Желна (dryocopus martius)

Польові ознаки. Желна - найбільш великий з усіх дятлів, з сороку величиною. Як птах дуже обережна і недовірлива, цей дятел рідше інших зустрічається поблизу від людського житла. Через тонкої шиї виглядає великоголових. Голос желни дуже гучний і дзвінкий - "кри-кри", "клі-клі" або "клю-клю". Літає желна дещо краще інших наших дятлів.

Желна (Dryocopus martius), фото дятли фотографіяЖелна (Dryocopus martius)

Фото Flickr.com

Ареал. Євразія від Піренеїв на схід до Камчатки, узбереж Охотського і Японського морів. На північ в Скандинавії до 70-ї паралелі, на Кольському півострові до Хібін і верхів'їв Тулома, до низин Печори, в області Уральського хребта до 62-ї паралелі, в долині Обі до 63-й паралелі, в долинах Пура і Єнісею до 65- ї паралелі, до північної частини басейну Нижньої Тунгуски, в долинах Оленька, Олени і в області хребта Верхоянського до 68-ї паралелі, в долинах Яни, Індігірки і Колими до 69-ї паралелі, на Камчатці до 62-ї паралелі. На південь до Піренеїв, північної Італії, Греції, Малій Азії, північно-західного Ірану і південно-каспійських провінцій Ірану. На північ в цій частині ареалу поширений через Закавказзя і Великий Кавказ до північного схилу Великого Кавказу і до Криму. У європейській частині СРСР на південь до Карпат, областей Житомирської, Чернігівської, Орловської, Тамбовської, Пензенської, до району Оренбурга, у північному Казахстані приблизно до 53-й паралелі, до Тарбагатая, Саура, південного Алтаю, Хангая, Кентея, Хейлунцзян, Корейського півострова . Ізольована ділянка ареалу лежить в південному Китаї і охоплює простір від західної Сичуані на схід до південно-західній Ганьсу і центральной- Сичуані. На північ до середнього Цинхая і району оз. Кукунор, на південь до північно-західної Юньнані. Острови: Соловецькі, Шантарские, Сахалін, Кунашир, Хоккайдо і імовірно північна частина Хонсю.

Крім безлісих і дуже бідних лісами местностей- в Азії він поширений по всій лісовій галузі Сибіру до Тихого океану, на південь до Алтайських гір, а також у Малій Азії.

Характер перебування. По всьому ареалу желна веде або осілий, або мандрівний спосіб життя.

Дятел Желна (Dryocopus martius), фото дятловие птиці фотографіяЖелна (Dryocopus martius)

Фото Flickr.com

Біотоп. Великі, сухі, світлі ліси, переважно хвойні, але зовсім не уникає і листяних. Його любов до великих, старим лісам пояснюється потребою у високих, досить товстих деревах, які служать йому для пристрою гнізд. Нерідко поселяється в заплавних дібровах, де у складі деревостанів зустрічаються великі осики.

Підвиди. Мінливість слабка, проявляється у варіюванні відтінків чорного кольору оперення і в загальних розмірах. В межах північної Євразії величина птахів змінюється клінально. У напрямку із заходу на схід загальні розміри поступово зростають. Величина птахів скандинавських і кавказьких популяцій однакова, 2 підвиди.

Розмноження. Самці проявляють перші ознаки репродуктивної поведінки, починаючи з останніх чисел лютого. У шлюбний період, який настає вже в березні, самці усередині барабанять, вибираючи для цього суху вершину дерева-відповідно величині і силі цього дятла, вироблений ним барабанний тріск чути на далеку відстань. Пік шлюбного збудження, що характеризує спаровування партнерів, припадає на початок квітня.

Дупла видовбуються зазвичай в стовбурах старих, трохи трухлявих сосен або осик. У видовбуванні дупла беруть участь обидві птахи пари, але переважно самець. Вхід в дупло зазвичай розташований на висоті 15-20 м. Літок прямокутної форми, розміром в середньому 9.2 х 13.2 см. При гнездовании на осиках і вербах висота розташування буває зазвичай істотно нижче - до 8 м. Дупло до півметра завдовжки, має грушоподібної форми і в найширшому місці доходить в діаметрі до 15 см. На дні, усипаному деревною стружкою, покоїться 4-5 яєць. Самка сидить на кладці всього 12-14 днів. У кладці 3-6 білих яєць, розміри в довжину 36-40 мм, в ширину близько 30 мм. Самка сидить на яйцях дуже міцно, так що її не можна зігнати ніяким стуком по стовбуру і навіть можна взяти руками. Пташенята вигодовуються мурашиними лялечками. За деякими спостереження желна займає одне і теж гніздо кілька років поспіль, за іншими ж щорічно робить собі нове гніздо.

Желна (Dryocopus martius), картинка птиці зображенняЖелна (Dryocopus martius)

Фото Flickr.com

Виліт молодих з гнізд припадає на першу декаду - середину червня. Весь липень і першу половину серпня виводки спільно кочують по прилеглих лісах, молоді докармливаются батьками. В кінці серпня сім'ї звичайно розпадаються, і починаються самостійні кочівлі особин, нерідко на дуже великі відстані від місця гніздування.

Харчування. Головним чином великі личинки комах (Рогохвостов, вусанів) і мурахи (Особливо великі - Formica herculeana і F. ligniperda), Але нерідко желна поїдає і личинок короїдів та інших дрібних комах. У Росії, де зимою буває часто дуже багато снігу, чорний дятел змушений буває харчуватися в цей час року переважно насінням хвойних дерев.

За Зарудному з вишелушенних желна шишок місцями нагромаджується величезні купи (більше 1,2 м заввишки і стільки ж завширшки).

Корм желна збирає здебільшого на деревах, проте, іноді подібно сивим і зеленим дятлам розриває мурашники, добуваючи самих мурах і їх лялечок. Добираючись до личинок комах, особливо до гнізд мурашок-червиць, видовбує в стовбурах старих лісових велетнів глибокі дупла, нерідко спільно з великим строкатим дятлом.

Розміри. Довжина тіла желни до 60 см, крила близько 26 см, хвоста близько 18 см.

Забарвлення. Загальне забарвлення матово-чорна, у самця вся верхня сторона голови, а у самки тільки задня частина голови яскравого кармін-червоного кольору. Дзьоб сірий (біля основи світліше), ноги свинцево-сірі.

У молодих птахів вздовж верхньої сторони голови йде червона полоска- у молодих самців лоб чорний.

Господарське значення. Птах дуже корисна, яку бажано залучати в хвойні насадження.

Література:

1. Птахи Європи. Практична орнітологія, Санкт-Петербург, 1901

2. Конспект орнітологічної фауни СРСР. Л. С. Степанян. Москва, 1990

3. А. А. Салгапскій. Птахи і звірі наших лісів

4. Птахи півночі Нижнього Поволжя. Саратовський університет, 2007 Автори: Є.В. Зав'ялов, Г.В. Шляхтин, В.Г. Табачішін, Н. Н. Якушев, Є.Ю. Мосолова, КВ. Кутників


Увага, тільки СЬОГОДНІ!