Єгипетська чапля (bubulcus ibis)

Польові ознаки. В області свого поширення в гніздовий період єгипетська чапля безпомилково відрізняється від усіх чапель яскравим забарвленням дзьоба, яку видно здалеку. Добре відрізняється від схожих з нею чапель коротким дзьобом, великої короткою головою, короткою шиєю і яскравим забарвленням голови, спини і зоба і головним чином яскравим забарвленням дзьоба. На відміну від інших чапель багато блукає в пошуках їжі по лугах і болотах. Її вдається бачити групами або великими (до 300 особин) зграями і рідко поодинці. При зльоті нагадує кваква, політ легкий, але повільний, високо піднімається рідко. Любить годуватися серед буйволів і відпочивати на спинах цих тварин, коли вони спокійно лежать в воді дрібних водойм. Менш полохлива, ніж багато інших чаплі.

Єгипетська чапля (Bubulcus ibis), фото птиці фотографіяЄгипетська чапля (Bubulcus ibis)

Фото Flickr.com

Єгипетська чапля - мовчазний птах, ведуча більш деревний спосіб життя, ніж її родичі. Лише на колоніальних гнездовьях вдається чути голоси дорослих птахів, - глухі односкладові звуки - "кор" або "Курр" (Мензбір, 1918). Голоси пташенят не піддаються передачі - звучать по-різному і змінюються в міру підростання пташенят.

Ареал. Піренейський півострів, Африка, Мадагаскар, Аравія, Сирія, північний Іран, Закавказзя, Індія і далі на схід до низин Блакитний річки в Китаї, Індо-Китаї, південній Японії, Філіппінських і Зондських о-вів. У СРСР поширення таке: гніздиться в низовині між м Ленкорань і гирлом Кури і по низинному течією цієї ріки. Зазвичай між великими гніздовими колоніями великі перерви. Незрівнянно рідше гніздиться в Єреванській рівнині по долині Араксу. Зимує в Африці.

Характер перебування. У більшій частині ареалу - осілий птах, поблизу північного кордону поширення (в наших межах, і в північних частинах Ірану) гніздиться перелітний. В межах Союзу гніздиться птах, що відлітає з настанням холодної пори року. Осінній відліт, мабуть, ранній. У жовтні в Закавказзі єгипетської чаплі вже немає.

Біотоп. Низовини, що рясніють болотами, особливо рисовими полями і водоймищами з вкрапленнями перелісками і гаями або облямовані великими масивами лісу- звичайна в культурному ландшафті.

Гніздовий - невеликі групи високостовбурні верби, частіше переліски і гаї широколистяних порід дерев (дуб, волоський горіх, тутовнік, коригуючі), оповитих колючими та іншими ліанами і розкиданих серед рисових полів, боліт або водосховищ - істилей. Нерідко птахи гніздяться серед великих ділянок широколистяні ліси, розташованих поблизу від кормових, відкритих ділянок. Останніми, головним чином, є рисові поля (беджари) і меншою мірою луки, болота, підсихаючою водосховища, береги озер і річок, що протікають у відкритій місцевості. У період розмноження і в інший час птах не уникає близького сусідства з людиною, гніздяться та годуючи у самих селищ. У пошуках їжі єгипетська чапля охоче тримається серед стад буйволів, часто відпочиваючи та годуючи на спинах цих тварин.

Підвиди і варіюють ознаки. Два підвиди, що розрізняються забарвленням, пропорціями і біологією.

Чисельність. Гніздяться великими колоніями, що досягають кілька сотень пар, єгипетська чапля місцями численна. Однак, внаслідок вузького і спорадичного поширення, в загальній складності чисельність її у нас досить обмежена.

Єгипетська чапля (Bubulcus ibis) в шлюбному оперенні, фото голінасті птиці фотографіяЄгипетська чапля (Bubulcus ibis)

Фото Flickr.com

Розмноження. Єгипетська чапля - колоніальна птах, як правило, гніздиться на деревах. У районі Ленкорани зрідка утворює самостійні колонії, але значно частіше гніздиться спільно з іншими цаплями (малу білої, жовтої, кваква, сіркою, а також і з великими і малими бакланами). Змішані колонії утворюють і в інших місцях. За спостереженнями Шелковникова поблизу Баку гнізда будуються досить високо (8-10 м) над землею. У районі Ленкорани на різній висоті, але не нижче 3 м від землі або води, вершин дерев однак не займає. У змішаних колоніях єгипетська чапля влаштовується в середньому і нижньому ярусі, де гнізда розташовуються пліч-о-пліч з гніздами малої білої та жовтої чапель, тоді як основна маса інших видів в колонії гніздиться вище.

Особливо густо заселеними виявляються дерева, стовбури і гілки яких оповиті колючими ліанами, що дозволяє птахам зміцнювати гнізда не тільки на гілках, але і серед перевитих ліан. Кількість гнізд цього виду на одному дереві буває понад 50. Внаслідок великого числа птахів, що гніздяться, трава під колоніальними деревами, стовбури, гілки і листя виявляються густо покритими білим послідом. Такі дерева рідко витримують два гніздових сезону і, як правило, незабаром гинуть.

Новозбудоване гніздо має характерну для чапель форму - перевернутого конуса з радіально розходяться з вершини гілочками. Воно настільки пухко, що яйця видно з боків і знизу. Матеріалом служать тонкі сухі гілочки від 0,1 до 0,5 см завтовшки. Зазвичай матеріал для гнізда збирається птахами на землі в тій же гаю або витягується з порожніх гнізд і гнізд сусідів, в результаті чого серед птахів колонії відбуваються часті сварки. Багато пар займають торішні споруди того ж виду або жовтих і малих білих чапель. У цих випадках гнізда наводяться в порядок і кілька добудовуються. Розміри гнізд варіюють надзвичайно сильно. Свіжозбудованому гніздо буває порівняно мало (в діаметрі), має велику висоту і глибокий лоток. З підростанням пташенят гніздо сильно розтоптується, його стінки стають пологими, поперечний діаметр дуже великий, а лоток крейда. Особливо великих розмірів бувають торішні добудовані гнізда. Розміри гнізд, виміряних під Ленкорань, такі: поперечний діаметр знову вибудуваного гнізда з незакінченою кладкою або з кладкою зі свіжими яйцями близько 30 см, діаметр лотка близько 17 см, глибина лотка до 12 см. У районі Баку поперечний діаметр гнізд, Повідов-мому, з підростаючим пташенятами буває понад 50 см (Мензбір, 1918). Гніздо споруджується обома птахами гніздової пари, причому самець приносить матеріал, а самка укладає його і захищає від інших особин.

У південних частинах ареалу, зокрема, в Африці, число яєць в кладках ніколи не буває настільки великим - зазвичай 2-3 яйця. Терміни початку кладки у різних самок сильно варіюють. Насиджені яйця в гніздах вдається зустрічати навіть у першій половині липня. Яйця єгипетської чаплі формою і забарвленням добре відрізняються від яєць інших чапель. Їх форма яйцеподібна, кілька витягнута, але з добре вираженими гострим і тупим кінцями. Забарвлення шкаралупи блідо-блакитна (блідни, ніж у всіх інших чапель, що мають блакитне забарвлення яєць). Розмір яєць з-під Ленкорани (21): 43,9-50,0X32,8 - 34,8 мм, середнє 47,4 х 33,8 мм. Проміжок часу між откладкой окремих яєць у самок не з'ясований.

Насиджують обоє батьків, тривалість насиджування 21-24 дня (Уайзербі, 1939). У самців, здобутих під Ленкорань в гніздовий період, Насідна пляма відсутні, а у самок виявилися розвиненими слабо. Доставка їжі, поки пташенята малі, лежить на самця, самка ж залишається на гнізді, але пізніше, коли пташенята підростуть, обоє батьків беруть участь в добуванні їжі. Підросли, але ще нелітні пташенята залишають гнізда і, чіпляючись ногами, дзьобами і шиями, лазять по гілках дерев і ліанах. Особливо охоче вони займають сухі гілки по околиці колонії, покриваючи їх суцільною масою, звідки криками зустрічають старих птахів, що прилетіли з їжею. Льотні пташенята спільно зі старими утворюють зграї, розмір яких зростає з кожним днем. Ці зграї перший час кочують по рисовим полях і болотах поблизу колоній, повертаючись ночувати на гніздові дерева. Потім птахи залишають колонію і, продовжуючи кочувати, повільно посуваються на південь.

Харчування. Основна їжа - безхребетні (Коники, саранові, бабки, ґедзі, водяні жуки та їх личинки, павуки, сколопендри, капустянки, молюски), меншою мірою жаби. У великому числі поїдаються коники, які, мабуть, предпочитаются (Ісаков і Воробйов, 1940- Мензбір, 1918).

Єгипетська чапля (Bubulcus ibis) картинка птиці зображенняЄгипетська чапля (Bubulcus ibis)

Фото Flickr.com

Линька. Зміна дрібного оперення дорослих особин починається у гнізд в 10-х числах липня, в цей же час птахи втрачають прикрашають пір'я. Велике перо змінюється на зімовках- до середини лютого, іноді й раніше, в Африці у птахів з'являються прикрашають пір'я на голові. У цей час вдруге відбувається зміна дрібного пера. Прилетіли до нас чаплі бувають одягнені в шлюбне оперення. Часткова предбрачная линька між березнем і травнем, повна послебрачная між липнем і листопадом. У молодих часткова линька в першу календарну осінь життя - дрібне оперення змінюється між вереснем - груднем.

Розміри і будова. Єгипетська чапля - середньої величини птах. За розмірами дещо поступається кваква і значно більші жовтої чаплі, володіє відносно коротким дзьобом, великий, не настільки витягнутої, як у багатьох чапель, головою, короткою шиєю і досить довгими, товстими ногами. На голові, грудях і спині є подовжені рассученние пір'я, які восени випадають. Загальний вигляд її має багато спільного з кваква. Довжина крила 233-253 мм (Уайеербі, 1939).

Забарвлення. Пташенята в гніздах одягнені білим пухом. Молодий птах вся чисто-біла. Дзьоб сірувато-чорний з жовтою вершиною, ноги майже чорні, виключаючи зчленування гомілки з цівкою, яке кілька зеленувате. Шкіра навколо очей свинцево-сіра, радужина брудно-біла. У шлюбному вбранні забарвлення самця і самки біла, виключаючи верхні частини голови, спини і зоба. Ці частини у вигляді ізольованих один від одного ділянок, винно-охристого кольору і покриті рассученние подовженими пір'ям. Особливо інтенсивна забарвлення на тімені, менш інтенсивна на спині і зобі. Дзьоб лимонно-жовтий, світліючого до кута рота, вуздечка жовта з зеленим відтінком, голе кільце навколо очей яскраво-червоне. Цівка темно-червона, пальці темно-бурі, безпері частини гомілки жовтуваті. Радужина червона. Самка відрізняється від самця меншим розміром рассученние пір'я на голові, спині і грудях. Зимове оперення сніжно-біле, але на голові зберігається руду пляму. Ноги взимку стають темними, бурими.

Література: Птахи Радянського Союзу. Москва, 1951


Увага, тільки СЬОГОДНІ!