Загін: coliiformes murie, 1872 = птахи-миші

Загін: coliiformes murie, 1872 = птахи-миші

Систематика загону Птахи-миші:

Сімейство: Coliidae Swainson, 1837 = Птахи-мишіРід: Colius = Птахи-мишіРід: Urocolius Bonaparte, 1854 =

Коротка характеристика загону

Загін Птахи-миші включає птахів, поширених у Центральній і Південній Африці. Дрібні (вага 40-50 г) довгохвості птиці. Дзьоб короткий, конічний, злегка зігнутий до кінця, з гострою вершиною. Череп десмогнатіческій, з зредукованим сошніком- базіптерігоідних зчленувань немає. Ніздрі НЕ наскрізні, голорінальние. Шийних хребців 13. Грудина з двома парами глибоких вирізок по задньому краю. Вилочка з розширенням на кінці. Істинних ребер 4 пари. Перший і четвертий пальці лапи дуже рухливі і можуть повертатися вперед і назад. Гортань трахеобронхиальная, з двома парами м'язів. Сонна артерія тольколевая.

Мова плоский. Зоба немає. Мускульний шлунок слабкий. Кишечник короткий і широкий. Сліпі кишки відсутні. Є жовчний міхур. Куприкова залоза оперена. Шкіра товста. Оперення пухке. Добре розвинені побічні стрижні контурного пір'я. Пуха немає. Першорядних махових 10. Крила короткі, широкі, еутаксіческіе. Довгий, різко ступінчастий хвіст з 10 рульових. Забарвлення коричнювата. На голівці хохол з видовжених, часто яскравих пір'я. Віковий і статевий морфізм забарвлення НЕ отчетлів.

Населяють чагарники африканських саван, проникають в напівпустелі, зустрічаються по узліссях лісів і в культурному ландшафті. Птахами мишами названі тому, що шастають в гущі кущів, рідко з'являючись на очі. Злітають неохоче. Харчуються насінням, ягодами, бруньками і квітками ловлять і підвернулися комах, тягають яйця і пташенят дрібних птахів. Моногами. Пари зберігаються тривалий час. Струм - ритмічні стрибки, супроводжувані тріскучими вигуками. Визначених термінів гніздування, мабуть, немає: гніздяться при сприятливих погодних і кормових умовах. Гніздо - чаша з стеблинок і листя, зміцнюється в розвилці гілок. У кладці 2-5 яєць чисто білих або з коричнево-червоним крапом. У році може бути декілька кладок. Насиджують обидва партнери 12-14 днів. Пташенята вилуплюються сліпими. На 3-4-й день життя відкриваються очі, а пеньки пір'я пробивають шкіру. Годують обоє батьків, всовуючи корм в яскраву - чорну з помаранчевим мовою - ротову порожнину пташеня. Пташенята залишають гніздо у віці 14-16 днів, досягнувши приблизно 2/3 ваги дорослих. Батьки годують їх ще 2-4 тижні після вильоту. Виводки не розпадаються до настання статевої зрілості (До 10-12 місяців)[1].


Увага, тільки СЬОГОДНІ!