Какаду інка (cacatua leadbeaterii, cacatua leadbeateri) leadbeaters cockatoo, major mitchell cockatoo, pink cockatoo (англ.)

Какаду інка, какаду майора Мітчелла, пустельний какаду (Cacatua leadbeaterii, Cacatua leadbeateri)Назви: какаду інка, какаду майора Мітчелла, пустельний какаду.

Ареал: Центральна та Східна Австралія.

Опис: Какаду инка вважається самий найкрасивішим з усіх какаду. Хохол великий, складається з довгих загострених пір'я. Самець і самка пофарбовані одінаково.Радужная оболонка очей у самця чорна, у самки коричнева з червонуватим відтінком. Ця ознака стає помітний у трирічних птахів. Дзьоб біло-коричневий, лапи сірі.

Існує один підвид: Cacatua leadbeaterii mollis.

Забарвлення: Хохол блідо рожевий, в середині яскраво-червоний. Біля дзьоба пролягає вузька червона смуга. Голова рожева. Крила і спина білі.

Розмір: 36-40 см.

Вага: Самець 300-425 гр, самка - 375-435 гр.

Тривалість життя: 40-80 років.

Голос: Какаду инка коли стривожений голосно верещить.

Середовище проживання: Трав'янисті рівнини, зарості акацій, поля, кущі, заплавний ліс, посушливі і напівпосушливі області, окремо розташовані гаї дерев, ліс (евкаліпти і каузаріни), завжди поруч з водою. Уникає пустель і вологі прибережні зони.

Вороги: Дикі собаки і кішки.

Їжа / їжа: Насіння дерев (акація, евкаліпт, соснові шишки), кущів і трав, горіхи (пекан, мигдаль), плоди (дикі фіги і дині), ягоди, корінці, личинки комах, зерно (пшениця, кукурудза), квіти. У пошуках корму какаду інка може мігрувати на великі відстані.

Поведінка: Більшу частину дня проводить у пошуках корму (на землі або деревах). Найбільш активний рано вранці і пізно вдень. П'є воду два рази на день: вранці і ввечері (перед заходом). У жаркий час доби відпочиває в кроні високих дерев. Літає погано, уникає літати через відкриті простори. При великій кількості корму і води веде осілий спосіб життя.

Соціальна структура: Тримається парами і невеликими зграями.

Розмноження: Пара формується на все життя. У кожної пари какаду інка є власна територія (близько 500 гектарів), яку птиці ревно захищають. Гніздиться в порожнистих старих деревах (евкаліпт, червоний каучук, кипарис), на висоті 3-9 м. Дно вистилає гілками і корою. Яйця висиджують обоє батьків: самка вночі, а самець днем. У разі загибелі кладки гніздиться тільки в наступному році.

Сезон / період розмноження: З початком періоду дощів: серпень-грудень.

Статеве дозрівання: 3-5 років, репродуктивний вік до 37 років.

Ритуал залицяння:
--gt;

Інкубація: 26-30 днів.

Потомство: У кладці 3-4 яйця. Пташенята оперяються в 7-8 тижнів. Батьки годують пташенят до 4 місяців.

Користь / шкоду для людини: Какаду инка завдає шкоди зерновим культурам (пшениця, мигдаль).

Популяція / статус збереження: Чисельність какаду інка знижується, не більше 20 тис. Особин. Експорт з Австралії заборонений.

Коментарі:
--gt;

  • Какаду инка: утримання в неволі
  • Часті запитання: какаду


  • Увага, тільки СЬОГОДНІ!