів, при переслідуванні вони відпливають на середину водойми, а пуховички або пірнають або розпластуються на воді, витягнувши шийки (Тугаринов, 1941).

Линька. Характер линьки точно не з'ясований. Неодружені і нестатевозрілі Сухонос, які протягом усього літа тримаються зграями, починають линяти раніше за інших. Такі птахи з першими ознаками линьки відзначені вже 8 червня (Радде, 1863). Сімейні Сухонос до линяння приступають значно пізніше, і 2 липня на Амурі у самок при виводках линька ще не починалася (Шульпин, 1936), але з середини липня самці при виводках вже змінюють перо. Взагалі ж липень і перша половина серпня - час линьки Сухоносов. Мабуть, самці Сухоноса, на противагу іншим гусям, на час линьки не відокремлюються від виводка і линяють при ньому (Поляков, 1912- Тугаринов, 1941).

Харчування. Основою харчування Сухоноса є трав'яниста рослинність тих місць, де він тримається. На Амурі у десяти особин, здобутих 27 серпня, їжа складалася виключно з осоки Cares sp. (Воробйов, 1937). Докладних даних по складу кормів та їх сезонної зміні немає.

Гусь-сухонос (Anser cygnoides), фото птиці фотографія картинкаГусь-сухонос (Anser cygnoides)

Господарське значення. Внаслідок незначної чисельності сухонос видобувається лише в невеликих кількостях. У Приамур'ї місцями їх яйця підкладають під домашню птицю або ловлять пташенят і витримують їх до підйому на крило. Сухонос є предковой формою так званого китайського гусака.

Розміри. Розмах самців (4) 1610-1620, середнє 1616 мм-розмах самок (1) 1510 мм. Довжина тіла самців (4) 915-930, у середньому 921,6 мм-довжина тіла самок (1) 800 мм. Довжина крила самців (4) 460-473, самок (4) 437-445 мм, в середньому 467,6 і 444 мм. Довжина дзьоба самців (4) 89, -98,5, у середньому 94,8 мм-довжина дзьоба самок (1) 870 мм. Висота нижньої щелепи самців (4) 7,2-7,8, в середньому 7,5 мм, у самок (1) 6,8 мм. У самця підставу верхньої щелепи кілька роздуте. Самка розмірами менше самця, біля основи верхньої щелепи здуття немає.

Забарвлення.

Пуховик. Спинна сторона темна, сірувато-оливкова. З боків спини позаду крил по світлому плямі. Від дзьоба через око йде темна смуга. Голова зверху жовтувата, світліше спини. Черевна сторона світло-сіра, жовтіюча до шиї і до хвоста. Дзьоб чорний. Нігтик жовтий. Ноги жовті.

Молодий птах. Спинна сторона сірувато-бура, тьмяна. Бока без світлих смуг. У підстави надклювья немає світлої смуги. Особливості оперення напівдорослі не встановлені.

Дорослі самець і самка. Спинна сторона і боки сірувато-бурі у світлих хвилястих смугах. Черевна сторона булав-бура, але черево біле. На лобі біля основи надклювья біла вузька смуга. Голова зверху і з боків до очей, а також вперед до білої смуги і шия зверху рудувато-бурі. Боки шиї уздовж усього її протягу світлі, в середніх її частинах майже білі. Підборіддя рудувато-бурий. Спина і Надхвістя сірувато-бурі, боки злегка темні. Пір'я боків зі світлими облямівками. Малі криють крила попелясто-серие- середні буруваті зі світлими облямівками. Великі попелясто-сірі, також з більш світлими облямівками. Першорядні махові аспидно-серие- другорядні чорно-бурі. Кермові того ж кольору, але з білими облямівками і вершинами. Ніp шиї булав-бурий. Зоб і груди буро-сірі. Черево і підхвістя білі. Дзьоб чорний. Нігтик блискуче чорний. Ноги червонувато-оранжеві Радужина бура або червонувато-бура.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, Ю. А. Ісаков, Н. Н. Карташов, С. В. Кириков, А. В. Міхєєв, Є. С. Птушенко. Москва - 1952


Увага, тільки СЬОГОДНІ!