Болотний лунь (circus aeruginosus) eng. marsh harrier

болотний лунь, лунь болотний (Circus aeruginosus), картинка малюнокБолотний, або очеретяний лунь - найбільший і темний з луней- маса самки близько 700 м самця 550 г. Довжина тіла 53,5-59,5 см, крила 40-43 см, хвоста 23,5-26 см. Стройная птах з вузькими крилами і довгим хвостом.

Статевий диморфізм у забарвленні незначний. Спина самця темно-бура або чорна (у східній форми), зі світлими облямівками на пір'ї, голова світліше, з темними поздовжніми плямами, черевце руде, майже біле з темними плямами, груди темно-охриста. У самок низ тіла темніше. Молоді птахи темно-коричневі з рудою головою. У старих самців голова, зашеек, а також і зоб блідо-охристі, "штани" густо-руді.

У зношеному пере, світлі охристі кольори на голові і плечах у самців і самок стають брудно-білими, темно-бурі - глинисто-бурими, а сіруваті кольори і відтінки зникають.

Дзьоб і кігті чорно-рогові, восковица зеленувато-жовта, ноги жовті, радужина світло-жовта, до старості більш яскрава.

Ареал болотного луня дуже великий і, за винятком крайньої півночі Євразії та тропічної зони Африки, охоплює весь Старий Світ.

У нашій країні болотний лунь перелітний, у південних районах регулярно зимує. Птах звичайна, в підходящих биотопах навіть численна, на сході Сибіру рідкісна. Заселяє безлісні вологі місцевості. Відлітають луні, починаючи з кінця серпня, до початку жовтня, а на півдні навіть до початку листопада.

У негнездовой час болотний лунь тримається на відкритих ділянках і іншого типу, але завжди близько від води. Гніздиться на заломах очерету або купах водних рослин по озерах, ставках і болотах.

Голос. Гучне "пійюю-пійюю-пійюто" і свистяче "кьее".

Літає, погойдуючись, зазвичай низько над землею, з піднятими V-образно кінцями крил. У польоті помітні широкі загострені крила і порівняно довгий хвіст.

Гнізда будує на болотних купинах в густих заростях очерету. Гніздо вельми пухке з прутиків і різних болотних трав, нерідко без всякої особливої вистилки, або кладе навіть яйця прямо на землю.

Самка висиджує пташенят одна, але самець її оберігає і корміт- будучи сполохати з гнізда, самка незабаром повертається до нього, описавши велике коло, а якщо людина не відходить, то вона довго носиться над ним з жалібним кріком- але коштувати лише ворогові віддалитися хоч на сто кроків, як птах з висоти кидається відразу на гніздо.

У кладці очеретяного луня 3-6 зеленувато-білих яєць, розміром 4,5-6 х 3,6-4 см. Насиджує близько місяця. У перші дні життя пташенята болотного луня, як і інших хижих птахів, покриті ніжним білим пушком. Після вилуплення пташенят, самка перший час майже невідлучно знаходиться при них. До 4 тижні пташенята частково оперяються і в разі небезпеки розбігаються з гнізда в навколишні очерети.

Від інших луней відрізняється тим, що полює, частіше літаючи над водою, заболоченими ділянками, заростями вологолюбних трав'янистих рослин.

Цілі дні очеретяний лунь плавно літає взад і вперед по обраному ним ділянці річкової долини, виглядаючи в очереті і осоці добичу- тільки в спекотні дні опівдні він ховається в очереті. Ловить птахів сидячих, а також і плаваючих на воді. За літаючими птахами лунь ніколи не ганяється. Помітивши здобич, несподівано атакують. Частіше, ніж інші види луней, нападає на мисливських тварин.

Характерний кидок: птах, призупинившись, швидко піднімає вгору розгорнуті крила і, виставивши вниз лапи, падає на здобич.

На поле болотний лунь вистежує гнізда жайворонків та інших птахів, що не гидуючи ні яйцями, ні пташенятами, причому великі яйця він майстерно висмоктує, а маленькі проковтує зі шкаралупою. На весняному прольоті, до початку гніздування птахів, йому доводиться нерідко прогодовувати навіть падаллю.

Дрібних плаваючих птахів просто зганяє з гнізда, щоб добути їх яйця- коли ж птахи вилупилися з яєць, він починає переслідувати молодих диких качок, гусей, турухтанів, лисок, плюгавок і т. Д. Найменше від луня терплять чайки і крячки, дружно прогоняющие його ударами дзьоба, якщо він тільки з'явиться на болоті, зайнятому гніздувальною колонією.

Результати дослідження вмісту 1335 шлунків луней з лісостепу Західного Сибіру наступні: мишоподібні гризуни - в 59,5% переглянутий шлунків, ондатра - 9,3, тушканчик - 0,1, землерийки - 0,9, лісіца- 0,1, ласка - 0 , 1, птиці - 43,5, з них промислові - 14,1, яйця птахів - 0,1, рептилії - 1,0, амфібії - 0,8, риби - 0,4, насекомие- 23,5, молюски - 0,1%. Завдає істотної пред в мисливських господарствах.

Знищує багато молоді промислових птахів, а також яєць. Приносить істотну шкоду.

Підвиди і варіюють ознаки.

- Circus aeruginosus aeruginosus L., 1758, в Західній, середньої та Східній Європі, в Західному Сибіру до Єнісею, в Передній і Середній Азії;

- С. а. harterti Zedlitz, 1914, в Середземномор'ї від південної Іспанії до Марокко і північного Алжиру, ймовірно до цієї ж формі луні з Тунісу і Єгипту;

- С. а. aequatorialis Stresetnann, 1924, в воcточной Африці від Уганди до Ніасса;

- С. а. ranivorus Daudin, 1800, у південній Африці на північ до Трансвааля;

- С. а. spilonotus Каuр, 1847, в східній Азії від Забайкалля та Монголії, Примор'я і Північного Китаю до Тибету;

- С. а. maillardi Vеrrеаuх, 1862, на о. Реюньйон;

- С. а. macrosceles Nеutоn, 1863, на Мадагаскарі і Коморських о-вах;

- С. а. approximans Реа1е, 1848, на о. Фіджі;

- C. aeruginosus wolfi Gould, 1866, на о. Нова Каледонія і бути може Новогебрідський о-вах;

- С. а. gouldi Воnараrte, 1850, на південному заході Нової Гвінеї, в Австралії, Тасманії та Нової Зеландії.

Мінливість виду проявляється у варіюванні особливостей забарвлення і малюнка оперення, в характері прояви статевого диморфізму, в послідовності вікових змін нарядів і в загальних розмірах. Географічна мінливість забарвлення різко проявляється у самців в Дефінітивного вбранні і дуже слабка у самок і молодих птахів.

Література:

1. Біологія промислово-мисливських птахів СРСР. Видавництво "Вища школа", 1983, із змінами

2. Беме Р. Л., Кузнєцов А. А. Птахи лісів і гір СРСР: Польовий визначник, 1981

3. Конспект орнітологічної фауни СРСР. Л. С. Степанян. Москва, 1990

4. Рослини і тварини. К. Нідон, д-р І. Петерман, П. Шеффель, Б. Шайба Переклад з німецької Н.В.Хмелевской, Москва "Мир", 1991

5. Птахи Європи. Практична орнітологія, Санкт-Петербург, 1901

6. Сайт "Птахи Середньої Сибіру" (http://res.krasu.ru/birds)


Увага, тільки СЬОГОДНІ!