Великий строкатий дятел (dendrocopos major)

Великий строкатий дятел (Dendrocopos major), фото фотографія, птахиВеликий строкатий дятел декілька більше шпака - найбільший з групи строкатих дятлов- середня вага його 80-90 м Довжина тіла 23-25 см, крила 16 см, хвоста 8,5 см.

Поширений дуже широко - по всій Західній Європі і майже по всій Європейській частині Росії.

Як все дятли, добре лазять по стовбурах дерев.

Забарвлення оперення. Спина, верх голови і шиї, крила, хвіст і смуги від дзьоба до потилиці чорні. Щоки, горло, лоб, груди, черевце, смуги на крилах, хвості і плечах білі. Подхвостье червоне. У старих самців червоний потилицю, у молодих - тім'я.

Голос. Різке "кік-кік".

Біотоп. Різні типи лісу, але тяжіє більше до хвойних і змішаних лісах.

Характер перебування. Великі строкаті дятли - осілі і кочують птиці.

Міграції. На початку осені більша частина молодняку покидає репродуктивний район і вступає в період осінньо-зимових кочівель. У зимовий період строкатий дятел широко кочує і може просуватися по лісозахисні смуги далеко на південь. Лише до кінця лютого більшість дятлів повертається в місця майбутнього розмноження.

Розмноження. Сезон розмноження у строкатих дятлів починається в квітні-червні. У цей час можна спостерігати характерні струмові польоти, що супроводжуються специфічними криками.

Для гніздування дятел використовує до 30 деревних порід і завжди робить дупло в сухих або пошкоджених деревах. Середня висота розташування гніздового льотка - 3.4 м. Розміри гніздового дупла: глибина дупла від нижнього краю вічка зазвичай не перевищує 35 см, а ширина гніздовий камери - 13. У кладці 5-7 яєць (розмір 2,8 х 1,5 см), насиживание триває 12-13 днів. Пташенята вигодовуються різними комахами, переважно мурахами. У репродуктивний період великий строкатий дятел нерідко нападає на гнізда дрібних горобиних і викрадає пташенят.

Їжу добуває як з-під кори, так і з поверхні дерев і навіть на землі, по якій він досить часто стрибає. Раціон великого строкатого дятла дуже різноманітний. Він поїдає різних комах, особливо шкідників дерев, знищує багато хрущів. Значне місце в харчуванні в зимовий час займають насіння хвойних порід. Його "кузні" найбільш відомі за численними залишками розкльовувати шишок. У зимовий період великий строкатий дятел може бути зустрінутий і в межах великих і малих міст області, де він охоче відвідує годівниці і навіть звалища.

Цілий день безустанно постукує дзьобом по деревах, а ніч проводить звичайно в дуплах, в своїх гніздах або в навмисне видовбаних їм для цього поглибленнях.

До вподоби великий строкатий дятел - вельми жвава і рухлива птица- між іншим, він дуже сварливий і завзяття з іншими дятлами, а самці нерідко сильно б'ються між собою. Зачувши по близькості стук іншого дятла, строкатий дятел летить до нього і намагається прогнати його.

Навесні цей дятел часто робить характерний дрібний стукіт, так звану "барабанну трель", чутну на далеке відстань. Трель цю дятел виробляє, стукаючи з великою швидкістю дзьобом по сухому сучку або сухий вершінествола.

Великий строкатий дятел всюди численний і тому особливо корисний.

Література:

1. Беме Р. Л., Кузнєцов А. А. Птахи лісів і гір СРСР: Польовий визначник, 1981

2. А. А. Салгапскій. Птахи і звірі наших лісів

3. Короткий визначник хребетних. І.М.Олігер. М., 1955

4. Птахи Європи. Практична орнітологія, Санкт-Петербург, 1901

5. Птахи півночі Нижнього Поволжя. Саратовський університет, 2007 Автори: Є.В. Зав'ялов, Г.В. Шляхтин, В.Г. Табачішін, Н. Н. Якушев, Є.Ю. Мосолова, КВ. Кутників

Фото: http://flickr.com/photos/kopyshev/


Увага, тільки СЬОГОДНІ!