Бородата сова (strix nebulosa) eng. great grey owl

бородата сова, сова бородата (Strix nebulosa), фото, фотографіяБородата сова дуже велика темноокрашенная птах (вага 800-1200 г) з великою головою без "вух", кругової концентрической забарвленням лицевого диска і темної "бородою" під дзьобом.

Хвіст довгий. Забарвлення темно-сіра з плямами. Очі жовті, над очима темні плями. Фігура витягнута, будова легке. Голос - глибоке і глухе "ху-ху-хуу". Самка у гнізда "гукає", як клинтух. Діяльна і вдень. Осіле і кочующая, типова таежная птиця (Сироечковскій, Рогачова, 1980).

Поширення. Північні ліси Європи, Азії та Північної Америки. У Європі та півночі Скандинавії, Фінляндії, в СРСР від межі лісу приблизно до 52 ° с. ш., на півдні в Європейській частині, в Сибіру до південної околиці тайги. У Північній Америці від середньої Аляски, північний захід Мекензі, Квебека, на південь до півночі Британської Колумбії, Альберта, півночі Манітоба, північний схід Онтаріо, в горах до Сьєрра-Невада, в Каліфорнії, Айдахо і західна Монтана.

Xарактер перебування. Бородата сова - осіла і нерегулярно кочує птах.

Середовище проживання. Високостовбурний хвойний ліс як в низовині, так і в горах.

Розмноження. Гнізда бородата сова влаштовує на деревах, у старих гніздах хижих птахів, особливо канюков. Кладка починається в квітні, складається з трьох-п'яти білих яєць. 18 травня вже відзначений висновок пташенят. Деякі гнізда займає кілька років поспіль. У гнізда поводиться дуже агресивно: кидається на людину, б'є грудьми в голову і намагається схопити кігтями (Сироечковскій, Рогачова, 1980).

Харчування. Харчується переважно гризунами, але також і птахами (Сироечковскій, Рогачова, 1980).

Сайт "Птахи Середньої Сибіру" (res.krasu.ru/birds)


Увага, тільки СЬОГОДНІ!