Японський журавель (grus japonensis)

Японський журавель - один з найбільших видів журавлів, багато більше сірого журавля і трохи більше стерха. На передній частині голови шкіра чорна, з червоною плямою на тімені. Ноги і шия довгі. Дуже обережний, навіть при пташенят. На відкритому місці не підпускає до себе ближче 200 метрів. При польоті, як і всі журавлі, витягує ноги і шию у всю довжину. Здалеку, завдяки білому забарвленню, добре помітний і від стерха, з яким може бути тільки поплутаний, відрізняється забарвленням дзьоба і ніг, іншим розташуванням чорного кольору на крилі і чорної шиєю.

Японський журавель (Grus japonensis), фото птиці фотографіяЯпонський журавель (Grus japonensis)

Голос - дзвінке, трубне курликання, схоже на курликання сірого журавля, але мелодійний і голосніше. Поблизу один від одного птаха видають більш тихі звуки - "Тюрро-Тюрро" (Шульпин, 1936). При тривозі - особливе гучне курликання, відмінне від звичайного.

Ареал. Примор'ї (Ханкайская і Уссурійська низовини), на північ достовірно доходить до гирла Уссурі, може бути декілька і північніше, до низин Амура, але до дельти його не доходить (в Маріїнську немає, Шульпин, 1936). На захід по Амуру японський журавель може бути доходить до Зеї (Шульпин, 1935). За межами СРСР - в рівнинах середньої і західної Манчжурії, на р. Сунгарі, і може бути в долині р. Халхін-Гол (спостерігалася зграя з 1-9. IX. 1928), крім того, в Японії східніше Хоккайдо.

Зимує в південно-східному Китаї, на нижній течії Янцзе- в Північній і центральній Кореї, де звичайний до Сеула, далі стає рідкісним.

Характер перебування. Японський журавель представлений в Азії двома популяціями: материкової, що здійснює регулярні міграції, і осілого на о. Хоккайдо в Японії. У Примор'ї прилітає дуже рано - з другої половини березня і проліт йде до середини квітня. Осінній відліт дуже розтягнутий, йде з вересня і навіть іноді з серпня і до листопада, навіть до грудня. У Китаї на прольоті зустрічаються рідко і в невеликій кількості, зазвичай восени.

Зальоти. Відзначені у Дарасун, в Танну-Туві на озері Гаголь (влітку), і в східній частині Танну-Ола біля перевалу Халдак-ажік. Залітає і на о-в Кюсю.

Біотоп. Великі відкриті, але не тонкі болота, порослі в невеликій кількості вейніком (Calamagrostis neglecta), І узбережжя річок з піщаними мілинами майже без заростей шелюги, очерету або очерету.

Чисельність. У другій половині 19 століття японський журавель був звичайний і за кількістю не поступався перед даурского журавлю на озері Ханка, на р. Сунгачі, Мо, Сіянхе і Лефу (Пржевальський, 1870). За Уссурі завжди був рідкісний, за винятком гирла (Тачановскій, 1875), пізніше місцями зовсім зник (Поляков, 1915).

В даний час сильно зменшився в кількості і в ряді районів зник зовсім, що до певної міри пояснюється, можливо, посиленою оранкою земель, осушенням боліт і заселенням цих місць.

Японський журавель (Grus japonensis) манчжурский журавель, фото птиці фотографія

Розмноження. Перший час після прильоту на Сунгачі японські журавлі тримаються на річці в одних і тих же місцях парами, рідше невеликими зграйками в 3-4 особини і тільки в десятих числах квітня переміщаються з річки на великі болота, де збираються біля талих місць. Незабаром кожна пара вибирає собі гніздовий ділянку, в якому живе до відльоту. На відміну від даурского журавля гніздові ділянки японського журавля розташовані не у вузьких долинах, а на відкритих рівнинах (Пржевальський, 1870). На південній околиці озера Ханка гніздові ділянки досягають великих розмірів, і кожна пара відокремлена одна від одної значною відстанню в кілька кілометрів. Пари перегукуються між собою трубним курликанням, яке особливо часто лунає на зорі - ранкової та вечірньої, і в тиху погоду буває чутно на 3-4 км. (Шульпин, 1936). Весняних танців та ігор у них не спостерігається.

Гніздо, знайдене Шульпин (1936) у гирла Лефу, поблизу Алтинівка, містилося серед великої болотистій низовині, зарослій рідкісним півтораметровим вейніком. Грунт болота був злегка кочковатий, покритим дрібними, трохи зеленевшімі трав'янистими рослинами, а подекуди і мохами. У цій порослі на невеликий, в 4 метри, лисинках містилося гніздо. Лисинках була створена штучно: вейник висмикнуть, трава пом'ята, місце втоптана, а вейник покладений в безладді плоским настилом і кілька утрамбований ногами птахів. Це і є гніздо, діаметром близько 98 см, по суті без лотка, абсолютно плоске, але на місці лотка лежали в достатку широке листя вейника і суха дрібна трава.

У кладці 2 (рідше 1) зеленувато-бурих з червоно-коричневими плямами, яєць. Термін насиджування в природних умовах невідомий, в неволі 30 днів. Час кладки в південному Примор'я, мабуть, з кінця квітня по кінець травня.

До своїх пташенятам батьки менш прив'язані, ніж даурский журавель і при наближенні небезпеки батьки з гучним курликанням пробігають кілька сот кроків, піднімаються і відлітають. Пташенята ж ховаються в густій траві, і знайти їх неможливо.

Не всі прилетіли журавлі приступають до розмноження, частина їх, незважаючи на те, що навіть утворюють пари, до розмноження що не приступають. За спостереженнями в неволі японський журавель до розмноження приступає у віці близько 5 років (?).

Линька. Деталі невідомі. Загальна схема - як у інших видів журавлів. У видобутого 25 липня самця все оперення старе, сильно зношене.

Харчування. Їжа переважно тваринна.

Розміри і будова. Вага самця 9-10,5 кг (Пржевальський, 1870, Яковлєв, 1929), навіть 15 кг (Шульпин, 1936). Розмах крила самця - 2200 мм (Пржевальський, 1870). Першорядних махових - 11, найдовше третій, 2-е і 4-е, рівні між собою і на 0,5 мм коротше 3-го, 5-е коротше 4-го на 0,7 мм. Формула крила: 3gt; 2 = 4gt; 5gt; 1gt; 6, інші чотири пера короткі, не досягають вершини крила на 130-135 мм. Третьорядні махові і плечові рассучени і подовжені (третьорядні виступають за вершину крила на 99 мм). Лоб і тім'я НЕ оперені. Краю дзьоба в вершинної його частини приблизно на 30 мм злегка зазубрені, причому на нижній щелепі слабкіше.

Забарвлення. Пуховик буро-рудий, більш темний на спині і світліший на череві.

Японський журавель (Grus japonensis), фото птиці зображенняЯпонський журавель (Grus japonensis)

У гніздовому вбранні голова вся оперена, охристо-бура. Шия охристо-іржава. Біле пір'я тіла і верхніх криють крила - з широкими охристо-рудим облямівками. Другорядні махові - бурі з білими підставами пір'я.

Молодий птах в першому вбранні. Оперення тіла біле, але серед білого пір'я верхніх криють крила зустрічаються пір'я з вохристо-рудими облямівками. Першорядні махові білі з темними вершинами. Другорядні махові темно бурі з білими підставами пір'я. Лицьові частини голови не оперені, але безпері ділянки менших розмірів, ніж у дорослої птиці. Оперена частину голови і шия - вохристо-іржаві з рідкісними окремими темно-сірими пір'ям на шиї.

Дорослі самці і самки мають оперення біле, за винятком чорних другорядних і третьорядних махових, підборіддя, горла і шиї. На боках голови, починаючи від очей, захоплюючи вухо і переходячи на потилицю і верхню частину шиї, йде біла смуга. Підстава другорядних і третьорядних махових пір'їн біле, кількість білого кольору поступово зменшується у напрямку до останнього третьорядних перу. У першого другорядного махового зовнішнє опахало біле і біле зовнішнє оздоблення чорного внутрішнього опахала. Лоб - чорний з короткими, чорними волосоподібними пір'ям, тім'я - червоне з горбистими виростами шкіри, покрите рідкими чорними волосоподібними пір'ям. Ноги - чорні. Дзьоб в основній частині - темно-оливковий, майже чорний, в вершинної - оливковий. Радужина - коричнева. Сезонних змін у дорослих немає.

Чисельність. Загальна чисельність журавлів материкової популяції перевищує, мабуть, 800 особин, але гніздяться з них менше половини. В останні роки кількість японських журавлів дещо збільшилася, однак рівень продуктивності їхньої популяції залишає бажати кращого: позначаються погіршення середовища існування і зростання фактора занепокоєння.

Література:

1. Птахи Радянського Союзу. Москва, 1951

2. Птахи відкритих і навколоводних просторів СРСР. Р.Л. Беме, A.A. Кузнєцов. Москва, 1983

3. Винокуров А. А. Рідкісні птахи світу, 1987


Увага, тільки СЬОГОДНІ!