Юрок, або в'юрок (fringilla montifringilla)

Польові ознаки. По загальному вигляді та польоту в'юрківі схожі на зябликів. Тримаються більш скупченими зграями. Видають при польоті характерний крик - глухе, гугняве цвірінькання, як грубе "чи-і". Звертає на себе увагу світла загальна забарвлення нижньої сторони тіла, чорні у самців і буро-палеві головки у самок, руді у самців і глинисто-палеві у самок горло і шия і біле крапчасту Надхвістя. По землі рухаються спритно швидкими стрибками і кроками. Часто піднімають на голові невеликі чубчики. При посадці посмикують хвостом.

Юрок, або в'юрок (Fringilla montifringilla), фото птиці фотографіяЮрок, або в'юрок (Fringilla montifringilla)

Фото Flickr.com

Ареал. Північ Європи та Азії від Норвегії до Камчатки. У Норвегії від північних кордонів лісу на південь окремими парами до фіорду Осло, у Швеції на південь до Філіпсштадта (на оз. Венер) і упланд, у Фінляндії окремі пари до Куопіо. В СРСР на північ поширений до межі лісу і місцями переходить її-зустрінутий на Мурманськом узбережжі, в Тіманський тундрі по чагарниках р. Вельт (гніздування не доведене, Гладков, 1952) і в низов'ях Печори в тундрі по р. Куе (Дмоховский, 1933). Відомі поодинокі гніздування в Естонії (Сіте, 1936), гніздиться також у Московській і Костромській обл. У Молотовську обл. гніздування відомо майже до південних її меж (до 57 ° с. ш., Воронцов, 1949). За Уралом юрок простежено на північ до о. Пароди на р. Щучої, до Салехарда на Обі і до 67 ° с. ш. по р. Таз, по Єнісею до північної межі лісу, на північному сході Сибіру - західній частині Анадирского краю, на сході відомо гніздування на Гижига Камчатці. У Сибіру гніздиться на південь до верхів'їв Зеї, Холоднікан-ських гір і гір Тукурінгра (Штегман, 1931), в Забайкаллі цього птаха на місце гніздування немає, так само як і у південній частині Байкалу. Західніше самі південні місця гніздування - район Тунк (Саяни) і Танну-Ола (гніздиться по всій Тувинської обл., Янушевич, 1952), ще західніше південна межа йде між центральним і південно-східним Алтаем і у Марка-Куля.

Під час прольоту і взимку юрок зустрічається і значно південніше місць гніздування: до південної Франції та північної Італії, Балканського півострова (Греція дуже рідко), північних частин Малої Азії, Сирії, Ірану, Афганістану, північно-західній Індії, Тибету і Китаю- до Сичуані, Юннани і Фуцзяні. Рідше проникає до Піренейського півострова і Північної Африки. Відвідує Британські та Фарерські о-ви, залітає на Командорські о-ва. У СРСР в незначному числі зимує в Криму, Закавказзі, пониззі Атреку і ряді місць Таджикистану, у південному Забайкаллі, по середньому Амуру.

Характер перебування. В'юрок гніздиться і перелітний птах. Весняний проліт на Кавказі в кінці лютого, на початку березня-в середньому Уралі в перших числах травня (Резцов, 1904) - під Москвою на початку квітня. Відліт з місць гніздування до 4-26 жовтня. На Південному Уралі перші осінні зграї в'юрків Сушкін відзначав 27 вересня (1907), на Кавказі в перших числах жовтня (Л. Беме, 1926), у Вірменії вьюрки тримаються до кінця листопада (Спангенберг, 1948), в Південному Казахстані (Копав), по спостереженнями Шнітнікова (1949), найраніше початок осіннього прольоту в'юрків відзначено 8 жовтня, найпізніше - 3 листопада.

Юрок, або в'юрок (Fringilla montifringilla), фото в'юркові птиці картинкаЮрок, або в'юрок (Fringilla montifringilla)

Фото Flickr.com

Біотоп. Ліси різноманітних типів, як високостовбурні, так і низькорослі, глухі і прояснені. На Мурманськом узбережжі стланцевой белоберезняк, ялівець, верболіз з густими порослями вороники (Empetrum nigrum) (Федюшин, 1925).

Чисельність. В ареалі суцільного поширення юрок вьобично численний, на середньому Уралі "досить звичайний" (Резцов, 1904) - на Південному Уралі гніздиться в невеликому числі-в Якутії вельми обичен- на Алтаї звичайний і належить до однієї з характерних птахів цієї країни- на Камчатці немногочислен .

На перельотах вьюрки, що летять часто величезними зграями, бувають майже всюди дуже численними. Особливо велика кількість цих птахів пролітає за західними частинами країни і через Кавказ. У деяких районах Закарпатської обл. спостерігається масове скупчення в'юрків на зимівлі. Протягом 1 -1,5 години в повітрі рухається майже непрериваемой потік птахів суцільною стрічкою від 300 до 500 м шириною (Страутман, 1950). Приблизно така ж картина іноді спостерігається і в передгір'ях Північного Кавказу (Л. Беме, 1952). У Південному Казахстані прольоти в'юрків проходять по роках нерівномірно, іноді вони летять масами, іноді в незначній кількості.

Розмноження. Незабаром після прильоту птахів на місця гніздування спостерігається спарювання їх, і на початку червня (Кольський півострів), місцями раніше, птахи починають вити гнізда. Гніздо влаштовується, зазвичай, невисоко над землею (але нерідко і на висоті 4-5 м) у стовбурів беріз, ялин, сосен або інших дерев. По виду воно схоже на гніздо зябликів, але кілька масивніше, ніж у останніх. Стінки гнізда, щільні і товсті, робляться з різних рослинних матеріалів. Зовні в стінки вплітаються мох і обривки берести. Лоточок вистилається шерстю і пір'ям. У році одна кладка, вона складається з 5-7, частіше всього 6 яєць. За своєю забарвленні яйця в'юрків схожі на яйця заблукав, але мають більш зелений основний тон і більш дрібні і бліді пестрінкамі.

В'юрок (Fringilla montifringilla), фото горобині птахи зображенняВ'юрок (Fringilla montifringilla)

Фото Flickr.com

Розміри яєць: 16,8-21,5х х13,8-14,5 мм, в середньому 19,15-14,15 мм (Хартерт, 1910). Вага слетков близько 17,5 м У перший час після змужніння молодих птахів в'юрків, зібравшись зграями, літають по лісах поблизу від місць гніздування, але дуже скоро починають пересуватися до областей зимівель.

Линька. Відбувається в тій же послідовності, як і в інших в'юркових. Починаючись в липні, линька закінчується і у дорослих, і у молодих птахів до вересня. Не цілком перелінявшіх птахів серед прогонових в'юрків не відзначається.

Харчування. Переважно тваринні корми, меншою мірою рослинні (головним чином взимку). У червні - липні в їжі майже виключно членистоногі. Переважне місце серед безхребетних займають жуки (особливо довгоносики), потім йдуть гусениці метеликів, різні перетинчастокрилі, попелиці та павуки. Влітку, коли в березових лісах на Кольському півострові з'явилася величезна кількість попелиць, в шлунках в'юрків траплялися сотні цих комах поедаются і більші тварини-з рослинних кормів у шлунках зустрінуті насіння вороники і насіння чорниці, зустрічаються в шлунках іноді й піщинки (Кольський п-ів, Новиков, 1952). У Закарпатській обл. під час зимівель (з листопада по березень) вьюрки харчуються буковими горішками (Страутман, 1950) - на весняному прольоті вони збирають на снігу випали насіння хвойних (Формозов) - восени на Кавказі вьюрки харчуються, головним чином, насінням бур'янів і на посівах соняшників.

Розміри і будова. Додавання, як у зяблика, але кілька крупнее- формула крила, як у зяблика, іноді 1gt; 2gt; 3gt; 4. Довжина тіла самців (43) 150-180, самок (23) 145-172, у середньому 165,2 і 160,7 мм розмах самців (43) 250-295, самок (23) 230-285, у середньому 278, 2 і 268,3 мм. Довжина крила самців (50) 84,5-94,5, самок (50) 83,5-90,5, в середньому 90,2 і 85,5 мм. Довжина хвоста 75-80 мм, дзьоб 12-13 мм. Вага самця 21,83 г, самок (6) 19,5-25, у середньому (самок) 21,6 м

В'юрок (Fringilla montifringilla), фото види птахів фотографіяВ'юрок (Fringilla montifringilla)

Фото Flickr.com

Забарвлення. У дорослих самців навесні і влітку голова, спина, великі криють, задні другорядні махові і найдовші пір'я надхвостья - блискуче чорні з більш-менш помітним синюватим отлівом- плечові, середні криють крила, вершини великих криють крила, поперек, нижня частина грудей, боки , черево і Надхвістя белие- горло, зоб, верхня частина грудей, малі криють крила іржавчасто-руді, першорядні махові бурі, светлеющіе до підстав пер- кермові чорні, крайня пара з нерізким світлою плямою. У свіжому оперенні чорний колір прикривається іржавими облямівками вершин пір'я, зберігаються до травня. Плечові - іржавчасто, вершини великих криють крила охристі, на зовнішніх опахалах махових і рульових світлі облямівки. Радужина бура, дзьоб чорнуватий з жовтим підставою, плюсна сірувато-рогового кольору.

Самки блідіше самців. Чорний кольором них замінений буруватим. Світлі облямівки на верхній стороні тіла розвинені більше і не зникають при обнашіваніі пір'я повністю. Спина і голова завжди мають неясні пестрини.

Молоді вьюрки схожі на самок, але нижня частина тіла у них з бурим нальотом, а все оперення тьмяніше.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, А. М. Судиловська, Є. П. Спангерберг, Л. Б. Беме, І. Б. Волчанецкий, М. А. Воінственскій, Н. Н. Горчаковскій, М. Н. Корелов, А. К. Рустамов. Москва- 1955


Увага, тільки СЬОГОДНІ!