Гірський гусак (eulabeia indica)

Гірський гусак - середньої величини гусак, від інших видали відрізняється своєю світлою забарвленням і білою головою. Досить високий на ногах, добре, хоча і дещо незграбно, ходить, добре і швидко бігає, в критичних випадках допомагаючи собі при цьому крилами. По суті гірські гуси є наземними птахами, оскільки велику частину свого життя проводять на землі. Але в той же час вони абсолютно вільно почуваються на воді, і саме на ній у багатьох випадках шукають порятунку.

Гірський гусак (Eulabeia indica), фото гусеобразние птиці фотографіяГірський гусак (Eulabeia indica)

При перельотах гірські гуси переміщаються на великій висоті кутом, діагонально або двома сходяться лініями, причому передовий гусак через кожні 4-5 хвилин змінюється наступним. Низький трубний голос своєрідний і різко різниться від голосу сірого гусака. На льоту крики гірських гусей вдається почути раніше, ніж побачити їх зграю. Опускаючись на водойму, птиці роблять над ним один-два кола, потім зграя знижується і кожен окремий гусак в деяких випадках перевертається раз або два в повітрі.

У місцях, де їх не ловлять і не стріляють, вони не тільки не бояться людей, але навіть іноді бродять у околиць поселень, розшукуючи тут їжу, причому ведуть денний спосіб життя (Тугаринов, 1941). Там же, де їх переслідують, відрізняються крайньою обережністю і стають нічними птахами, відпочиваючими вдень на недоступних місцях водойм.

Під час линьки тримаються на воді і для годівлі виходять на мало доступні мілини і коси. Але як тільки гуси знову піднімуться на крило, а молоді отримають можливість літати, гірські гуси збираються в зграї, на день забираються в непролазні нетрі, на годівлю вилітають ввечері і пасуться ночами. Члени зграї надзвичайно уважні по відношенню один до одного, і при стрільбі по зграї і пораненні одного з них гуси повертають, роблять кілька кіл над впало товаришем, іноді опускаються до нього і часом навіть ведуть його з собою (Біанкі, 1915).

Гірські гуси дуже цікаві. У безлюдних місцях їх дуже легко підманити до себе, як робив це Пржевальський, який помітивши здалеку підлітають гірських гусей, лягав на землю і починав помахувати кашкетом, що всякий раз спонукало гусей згортати зі своєї дороги і налітати прямо на нього (Пржевальський, 1876).

Ареал. Гірський гусак - ендемічна птах Центральної Азії, що є характерним нагірно-азіатським видом, лише місцями виходять з меж Центральної Азії. Крайніми північно-західними пунктами ареалу є плоскогір'я Укок і Курайська степ на Алтаї. Північні межі поширення тут проходять по Чуйської степу і далі в межах Монгольської Народної Республіки по озеру Урюг-Нор, басейну р. Тесь, притоки озера Убса-Нор, по озеру Косогол, долинах річок Толи і Керулена (Сушкін, 1938- Тугаринов, 1941). Влітку гірський гусак зустрічається і північніше цих меж - у Південному Прибайкалля, по р. Селенга і на озері Тарей-Нор, але достовірних даних про гніздування тут не мається. На південь і південний схід звідси йде до Ордоса, озера Куку-Hop і по південній околиці Тибету до Ладака, Кашміру, Паміру і Алайськой долини, які є крайніми південно-західними пунктами ареалу. На північний схід звідси по Тянь-Шаню, Семиріччя, де знайдений на високогірних озерах Чатир-Куле (3500 м над рівнем моря), на Сон-Куле, на гірському озері Джасім-Куле. на озерах у верхів'ях оз. Заукі, в гирлі Куелю і на Баянколе (Шнитников, 1949). Ще далі на північний схід гніздиться в Джунгарії і Китайському Туркестані. Усередині окреслених, таким чином, меж ареалу гніздиться спорадично по високогірних водойм Центральної Азії.

Зимує в Пакистані, в Пенджабі, Ассаме і північній частині Індії. На південь доходить до Синда, району Бомбея і зрідка до південних провінцій. Зустрічається зимою також на великих річках Північної Бірми. Можливі також зимівлі і в Белуджистані (Тугаринов, 1941).

Характер перебування. Гірський гусак - гніздиться і перелітний птах. Як виняток зустрічається зимою на Пянджа в Південному Таджикистані (Іванов, 1940).

Дати. З місць зимівель в Індії та Пакистані починає відлітати в березні, останні зникають звідси в квітні (Бекер, 1929). На Куку-Норі з'являються на початку другої декади березня - в середині березня (Пржевальський 1876). Хоча місця своїх гніздівель гірські гуси залишають остаточно тільки із замерзанням водойм (Тугаринов, 1941), проте осінній відліт в ряді місць починається рано, доказом чого може служити наявність добре вираженого прольоту в Тянь-Шані вже в серпні (Алфераки, 1904). З північних меж ареалу гірські гуси зникають досить рано, в більш південних затримуються до кінця вересня і навіть до жовтня. У південних частинах ареалу затримуються до самої останньої можливості не тільки місцеві, а й прилетіли з більш північних районів, так як в Пакистані та Індії з'являються тільки з половини жовтня (Бекер, 1929).

Весняні й осінні напрямки рухів, мабуть, не однакові, так як, наприклад, на Лоб-Норі восени гірський гусак звичайний на прольоті, весною ж, навпаки, рідкісний (Пржевальський, 1873).

Біотоп. У гірському ландшафті різні високогірні водойми - озера, річки, відкриті купинясті болота у витоках річок і струмків з наявними поблизу них скелями або великими обривами. На високогірних плоскогір'ях відкриті рівнинні прісноводні або солонуватоводні водойми, болота та річки з островами на них або з високими деревами по берегах.

Чисельність. У великих кількостях і лише місцями - в Тибеті і Ладаке, в інших частинах ареалу гірський гусак був досить звичайний, за винятком Тянь-Шаню, де зустрічався рідко. Однак за останній час чисельність гірського гусака помітно знизилася, а з ряду місць на Памірі і Тянь-Шані він і зовсім зник.

Розмноження. Перший час після прильоту на місця гніздування гірські гуси тримаються невеликими групами або зграйками, що доходять до 20 особин. Через деякий час спостерігається в гніздових місцях розбивка на пари, а разом з тим і повітряні ігри, складаються в тому, що самець на льоту мчить за самкою, перевертаючись при цьому в повітрі (Пржевальський, 1876).

Гніздиться колоніями або невеликими в 3-5-7 гнізд, розташованих неподалік одне від іншого, або ж досить великими, що спостерігалося в Тибеті. Гнізда влаштовуються на скелях, на високих деревах чи на землі на островах, поблизу берегів водойм або на відкритих заболочених просторах. На скелях гнізда поміщаються на виступах одне неподалік від іншого (Шефер, 1938).

Гірський гусак (Eulabeia indica), фото качині птиці фотографіяГірський гусак (Eulabeia indica)

Гнізда, що знаходяться на деревах, будуються на висоті 4-6 м від землі (Козлова, 1932). Іноді гнізда гірських гусей розміщуються поблизу гнізда мохноногого курганіка Buteo hemilasius (Козлов, 1907). Гнізда на деревах і на скелях споруджуються з тонких гілок, мають неглибокий лоток і відрізняються недбалістю споруди. Гнізда, що поміщаються на сухих болотах, представляють поглиблення у моху, вистелене сухими залишками рослин і рясно вкрите пухом. На вологих болотах гніздо являє купу моху, перемішану із стеблами злаків, з великою кількістю пуху в лотку і по краях гнізда. Отже, пристрій гнізд досить різноманітно.

Кладка складається з 4-8, частіше 4-6, білих з матовим відтінком і шорсткою шкаралупою яєць розмірами 75-89x52,4-59 мм (Тугаринов, 1941) - (19) 78,5-89x52,4-56,5 мм (Джоурден, 1920). Вага (2) 13,92 і 14,22 г (Гебель, 1904).

Про терміни насиджування даних немає. У зв'язку з різними термінами відкладання яєць пташенята на території ареалу з'являються різночасно. На Алтаї в більш низьких місцях пташенята виклевиваются раніше (Сушкін, 1938).

При виводку весь час знаходяться і самець і самка. У разі небезпеки батьки переводять пташенят на воду, і сім'я відпливає в недоступне місце. На Куку-Норі та інших великих водоймах десятки виводків з'єднуються разом. Зазвичай стадо гусей пасеться на сухопуття, але, помітивши небезпеку, все гуси кидаються до водойми і швидко відпливають подалі від берега (Пржевальський, 1876). Це ж саме явище відзначається і для Алтаю (Сушкін, 1938).

Линька. Є повна річна линька в червні-липні. Питання про часткову осінньої линьки не ясний. Раніше всього линька починається у алтайських гірських гусей. Близько середини червня на Ачит-Нурі вже йшла зміна махових, і більшість гусей вже не могло літати. У Чуйської степу в районі Кош-Агач линька починається дещо пізніше, і 24 червня дорослі були в отрепанном пере, але ще не приступали до линяння. Знову піднялися на Алтаї на крило до 15 серпня і 24 серпня на нижній частині плоскогір'я Укок дорослі вже все літали, у добутих птахів махи виявилися доріс "до норми і зміцнілими. Змінилися все пір'я верхньої частини тіла і росли ще на нижній. Ще не закінчилася линька рульових і пір'я верхньої частини грудей. Одночасно з линянням дорослих йде процес виростання перового покриву і у молодих.

На Памірі у гірських гусей линька протікає пізніше. У дорослого самця, видобутого 14 серпня, махові ще в пеньках, ростуть середні рульові. Є ще старі, що не змінившись пір'я на потилиці, на спині (небагато), на середніх криють крила, на плечових і на боках. Молоді в пуху у пізніх виводків на Памірі зустрічаються навіть в кінці серпня.

Повна річна линька у дорослих починається з одночасного випадання махових. Слідом за цим випадають верхні криючі крила, нижні криючі крила один час утворюють його край, потім змінюються і вони і далі разом із зростанням махових йде зміна контурного оперення. Це останнє продовжує линяти ще після того, як виросли і зміцніли махові, але весь процес линьки протікає в більш стислі терміни, ніж у деяких північних видів гусей.

Харчування. Основною їжею гірських гусей є наземні рослини, що видобуваються на берегах найрізноманітніших водойм або ж на віддалі від них. У великій кількості вони споживають злаки і осоки з прибережних луків, поїдають насіння злаків і бобових, на зимівниках годуються сходами хлібних злаків. Крім цього, їх часто можна бачити на узбережжях водойм у хвилеприбійної смуги, де вони, перевертаючи наноси, проїдають водорості, різних ракоподібних та інших безхребетних.

Господарське значення. Промислового значення в межах СРСР завдяки своїм загальним невеликій кількості не мають і є лише предметом спортивного полювання на місцях. Легко приручаються і можуть бути залучені в домашній оборот в гірських умовах. Приручені гуси зустрічаються на Памірі (Молчанов і Зарудний, 1915).

Розміри і будова. Розмах самців і самок 1422-1676 мм. Довжина тіла самців і самок 698-850 мм. Довжина крила самців (6) 434-482, самок (4) 406-442, у середньому 454 і 424 мм. Довжина дзьоба самців (6) 42,2-60, самок (4) 41,5-48,5, в середньому 48,2 і 45 мм. Висота нижньої щелепи у самців (6) 7,2-7,8, у самок (4) 5-7, в середньому 7,5 і 6 мм. Вага самців і самок 2-3,2 кг. Дзьоб коротше голови, однакової ширини на всьому протязі, крім закругленою вершини. Нігтик займає більшу частину надклювья, звисаючи похило над піддзьобка. Ніздрі вузькі і довгі. Зубці по краях закритого дзьоба не помітні. Оперення чола і щік дугами заходить на коник наддзьобка і його боки. Подклювье тонка. Крила досягають вершини хвоста. Рульових 8 пар, хвіст округлий. Цівка довга. Лапа коротка і середній палець з кігтем значно коротший її. Задній палець з добре розвиненою лопаттю. Квадратна кістка масивна, майже не нахилена вперед і розташована під меншим, ніж у інших гусей, кутом до поздовжньої осі черепа (Красовський, 1941).

Забарвлення.

Пуховик. Тільки що виклюнувшіеся пуховички яскраво-солом'яно-жовті з буро-сірою плямою на тімені, зі світло-оливково-бурими лопатками, спиною, крилами і попереком і зі світло-жовтим низом (Тугаринов, 1941). Більш дорослі пташенята з довжиною дзьоба 27-27,5 мм (по коника) різко відмінні. У них спинна сторона світло-димчастий-бура, задня половина тімені трохи світліше. Верх шиї строкатий від домішки білих пушинок. Черевна сторона біла-ця біле забарвлення низу кілька заходить на верх позаду плечей і гомілки. Бока і зоб білі з легким димчастим відтінком (Бутурлін, 1913).

Молодий птах. Одноцветно сіра без поперечних смуг. Лоб, боки голови, боки і верхня половина шиї, підборіддя і горло білі. Тім'я, потилицю, інша частина верху шиї темно-сірі. Після другої линьки починають позначатися темні поперечні смуги на тімені і потилиці. Остаточний дорослий наряд надаватися, мабуть, не раніше, як після третьої линьки.

Дорослі самці і самки. Загальне забарвлення світла, буро-сіра. Голова і боки шиї білі. На тімені і потилиці дві чорні поперечні смуги. Верх шиї буро-сірий. Спина темно-попелясто-сіра в хвилястих смугах. Горло біле. Низ шиї черновато-бурий. Зоб попелясто-сірий. Бока бурі. Дзьоб червонувато-жовтий з чорним нігтиком. Ноги у гірського гусака червонувато-жовті. Радужина темно-бура.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, Ю. А. Ісаков, Н. Н. Карташов, С. В. Кириков, А. В. Міхєєв, Є. С. Птушенко. Москва - 1952


Увага, тільки СЬОГОДНІ!