Піщуха звичайна (certhia familiaris)

Польові ознаки. Підкоришник звичайний - дрібна пташка сірувато-бурою захисного забарвлення із зігнутим серпообразно дзьобом і короткими лапками. Під час пошуків їжі дуже вправно лазить, спираючись жорстким хвостом, по стовбурах дерев, підіймаючись завжди знизу вгору по спіралі, обходячи стовбур кругом. Покінчивши з одним деревом або великої гілкою, піщуха перелітає на наступну, сідаючи завжди значно нижче, ніж раніше, - і знову починає підйом по спіралі.

Піщуха звичайна (Certhia familiaris), фото птиці фотографіяПіщуха звичайна (Certhia familiaris)

Фото Flickr.com

Політ піщухи швидкий, хвилеподібний, пурхаючий, з частими помахами крил. Голос - протяжний, тонкий свист, який з деяким наближенням можна передати, як "ці, ці", або "ції, ції".

Весняна пісенька самців - неголосна, але досить мелодійна, кваплива дзвінка трель. Її можна зобразити, як "Сіррі-ііцірі, ііцірі, Віт, тірррр, Віт". Пісеньку можна почути в ясні сонячні дні з кінця лютого до кінця березня, початку квітня. У змішаних Синичьей зграйках піщухи завжди присутні в числі двох-трьох пар, які непомітно лазять по стовбурах дерев, видаючи свою присутність лише зрідка видаваним свистом да шелестом слущивается їх кігтями кори дерева.

Ареал. Лісова зона і гірські ліси Північної Америки, Європи та Азії-на північ до 60-61 ° с. ш. (Європа) і 55-57 ° с. ш. (Азія). Південні кордони ареалу виду проходять через гірські ліси середземноморських країн, Малу Азію і гірські хребти Центральної та Східної Азії. У період кочівель буває далеко за межами гніздового ареалу.

Характер перебування. Підкоришник звичайний осілий, почасти кочує птах. У північних кордонів ареалу кочівлі проходять в південному напрямку і носять характер перельотів. Починаються кочівлі у вересні і тривають до другої половини березня.

Біотоп. Хвойні, листяні і змішані ліси, переважно старі деревні насадження. У гніздовий період мешкає головним чином в старих листяних і змішаних ділянках лісу, хоча зрідка попадається і в хвойних лісах. У період кочівель зустрічається всюди, де є дерева, - у лісах, парках, гаях, фруктових садах.

Чисельність. На більшій частині ареалу звичайна, але нечисленна птах. Гніздові пари, як правило, не розташовуються близько одна від одної. Взимку під час кочівель зустрічається більш часто, зазвичай в числі кількох пар у складі змішаних Синичьей зграй.

Підвиди і варіюють ознаки. В межах ареалу виду виразно виражена географічна мінливість, що виявляється в зміні розмірів тіла та зміни відтінку забарвлення головним чином верхньої сторони тіла. Крім географічної мінливості, проявляється досить помітно індивідуальна, сезонна та вікова мінливість у забарвленні, що дуже ускладнює точне визначення географічних рас. В даний час розрізняють 20 географічних рас звичайної піщухи, відмінності між якими часто дуже незначні і помітні тільки на великих серіях.

Розмноження. Початок шлюбного періоду у пищух припадає на березень (у південних районах України - початок березня), коли можна спостерігати співаючих самців і бійки між самцями.

Піщуха звичайна (Certhia familiaris), фото горобині птахи фотографіяПіщуха звичайна (Certhia familiaris)

Фото Flickr.com

Будівля гнізд починається дещо пізніше: на півдні країни - на початку квітня (Воінственскій, 1949), на півночі - в кінці квітня. Гніздо міститься найчастіше під відсталою корою або в щелевидная дуплі дерева і розташоване завжди невисоко від землі (від 50 см до 3,5-4 м, частіше в 1,5-2,5 м) (Зубаровскій). Ширина щілини буває від 25 до 35-45 мм, глибина щілини 250-450 мм, висота гнізда 200-480 мм.

Споруда гнізда забирає у птахів від 8 до 12 днів, причому будує його одна тільки самка. Нижня частина гнізда найчастіше представляє собою пухкий поміст, складений з тоненьких гілочок і шматочків кори, що упираються краями в стінки дупла. В результаті такого пристрою гніздо часто лежить не на дні дупла, а укріплено на середині його висоти. Верхня частина гнізда складається з волокон лубу, перемішаних з шматочками кори, деревини, пучками моху і лишайниками. Внутрішня вистилання гнізда робиться найчастіше з великого числа дрібних пір'я, до яких іноді домішуються шерсть, кокони і павутина комах і павуків.

Повна кладка складається з 5-7 (рідше 8) яєць, білих з червонувато-коричневими цятками і точками, нагромаджується більш густо у тупого полюса. Зрідка трапляються кладки майже чістобелие з ледь помітною блідою, дрібної, розоватой плямистістю (Теребков, окр. Києва).

Розміри яєць: (42) 14,6-16,4x11,3-12,9, в середньому 15,7х12,2 мм (УРСР, Зубаровскій, Теребков) - яйця з Румунії: (30) 14,0-16,5 x11,2-12,6, в середньому 15,5x12,0 мм (Домбровський, 1912). У південних районах ареалу підвиду буває 2 кладки в літо: перша - в кінці квітня, початку травня-друге - у червні (до початку липня).

Насиджує самка в продовження 13-15 днів-пташенята залишаються в гнізді 15-16 днів, вигодовуються дрібними комахами і павуками.

Виліт пташенят першої кладки відбувається на півдні країни (в УРСР) наприкінці травня, початку червня-друге кладки - в кінці червня, початку липня. Молоді птахи після вильоту з гнізда починають кочівлі поблизу місця гніздування.

Линька. Молоді птахи линяють повністю в перший же рік свого життя- їх линька починається в липні і триває до початку вересня. Линька старих птахів триває з кінця червня і до кінця серпня, причому на початку линьки, у червні і першій половині липня, змінюються великі контурні пера. Дрібне перо змінюється пізніше - наприкінці липня, в серпні. Після линьки оперення яскравіше, тони його кілька рижеют.

Харчування. Харчуються переважно комахами і павуками. Зрідка вживають в їжу і насіння.

За даними Поспєлова (1950) для Ленінградської обл., В їжі звичайної піщухи по числу зустрічей на першому місці знаходяться двокрилі комахи і жуки (особливо довгоносики), переклад яющі е 24,7% всіх знайдених в шлунках комах. Кількісно переважають в шлунках піщухи равнокрилиє комахи (попелиці, листоблошки), що складають понад 60% усього складу їжі (за кількістю примірників). 75% поїдаються пищух комах відноситься до шкідників лісового господарства. Серед них - гусениці п'ядунів і молі, долгоножки, личинки пильщика, довгоносики, листоїди, щелкуни, клопи, попелиці та листоблошки.

У досліджених Кістяківським (1950) шлунках звичайної піщухи з Закарпатської обл. були знайдені жуки (переважно довгоносики), перетинчастокрилі, лялечки метеликів, залишки понад сотню Psillidae, павук, насіння ялини.

Піщуха звичайна (Certhia familiaris), картинка птиці зображенняПіщуха звичайна (Certhia familiaris)

Фото Flickr.com

У шлунках звичайної піщухи з Кам'янець-Подільської та Київської обл. УРСР (Воінственскій, 1949) були знайдені жуки (лускунчики, довгоносики, листоїди, жужелиці), клопи (сем. Pentatomidae), Мухи, павуки, залишки насіння. Пташенят вигодовують, особливо перші дні, дрібними комахами і павучками, приносяться часто з коконами або з павутиною.

Розміри і будова. Невелика пташка з жорстким, загостреним "ступінчастим хвостом, довгим тонким серпообразно зігнутим дзьобом, короткими лапами з сильними кігтями. Вершину крила утворюють третій, 4-е і 5-е махові. Довжина тіла самців (43) 110-155, самок ( 14) 121-145, у середньому 141,2 і 138,1 мм, розмах самців (39) 180, 5-210, самок (13) 190-210, у середньому 201,5 і 197,5 мм. Довжина крила самців (80) 52,5-67, самок (35) 55,5-65,5, в середньому 63,7 і 61,4 мм. Довжина хвоста 58-68 мм, дзьоба 14-19 мм. Вага самців і самок ( 6) 7-9,5 г, в середньому 8,5 м

Забарвлення. Загальний тон забарвлення спинної сторони тіла сірувато-або рудувато-бурий з блідими білуватими пятнамі- на попереку і Надхвістя сірувато-бурий. Черевна сторона тіла шовковисто-білого кольору з легким блиском. Махові буруваті, починаючи з 3-го - зі світлими плямами. Кермові бурі з світлими наствольямі і краями. Дзьоб бурий з більш світлим подклювьем- ноги сірувато-бурі, радужина коричнева.

У молодої птиці спинна сторона здається більш плямистої, ніж у старих птахів, так як плями більш круглої (а не витягнутої) форми. Всі кольори забарвлення більш тьмяні. Низ жовтувато-білий, без блиску.

Сильно виражена сезонна і індивідуальна мінливість, що виявляється головним чином у зміні забарвлення верху від сірого або сірувато-бурого до рудувато-бурого.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, А. М. Судиловська, Є. П. Спангерберг, Л. Б. Беме, І. Б. Волчанецкий, М. А. Воінственскій, Н. Н. Горчаковскій, М. Н. Корелов, А. К. Рустамов. Москва- 1955


Увага, тільки СЬОГОДНІ!