Перепілка (coturnix coturnix) common quail (eng.)

Польові ознаки. Перепел - розміром з дрозда- по звичках і манері триматися нагадує мініатюрну курочку. Бігає легко і швидко-при добуванні корму копається в землі, розкидаючи і розгрібаючи її ногамі- охоче купається в пилу. Літає дуже швидко, часто змахуючи крилишкамі- перед посадкою деяку відстань пролітає планувальним польотом. При небезпеці затаивается або перебегает- сполохана -річчя низько над землею і недалеко опускається на землю, ховаючись у траві. На дерева не сідає.

Перепілка (Coturnix coturnix), фото курячі птиці фотографіяПерепілка (Coturnix coturnix)

Фото Flickr.com

Ареал. На місце гніздування поширений від о-вів Атлантичного океану (Азорські, Канарські, Британські Фарерські) через всю Євразію до Північного Китаю, Японії та Кореї. На північ гніздиться до 65 ° с. ш. в Скандинавії і Фінляндії, до 64 ° на Уралі і до 63 ° 10 ' на Енісее- на південь область гніздування перепела включає Африку (до мису Доброї Надії), Мадагаскар, Палестину, Месопотамію, північну частину Белуджістана, Північно-Західну Індію, Монголію, Північний Китай (Кукунор, басейн Жовтої ріки).

Характер перебування. Всюди перелітний птах, тільки в Південній Африці і, мабуть, на Мадагаскарі - оседла.

Дати. На місцях зимівлі в Африці тримаються з кінця серпня по кінець березня - кінець квітня (у Північній Нігерії з'являються вже у вересні, в Кенії в жовтні, в тропічній Африці в лютому-березні-Гроті, 1937) - на Ієрихонської рівнині в березні і в перші дні квітня збираються в сотенні зграї, майже повністю відлітаючи на початку травня (Палестіна- Давидов, 1898) - в Індії перелітні птахи з'являються в серпні і залишаються до кінця квітня-особливо численні перепела з жовтня по початок квітня (Бекер, 1928).

Терміни прольоту коливаються по роках залежно від умов погоди. У Північно-Східному Ірані проліт добре помітний вже в кінці березня - початку квітня (Зарудний, 1900), в Кашгарии в кінці березня (Судиловська, 1936- по зборах Дивногорск). З кінця першої декади квітня до половини травня йде проліт по Чорноморському узбережжю Кавказу (Аджарія- Вільконського, 1897), в середині квітня птахи з'являються на Північному Кавказі (висота до 2750 м над рівнем моря-Беме, 1926) - на початку третьої декади квітня починається "бій" по р. Курі (Сатунін, 1914).

У Туркменії весняний проліт триває весь квітень і початок травня (Шестоперов, 1937). У Середньому Поволжі з'являються в кінці квітня-в перші дні травня. На північних берегах Каспійського і Аральського морів весняний проліт починається у другій половині квітня (Бостанжогло, 1911).

Перепели прилітають на місця гніздування в числі останніх перелітних птахів, пізніше багатьох дрібних комахоїдних (пеночки і т. П.) - В більш північних ділянках рівнини з'являються раніше, ніж в горах (Памір, почасти високогірні райони Кавказу і т. П.). Навесні самці і самки летять одночасно (Спангенберг і Фейгін, 1936).

Осінній відліт починається поступової мало помітний в північних районах-перелітних зграй на півночі не утворюється, і птахи летять поодинці. Найбільш чітко виражений проліт на півдні, де перепела летять уже зграями. Місцеві птахи починають відлітати вже в серпні, а інтенсивний проліт на півдні України (на просторі Херсон-Маріуполь) займає весь вересень і початок жовтня.

Перепілка (Coturnix coturnix), фото фазанові птиці фотографіяПерепілка (Coturnix coturnix)

Фото Flickr.com

Інтенсивність прольоту перепела в Криму і на Кавказі залежить від погоди. У безвітряні ясні ночі або при слабких вітрах з півдня і півночі птахи летять через Чорне море і перевали Кавказі не останавліваясь- при сильних штормах, в туманні і дощові ночі птахи не летять далі і число їх різко зростає за рахунок прилетіли з півночі-при поліпшенні погоди знову поновлюється інтенсивний проліт, і все накопичилися за час негоди птахи відлітають на південь. Відліт в Західному Сибіру НЕ прослежен- ймовірно птахи відлітають до Індії.

Біотоп. Гніздовий - поля з посівами хлібів, картоплі, конюшини, люцерни та інших культур, пари, суходільні і заливні луки, великі галявини і узлісся лісів у полів, порослі травою лісосіки і гару, лісостепу, степу і околиці пісків, часто далеко від води. До кінця літа при сінокосах і збиранні хлібів йде на баштани, в соняшники, кукурудзу, зарості чагарників.

На півдні перепел охоче поселяється в полезахисних лісових смугах, як молодих, так і зімкнувшись крони (Мельниченко, 1949). За різнотравно-злакові степи з мозаїкою лісових кілків, озер і боліт більш рівномірно поширений і більш численний, ніж в сухих степах (Північний Казахстан- Формозов, 1950). Заходить в солончаки із заростями солянок і в глинисті полинові степи (Зарудний, 1888), проникає в лугові ділянки пустелі, але відсутній в песках- гніздиться і по кам'янисто-щебнистой пустельній степу.

Заходить в гори і гніздиться по культурних ділянкам у смузі передгір'їв, по великих галявинах в зоні лісу і по плямам луків, посівів і нагірних степів субальпійській і, місцями, альпійської зони, по чагарниках річкових долин.

В горах часто поселяється на сирих і навіть заболочених лугах, хоча на рівнині зазвичай зволожених місць уникає. Під час перельотів перепела зустрічаються переважно за відкритими участкам- днювання в садах, по городах, заростях кущів і очеретів, в тугаях, трав'янистої степу. Через гори перелітають по річкових долинах і перевалів.

За рахунок збільшення придатних біотопів (в першу чергу просування землеробства на північ) перепела поступово поширюються на північний захід і північ.

Чисельність. Нерівномірна в різних частинах ареалу і в різних біотопах. Встановлено значні зміни чисельності по годам.Во час посух в південних степових частинах ареалу (Поволжя, Україна) масами откочевивают на гніздів'я північніше.

Мабуть, на чисельності перепелів також істотно відбиваються і умови погоди при перельотах (масова загибель птахів на море під час штормів і туманів) і на зимівниках. На гнездовьях багато молодих і дорослих птахів гине при сінокосах і збиранні хлібів (потрапляючи під коси і ріжучі частини машин).

Розмноження. Мабуть, перепел поліг, що не утворює постійних пар. Незабаром після прильоту (на другий чи третій день, Птушенко, 1937- на наступний день після прильоту, Герхнер, 1928- в день прильоту, Ульянін, 1941) по ранковим зорям самці починають "бити" (т. Е. Видавати струмовий крик: спочатку хрипке і тихе "ва-вва", "ва-вва", повторюване зазвичай не більше трьох разів, а потім чисто і голосно починає власне "бій", який можна передати звуконаслідувальними "подьполоть", "подьполоть", або "фіть-піль -віть "- цей крик повторюється від чотирьох до десяти разів). Самка відповідає на крик тихим і хрипким "тюрюрю" або "брібіт". Найбільш інтенсивний "бій" в кінці травня - початку червня, коли крик чути ввечері, вночі, вранці: і навіть удень. У липні інтенсивність "бою" зменшується, а повністю він припиняється навіть у середній смузі і на Алтаї лише в середині серпня. Вчасно "бою" самці біжать на крик самки, і в цей час відбувається спарювання.

Розтягнутість сезону розмноження у популяції, мабуть, пояснюється неодночасної фізіологічної готовністю до розмноження самок різних вікових груп (Ульянін, 1941) і тим, що замість втрачених перших кладок частина самок відкладає додаткові друге кладки. Самка відкладає по одному яйцю на добу (Ульянін).

Гніздо влаштовується в невеликій ямці на луках, у степу, часто в хлібах, іноді під захистом кущів бур'яну, купин і т. П. Невелика ямка вистилається сухою травою і рослинної дрантям, причому в деяких гніздах підстилка досягає 1,5 см товщини і добре свита (Ульянін), іноді всередині буває і убога вистилання з пір'я квочки. Число яєць у кладці доходить до 9-15. Яйця слабо грушоподібні, форма їх варіює навіть в одній кладці: деякі більш роздуті і загострені, в інших майже не виражений гострий і тупий конци- зустрічаються і різко грушовидні яйця (кулічіного типу). Шкаралупа гладенька, зі слабо вираженою пористістю. Основний фон змінюється від вапняно-білого до глинисто-буруватого і навіть оливково-охристого кольору-за нього розкидані плями: великі поверхневі бурі або рудуваті, іноді з розмитими краями, що створюють мармуровий малюнок-між великими плямами розкидані такого ж кольору дрібні цятки і точки- між ними просвічують більш глибокі світло-бурі цятки. Розміри яєць (100) 25-32,2x20,6-25, в середньому 29,41 х 22,79 мм (Хартерт, 1921-22). Величина яєць варіює навіть в межах однієї кладки: розміри 15 яєць коливалися від 28 до 31 мм по довжині і від 22 до 24 мм по ширині (середнє 29x23) - вага яєць (за дві доби до виклева) коливається від 5,6 до 7 г .

Тривалість насиджування (після відкладання останнього яйця) дорівнює 15 діб (Ульянін, 1941) -17 діб (Хейнрот, 1932). Насиджує яйця і водить пташенят, мабуть, одна самка. Насиджує самка сидить на гнізді дуже щільно, майже не сходячи.

Перепілка (Coturnix coturnix), зображення птаха фотоПерепілка (Coturnix coturnix)

Фото Flickr.com

Процес вилуплення пташенят з яєць в одному гнізді займає близько двох діб, рахуючи від першого наклева до виходу останніх пташенят. Самка під час вилуплення сидить на гнізді, обігріваючи пташенят. Обсохшіе пташенята добре пересуваються, і самка відводить їх від гнізда- через 4 години після вилуплення виводок йде від гнізда далі 100 м. Негайно по вилупленні пташенята важать 5-6 г (Ульянін, 1941).

Статевозрілими молоді птахи стають на наступний рік після народження (Нітхаммер, 1942). За спостереженнями в неволі зростання пташенят йде досить швидко (Хейнрот, 1924-32):

Виводок водить тільки самка, мабуть, вона і відлітає на південь разом з молодими (Ульянін, 1941). Спочатку виводки тримаються в районі гнезд- підросли йдуть у хліба (особливо в просо), якщо поблизу є посеви- після збирання хлібів до самого відльоту кочують по прибраним полях, харчуючись на стерню, по лугах і степу. Під час посух виводки йдуть до води, збираючи у калюж, в болотах і заплавах річок.

Линька. Повна линька один раз в році. Відповідно до розтягнутим строком розмноження линька в популяції також сильно розтягнута. У дорослих самців і самок линька дрібного пера починається у другій половині червня - початку липня (Кавказ, Поволжя, Мордовія, озеро Зайсан, Туркменія). Однак дорослі птахи, тільки що почали линьку, в тих же місцях добувалися і в першій половині серпня.

Линька у перепелів починається зі зміни дрібного оперення по всьому тулубу. У розпал линьки, коли дрібне перо вже здасться над старим, починається зміна махових і рульових пір'я. Першорядні махові змінюються від десятого до першого, т. Е. Відцентрово, другорядні - доцентрово. Линька рульових йде одночасно або лише з невеликим запізненням зі зміною першорядних махових. Дорослі особини, повністю завершили линьку, зустрічаються зазвичай в кінці липня - початку серпня. У лютому - квітні відзначена часткова линька дрібного пера (Уайзербі, 1946).

Пеньки першого птенцового наряду з'являються у пуховиків в перший тиждень життя. На 11-й день пташенята починають вже перепурхувати. Першорядні махові виростають у віці трьох тижнів, крім першого-третього, які ще в нераскрившіхся пеньках. Через два дні випадає десятий першорядне маховое- на шостому тижні змінюється шосте махове і повністю сформіровиваются п'яте-третє махові (першої, т. Е. Птенцових, генерації), зовнішні перше-друге хутряні біля основи ще в пеньках. На сьомий-восьмий тижня в основному завершується формування контурного пір'я першого річного наряду перше і друге махове досягають остаточної довжини, сформіровивается четверте (у самців) і п'яте (у самок) махові. В такому стані, т. Е. З першим - третім (самці) або з першим - четвертим (самки) маховими першої генерації, молоді птахи починають переліт. Подальша линька йде на зимівлі, а перше і друге махові, мабуть, як і у інших курячих, змінюються лише при повній линьки на майбутній рік. Молоді птахи в такому стані оперення починають зустрічатися з другої половини липня до кінця вересня.

Харчування. Перепел в основному растительноядная птах. Живиться насінням і пагонами рослин-в літній час одним з істотних компонентів корму стають комахи і, можливо, інші наземні безхребетні. Основними кормовими рослинами для перепелів Памбакского хребта служили Ballota nigra, Chenopodium album, Polygonum persicara, в зобах і шлунках зустрінуті мурахи (Formicidae), Лускокрилі (Tineidae), Двокрилі (Muscidae) Та інші комахи (Вірменія-Даль, 1948). У Наурзумском заповіднику улюблений корм перепела-насіння Polygonum (У 8 шлунках з 12 і дуже багато за обсягом), менше місце за обсягом займають комахи (9 з 12 шлунків) - у роки великої кількості сарани перепела поїдали її у великій кількості, концентруючись у її скопленій- в серпні переходять на харчування культурними рослинами, особливо просом (Ульянін, 1941). На Південному узбережжі Криму в зобах у осінніх перелітних птахів знайдені залишки богомолів і коників, рідше насіння злаков- багато шлунки містили тільки дрібні камінчики (Спангенберг, 1948).

Занесення перепелів в розряд шкідників сільськогосподарських культур (пшениця, жито, овес і просо- Західний Сибір-Звєрєв і Климов, 1931) мало виправдано, оскільки вони поїдають в основному "падалицю" зерен культурних злаків. Одночасно слід вказати на деяку користь перепела у знищенні насіння бур'янів (Воронцов, 1949).

Добовий цикл. Найбільш діяльні вночі і в сумерках- днем, особливо в спеку, відпочивають.

Вороги. Лисиця, горностай, тхір і хом'яки знищують кладки, а іноді й дорослих птахів. Ловлять перепілок та хижі птахи: яструб-перепелятник, дрібні сокола (дербнік, чеглок, менше боривітер) Та ін. За перелітними зграями перепелів слідують перепелятники і сапсани.

У посухи, смертність перепелів, мабуть, збільшується не тільки від нестачі харчування і хижаків, але й від сильних інвазій- здобуті в 1936 р в Мордовському заповіднику птахи були сильно виснажені і у всіх в шлунках і тонких кишках виявлені стрічкові глісти- особливо їх багато було у молодих птахів (Птушенко, 1938).

Господарське значення. Місцями на Північному Кавказі, в лісостепових районах європейської частини СРСР і в Західно-Сибірських степах влітку ловлять мережею, подманівая самця річний самкою або манком (вабики), що імітує голос самки- спіймані птиці відгодовуються і йдуть у продаж (в тому числі і на експорт) - іноді ловлять силками, петлями або наволочних мережею (Силантьєв, 1898). У Середній Азії (Туркменія, Узбекистан) приплив також ловлять мережами і тримають у клітках, як улюблену кімнатну птіцу- місцями розвинений спорт "перепелиних боїв".

Перепел всюди восени - об'єкт спортивного полювання з рушницею з-під собаки. У південних районах СРСР-Крим, Чорноморське узбережжя, Кавказ, Середня Азія-спортивне полювання вчасно перельотів переростає в промислову. Перепелів добувають рушницею з-під собаки, збивають сучкуватої палицею або накривають сачком на зльоті, ловлять вночі сачком з ліхтарем. На Кавказі і в Середній Азії досі місцями дуже поширена полювання з виношеними Яструб малий.

На Кримському узбережжі широко практикується полювання з ліхтарем дає за ніч від 40 до 200 птахів на ловця (Спангенберг, 1948).

Перепілка (Coturnix coturnix), зображення фото птиціПерепілка (Coturnix coturnix)

Flickr.com

Розміри і будова. Крило більш гостре, ніж у інших куріних- на першому першорядні махові невелика вирізка на внутрішньому опахалі, на другому-третьому невеликі вирізки на зовнішньому опахалі, на четвертому вона трохи помітна. Зазвичай формула крила 1 gt; 2 gt; 3, рідше 2 gt; 1 gt; 3- різниця в довжині між першими трьома маховими зазвичай не більше 1-2 мм-різниця в довжині між наступними близько 5-8 мм. Шпор немає ні у самців, ні в самок. Кермові м'які, приховані під кроющими хвоста і мало від них відрізняються.

Довжина крила у самців (84) 99-114, у самок (50) 101-112, в середньому відповідно 104, 8 і 106, 6 мм. Довжина тіла у самців (31) 175- 215, у самок (4) 157- 210, в середньому відповідно 197,1 і 193 мм. Розмах крил у самців (24), 327-390, у самок (10) 352-389, в середньому відповідно 363 і 367,6 мм. Вага самців (9) 76-106, самок (5) 78- 96 г, в середньому відповідно 90,5 і 87,6 м Під час осіннього перельоту вага перепелів досягає 146 м (Крим-Спангенберг, 1948) - вага місцевих птахів у серпні в середньому 99,4 г, перелітних у вересні до 123,3 г (Вірменія-Даль, 1948). Таким чином, статевий диморфізм розмірів чітко не виражений.

Забарвлення. У пуховичка спинна сторона тіла рудувато-охриста з трьома черновато-бурими смугами по спині і з боків тулуба і двома темними смугами по верху шиї і потилиці, що зливаються на лобі більш розмиті темні смужки є на крилах і стегнах. Черевна сторона тіла, включаючи горло, шию і черевце, жовтувата з трохи сіруватим відтінком.

Молоді птахи в першому птенцових вбранні подібні за забарвленням з дорослими самками, але оперення молодих більш тьмяне. Пестрини з зоба далі, ніж у самок поширюються на груди і боки тіла. Перший річний наряд подібний по фарбуванню з нарядом дорослих птахів-у молодих самців смуга на підборідді і горлі майже не виражена.

Забарвлення дорослого самця зверху дуже складного строкатого малюнка. Загальне забарвлення охристо-бура з темними охристо-рудим (а іноді і коричнево-бурими) поперечними смугами більш-менш вираженими світло-охристими наствольними смугами. Верх голови коричнево-бурий, з вузькою світлою смугою посередині, утвореної світлими наствольямі пер- над оком білувата смуга, що проходить від ніздрі за вухо. Підборіддя, горло і шия спереду охристо-руді або темно-бурі, відокремлені від білих або червоно-бурих щік і від вохристих з вузькими білими наствольямі пір'я зоба вузькою білою полосой- у багатьох самців підборіддя, горло і шия в осінньому пере, спереду білуваті. Груди блідо-охриста, черево білувате. З боків тіла більш-менш виразні про частинні руді або бурі смуги. Першорядні махові темно-бурі з буро-охристой поперечною смугастість на зовнішніх, опахалах- на зовнішньому опахалі першого першорядного махового ця смугастість зазвичай замінена вузької поздовжньої світлою смугою.

Оперення дорослої самки зверху дуже схоже з оперенням самця. Підборіддя, горло і шия спереду білуваті (ніколи не бувають охристо-рудим або бурими). Зоб і передня частина грудей з менш вираженим, ніж у самців, охристим нальотом, трохи помітними світлими наствольямі і добре вираженими виразними округлими темно-бурими плямами. З боків тіла, крім менш різкого поздовжнього малюнка на пір'ї, більш-менш чітко виражені поперечні рудувато-бурі смуги або плями.

У окремих екземплярів як самців, так і самок зустрічається більш темний, ніж зазвичай, загальний тон окраскі- при цьому найсвітліші ділянки оперення-груди, черевце, світлі настволія поверху тулуба-здаються брудно-сірими (неповний меланизм).

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, Ю. А. Ісаков, Н. Н. Карташов, С. В. Кириков, А. В. Міхєєв, Є. С. Птушенко. Москва - 1952



Увага, тільки СЬОГОДНІ!