Сірий гусак (anser anser)

сірий гусак, гуска сіра (Anser anser), малюнок картинка, гуси птиціАреал і чисельність. Широко поширений перш за Палеарктике від Атлантичного до Тихого океану, до северудоходівшій до 60-50-йпараллелі, а на південь до Іспанії, Балканського п-ва, Месопотамії і долини річки Жовтої в Китаї, сірий гусак у багатьох місцях став тепер рідкісним птахом або зник зовсім. Падіння чисельності і повне зникнення особливо помітно в західній половині його ареалу. В даний час сірий гусак гніздиться в Ісландії, Шотландії, по західному узбережжю Скандинавії до Фінмарк, зрідка в південній частині Швеції. На півночі СРСР гніздиться на Кольському п-ве (Спангенберг, 1932), подекуди і лише зрідка на вододілах Волги і Північної Двіни.

У Західному Сибіру північна межа його поширення знижується до 55 ° с. ш., в басейні Єнісею він зрідка зустрічається в Минусинский степах, так само рідко в лісостепу південніше Байкалу, в Даурии і ще селиться в невеликому числі в басейні озера Ханка (Шульпин, 1936).

Південна межа його поширення досить умовна. Він гніздиться в Данії, по Середньому і Нижньому Дунаю, в Месопотамії, Іраку, Ірані, Афганістані, в Середній Азії, в басейнах Тариму і Хуан-Хе, в Маньчжурії та Приморської обл. СРСР.

Гніздиться сірий гусак на західній околиці Алтаю, на озері Марка-Куль і в Північно-Західної Монголії (Сушкін, 1938), причому по вертикалі на Алтаї йде від 340 до 1500 м і до 2300 м в Монголії. У багатьох перерахованих районах, в тому числі і в Приморської обл., Сірий гусак гніздиться лише в найбільш недоступних місцях і зникає в культурному ландшафті.

Зимує на Британських о-вах, на європейських і африканських узбережжі Середземного моря, в Ірані, в Афганістані, в Індії, Індокитаї і південній частині Китайської Народної Республіки. У СРСР зимою в Криму (Не щорічно), по південно-західному і південно-східному узбережжю Каспію, в Азербайджані, в Туркменської, Узбецької і Таджицької РСР.

Характер перебування. Гніздиться, пролітний і зимуючий вид.

Дати. З місць зимівель в Середній Азії передові сірі гуси починають зніматися з 15 лютого, але валовий проліт по Сир-Дар'ї йде місяцем пізніше, а всі весняні пересування в низов'ях Сирдар'ї і на берегах Аральського моря ще тривають до кінця березня. Перші весняні прилітні на місцях гніздування в Семиріччі і на Балхаші з'являються вже до 3 березня (Шнитников, 1949). В кінці лютого-початку березня рушають з місць закавказьких зимівель. До 10-20 березня долітають до дельти Терека, Волги і Уралу, в 20-х числах березня йдуть пересування в області Іргиза і Тургая, 10-20 березня з'являються в Пріерусланской степу (Волчанецкий, 1934), на початку квітня відкривається проліт по Сурі ( Волчанецкий, 1925), наприкінці березня з'являються під Чкалова, валовий же проліт тут йде в середині квітня. На озері Ханка в Примор'ї показуються в кінці березня - початку квітня.

З місць європейських зимівель на Дністер, в Молдавську ССР- сірі гуси прибувають в кінці лютого, в Подолию 3 березня-2 квітня, в середньому близько 1 березня, в районі Олександрії з'являються 17 березня-1 квітня, в середньому ж за 5 років 26 березня (Браунер, 1894), наприкінці березня пролітають в Уманському районі Київської обл. Пересування на Україні закінчуються до 20 квітня.

Восени з південних районів гніздування відлітають раніше, ніж тут з'являються більш північні особини. Між цими двома моментами в загальному проходить звичайно кілька днів (Тугаринов, 1941). Однак осінній відліт ускладнюється тією обставиною, що ще влітку перед линянням у сірих гусей відбуваються значні переміщення, що ясно видно по зустрічах окільцьованих птахів. Неодружені дорослі і молоді нестатевозрілі птахи збираються в зграї і відлітають іноді на значні відстані в зручні для линьки місця. Так, наприклад, в пониззя Волги збираються на линьку птиці з Челябінської обл., Західного Казахстану і ряду казахстанських озер. Вилиняв, ці птахи, летять на зимівлі, як показують дані кільцювання, в самі різні терміни (Дементьєв, 1947).

Решта ж на місцях гніздування сімейні та молоді птахи з північних районів відлітають 20-30 вересня. До кінця жовтня вони затримуються в Казахстані, до середини листопада в Південному Приуралля. У дельті Волги і на північному узбережжі Каспію спостерігаються птиці самих різних віків "Тут і частина з прилетіли ще влітку і прилетіли вилинялі на місцях сімейні птиці та молоді-всі вони затримуються іноді до повного замерзання води.

З дельти Волги частина сірих гусей летить в Приазов'ї і звідси в Малу Азію. Найбільш значними місцями зимівель в Азербайджані є Мильській степ на просторі від озера Сари до озера Агджабеді В меншій кількості сірі гуси зимують на розливах Ax-Чали і в степах, що межують із затокою імені Кірова, а також у ряді інших місць (Ісаков, 1949).

У європейській частині СРСР осінні пересування спостерігалися під Ленінградом 13-21 вересня (Біанкі, 1907), на північних берегах Московського моря з 1 жовтня, валовий же проліт 6-10 жовтня (Ісаков і Распопов, 1949), в середній смузі європейської частини СРСР- у другій половині жовтня (останні тут відзначені 23 жовтня), в Українській РСР в середині листопада, хоча навіть у берегів Чорного моря деякі зграї з'являються значно раніше (Браунер, 1894) і залишаються тут в теплі зими. Проліт на Північному Кавказі йде в жовтні і листопаді (Беме, 1935).

Біотоп. Гніздовий - заплави річок, лимани, плавні- трав'янисті болота, мокрі луки, степові прісноводні озера, порослі густими очеретами. Усюди, як уже зазначено, лише в найбільш недоступних і непролазних місцях і притому по сусідству з заболоченими трав'янистими лугами. Зимовий - узбережжя лиманів, розливи річок і водосховища.

Екологія. Статева зрілість у сірих гусей - на третьому, четвертому році життя. Прояв залицяння помітно вже на третьому році життя. Виражається воно в тому, що самець постійно тримається близько однієї певної самки, відганяє від неї інших гусей і, прогнавши, повертається до неї з особливим тріумфальним гоготом. Іноді отгоняются неіснуючі самці, т. Е. Виконується певний ритуал. Не завжди за подібною поведінкою слід гніздування.

Навіть на півдні з'являються на місцях гніздування самої ранньої весни, коли водойми ще вкриті льодом, і сніг тільки що стаял (Спангенберг і Фейгін, 1936- Шнитников, 1949). Частина птахів прилітає парами, частина розбивається на пари на місці-після прильоту відразу ж займаються гніздові ділянки. Там, де гусей багато, а місця представляють зручності, гнізда влаштовуються колоніями кроків за десять одне від іншого (по р. АБО- Шестоперов, 1929), у величезному же більшості випадків пари селяться далеко одна від одної.

Для гнізд вибираються сухі гриви, горбки, купини на березі або на воді, дуже часто купи старого очерету, сплавніни, а в Семиріччі гнізда влаштовуються навіть на турангових деревах (Шнитников, 1949). На сплавнінах гнізда досить часто знаходять в тих місцях, де бувають пізні розливи річок і таке гніздо не заливати порожніми водами (Тугаринов, 1941). Гніздо будує самка з самих різних рослинних матеріалів. У його підставі знаходяться великі стебла болотних рослин, іноді гілки і навіть палиці. Верхні частини побудовані з більш дрібних сухих торішніх залишків болотних рослин. Краю гнізда і лоток вистилаються пухом. Інші гнізда є однорідною спорудою з тростини. У деяких випадках гнізда становлять солідну циліндричну купу, що підноситься над водою на 100-120 см і побудовану на заломах очерету (Шестоперов, 1929). На оз. Чани гнізда мали 60-80 см в основі і до 40 см у висоту, з шириною лотка 20-25 см і його глибиною 20 см. Глибина ж води у гнізда доходила до 0,5 м (Данилович, 1935). Перший час такі гнізда видно ще здалеку, але потім їх проростає очерет, і знайти їх надзвичайно важко, хоча до них гуси і прокладають стежки.

Кладка складається з 4-10, частіше 4-5 білих гладких з легким палевим, іноді легким зеленуватим відтінком яєць, розміри яких 80,6-94,4х51,4-62 мм (Тугаринов, 1941) - (51) 79,5- 95,5x53,5-65,5, в середньому 82,2x60,3 мм. Вага 14,7-24,42, в середньому 20,02 г (Гебель, 1904).

Найбільш рано відкладання яєць відбувається в Середній Азії, де в Узбекистані перші відкладені яйця можна знайти близько 20 березня, а в Семиріччі - 4-6 квітня, але відкладання яєць, як і стройка гнізд, виявляється розтягнутій приблизно на 25-30 днів. Ще більш розтягнуті терміни кладки в сусідній Кульдже, де перші відкладені яйця знаходять 14-17 березня і в той же час ненасіженние кладки попадаються 10-11 травня. (Шестоперов, 1929). З іншого боку, в більш високих місцях будуються гнізда і відкладаються яйця пізніше, ніж на низовинах.

На Сир-Дар'ї стройка гнізд закінчується на самому початку весни і насиживание починається ще в той час, коли прісноводні водойми вкриті льодом, але гніздовий період і тут виявляється розтягнутим, так як ще ненасіженние яйця зустрічаються на початку другої половини квітня (17 квітня 1927 в околицях станції Кара-Узяк, 4 яйця), а слабо насиджені можна знайти навіть в самому початку травня (Спангенберг і Фейгін, 1936).

Насиджує самка, протягом 27-28 днів. Гусак тримається поблизу, найчастіше на якому-небудь відкритому місці або поруч з гніздом, але в насиживании участі не бере. При небезпеці гусак дуже хвилюється і довго регоче.

Перші пуховички в різних місцях Сіміречья знайдені 9, 16, 19 травня та 1 червня (Шнитников, 1949). У районі Кульджи перші пуховички зустрінуті вже 18 квітня. На озері Кургальджін в Казахстані перші виводки спостерігалися 27 травня (Лавров, 1930), в Наурзумском заповіднику 22 травня і на початку червня (Міхєєв, 1938).

3-4-денні пташенята по Кара-Іртишу знайдені 23 і 26 червня. Зростанням з чирка там же 26 червня (збори Полякова) і в Волзько-Уральської степу в другій половині липня (Волчанецкий, 1937).

Молоді знаходяться під наглядом обох батьків, поки в останніх не почнеться линька. Сім'я тримається в найбільш глухих місцях поблизу гнізда і пташенята ночують в ньому під самкою, самець залишається де-небудь поблизу. Коли ж самець починає линяти, виводок залишається під наглядом однієї тільки самки.

Линька. У молодих умовно можна прийняти дві линьки в році: повну літню і часткову осінню. Дорослі ж, мабуть, линяють один раз на рік. Як уже повідомлялося, линька неодружених, пов'язана з їх відльотом, починається набагато раніше, ніж у сімейних. Першим починає линяти самець, приблизно в той час, коли молоді вже оперяться, але поки ще не літають, самка ж змінює оперення пізніше-линька дорослих сімейних птахів на півдні ареалу починається з червня, на півночі з 20-х чисел липня і до середини серпня майже всюди закінчується, причому зі старими линяють птахами тримаються і їх виводки.

Першими, починаючи із зовнішнього і внутрішнього країв крила, випадають першорядні і другорядні махові і через 7-8 днів на крилах залишаються одні тільки малі криють, взагалі повільно змінюються. Через місяць, коли нові махові відросте на дві третини своєї довжини, гуси можуть вже подлётивать, але остаточно махові виростають тільки через два місяці з моменту початку линьки. За цей же термін змінюються і всі верхні криючі крила. Далі йде зміна контурних низу тіла, потім контурних спини. Слідом за цим одночасно зі зміною рульових йде линька лопаткових і контурних шиї. З кінця серпня-перше чисел вересня починається часткова осіння линька контурного оперення і рульових. У цій линьки беруть участь і молоді, надевшие свій перший наряд. Їх контурні пера змінюються за період від жовтня до весни, так як навесні вже не спостерігається птахів, що зберегли оперення першого наряду (з суцільно білим, без темних плям, низом).

У пташенят спочатку витираються остевідние кінчики пуху на череві, так що стає видним густе підставу пуху. Потім з'являються зачатки пір'я на плечах, майже одночасно показуються зачатки рульових і махових, далі формуються пір'я на боках тіла нижче крил. Слідом за цим починають з'являтися пір'я на середині черева. Голова ж і шия в цей час ще вкриті пухом.

На час линьки сірі гуси переселяються в найнедоступніші, багаті кормами місця і тримаються тут надзвичайно приховано.

Молоді стають льотними в Молдавській РСР і південно-західній частині України в середині липня, в районі Наурзумскій заповідника 24-27 липня, в північних районах тільки до 20-х чисел серпня. Підйом на крило і у старих і у молодих птахів виводка цього року в одних і тих же місцях відбувається одночасно. У зв'язку з цим різко змінюється спосіб життя сірих гусей.

Харчування. З початку підйому на крило після линьки сірі гуси починають вживати кормові перельоти сім'ями або групами з двох-трьох сімей. Зграї вилітають на кормові місця на заході сонця, вночі повертаються на мілині і відкриті недоступні частини узбереж, де сплять, стоячи або опустившись на пісок. Перед світанком знову вилітають на годівлю, а на день перелітають для відпочинку в інші, також недоступні і відкриті місця на будь-яких водоймах. На зимівниках, якщо їх не турбують, сірі гуси і годуються і відпочивають вдень і вночі в одних і тих же місцях. Там же, де їх переслідують, вони постійно роблять кормові вильоти. Годуються на стерні, парових полях, в степах або на узбережжях і мілководдях.

Корм сірого гусака досить різноманітний. На місцях гніздування він поїдає різноманітні земноводні і наземні рослини, але деяким рослинам віддає ясне перевагу. На озерах Наурзумскій заповідника з великою жадібністю він поїдає плоди рдестов і, наприклад, до 25-27 липня 1945 всі дозрілі плоди Potamogeton pectinalis тут вже були їм знищені. Годується водяній красолею, різними луговими злаками, в крайніх випадках задовольняється і листям одного тільки очерету. У пролетное час весною в районі розливів Мологи і Шексни на полях і луках сірі гуси харчувалися пагонами жита озимого, багаття безостий, щучкі, червоною овсяніци і різних інших злаків. Поглинали також насіння вівса і гречки (Polygonum sp.). В інших випадках в їх екскрементах знайдені залишки Леерсом, жовтяниці, зерна жита, злаків і ежеголовки і також механічні домішки (Ісаков). Гусенята годуються разом з дорослими, але свою їжу, що складається з пагонів і ніжних стебел болотних і водяних рослин, пташенята здобувають самостійно.

Під час осінніх міграцій на полях сірі гуси підбирають самі різні семеца диких і культурних рослин і дуже охоче годуються сходами озимих хлібів. На зимівниках можуть харчуватися морською травою Zostera marina, а також викопувати із землі бульби і цибулини степових рослин (Тугаринов, 1950).

Молоді гусенята охоче їдять ряску, водяну овсяницу (Festuca fluitans), Кореневища і пагони земноводних рослин, які добувають з дна дорослі птахи, занурюючи подібно качках передню частину свого тулуба в воду.

У колишні часи, коли місцями сірі гуси були численні, вони завдавали істотної шкоди озимим хлібах, в даний час вони можуть шкодити посівам тільки на зимівниках, якщо збираються у великі зграї.

Господарське значення. У тих місцях Сибіру і Середньої Азії, де сірі гуси ще звичайні, вони активно використовуються місцевим населенням, і притому найпримітивнішим шляхом. Весною збирають їх яйця, під час линьки заганяють в мережі і винищують всіма способами в множині. На зимівниках їх видобувають головним чином шляхом відстрілу. Але промислове їх значення у зв'язку з падінням чисельності в даний час невелика.

Сірий гусак є родоначальником наших сірих гусей-тульських, холмогорских, шадринских, тулузьких і емденскіх.

Польові ознаки і поведінку. Крупний сірого забарвлення гусак з щільним статурою. Добре ходить і моторно бігає по землі. Часто стоїть на одній тільки нозі. Дуже добре плаває, може пірнати, але швидко стомлюється. Літає швидко, виробляючи рідкісні, але сильні помахи крилами. Під час міграцій летить досить високо, шикуючись кутом.

Поза періодом розмноження веде стайня спосіб життя. Надзвичайно чуйний і обережний, що особливо проявляється в зграях, де одна або декілька птахів майже не годуються й пильно оглядаються по сторонах. У разі небезпеки такі птахи злітають першими, інші ж піднімаються дружно слідом за ними. При таких переміщеннях високо не літають.

У сірого гусака мало ворогів і навіть чотириногих хижаків він змушує триматися на віддалі від гнізд, так як здатний завдавати їм з великою спритністю вельми чутливі удари своїми сильними крилами. Поранений гусак надзвичайно енергійно захищається (Мензбір, 1895).

Голос сірого гусака досить разнообразен- гучні його крики відрізняються за особливим трубному, металевого тону і звучать, як "га-га-гаг" або "гия-га-гаг". На льоту видає звучне і гучне "гаганг" ... "гаганг" ... "гаганг". Під час міграцій гуси летять високо над землею кутом, вершина якого звернена вперед, або ж шеренгою.

Розміри і будова. Розмах самців (6) 1515-1830, самок (4) 1480-1635, в середньому 1662 і 1669 мм. Довжина тіла самців (8) 780-920, самок (8) 780- 800, в середньому 855,3 і 825 мм. Довжина крила самців (16) 435-513, самок (7) 395-470, у середньому 467,6 і 447,7 мм. Довжина дзьоба самців (19) 59,2-77,7, самок (8) 47,1-72,7, в середньому 68,8 і 63,8 мм. Висота нижньої щелепи у самців (19) 8,3-11,3, у самок (8) 8,1-9,5, в середньому 9,7 і 8,9 мм. Вага самців (4) 3,05-4,37 кг, у виняткових випадках до 6 кг. Кількість зубців в дзьобі коливається, вірніше-збільшується з віком.

Забарвлення.

Пуховик. Спинна сторона оливково-бура. Голова і шия зверху, зоб і боки зеленувато-жовті. Черевна сторона жовтувато-біла Дзьоб і ноги темно-червоні. З віком пташеня стає все більш і більш сірим.

Молодий птах. Зверху темно-сіра з бурим відтінком. Груди і передня частина черева сірувато-бурі, без темних плям, на боках немає білих поперечних смуг. Дзьоб і ноги або світло-м'ясного кольору або жовтуваті. Після першої осінньої линьки загальна забарвлення схожа з такою у птахів в першому пере, лише в рідкісних випадках з'являються поодинокі чорне пір'я на череві. Після другої осінньої линьки, зберігаючи той же окрас, перо стає більш пружним і з'являється кілька чорних плям на череві. Число цих пір'я збільшується після третьої осінньої линьки, дзьоб майже доростає до нормальних розмірів. Остаточний дорослий наряд надаватися тільки після четвертої осінньої линьки.

Дорослі самець і самка сірого гусака подібні за забарвленням, але самка дрібніше. Загальне забарвлення зверху і знизу сіра. Спина і поперек попелясто-сірі, криють хвоста білі. Лоб часта спереду з білою смугою. Голова, шия і простір між лопатками сірувато-бурі. Зоб, груди і передня частина черева сірі, на грудях і передній частині черева неправильні дрібні чорні плями. Задня частина черева і підхвістя білі. Боки сірувато-буриес поперечнимібелиміполосамі.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, Ю. А. Ісаков, Н. Н. Карташов, С. В. Кириков, А. В. Міхєєв, Є. С. Птушенко. Москва - 1952


Увага, тільки СЬОГОДНІ!