Середньоєвропейський пугач (bubo bubo bubo)

Філін (Bubo bubo), фото фотографія http://um.es/eubacteria/Cope_Bubo.jpgАреал. Північні і західні частини європейської області поширення середньоєвропейського пугача від Скандинавії (в Норвегії до полярного кола, по Валленгрену в Лапландії нібито по безлісним прибережним островам) до Франції і Піренеїв (Центральний Масив), Італії, Сицилії, Греції (однак в останній, бути може , як і взагалі на Балканах в Румунії, Югославії ,. Албанії та Болгарії, південноєвропейських форма В. b. interpositus). Відсутня в західній Франції, Бельгії, Англії та Данії. В СРСР - північні, західні і центральні області Європейської частини, на півночі в лісах Лапландії (близько 66 ° 22 ' у Імандра, залітний у Катерининській гавані на Мурмане), у Кандалакші на Білому морі, у Пінеги (за 64 ° 15 '), Архангельська, на сході до басейну Мезені (змішана популяція - перехід до В. b. ruthenus bubo, частина - як ruthenus, частина зі змішаними ознаками) - така ж змішана популяція в лісових частинах України (Харківська обл., Поділля), чим визначається південна межа ареалу.

Характер перебування. Середньоєвропейський пугач - осілий птах, що здійснює невеликі кочівлі взимку і іноді залітають за межі ареалу (Англія, різні частини Франції-у нас - до тундри. У середній смузі СРСР взимку наближається до поселень, не виключаючи великих міст (наприклад, залітав у центральну частину Москви , в Ленінград і т. д.). У Скандинавії відзначені кочівлі молодих птахів у пошуках гніздовий території-відоме розселення реаккліматізірован пугачів за рахунок заняття молодими ділянок, що лежать за межами гніздових територій (але неподалік від батьків), зазначено і в Німеччині. окільцював у Гельсингфорса у Фінляндії пугач здобутий 16.3.1940 в Лохвицькому районі Калінінської обл.

Середовище проживання. Середньоєвропейський пугач - типовий убіквіст- уникає лише густо населених місць і близькості людини, у всякому разі в гніздовий період. У Європейській частині СРСР - в лісах, на рівнинах, але в середній Європі головним чином в скелях (можливо в результаті переслідування людиною). Основні вимоги до биотопу: захисні та кормность угідь.

Голос. Філін (Bubo bubo) - 16Kb

Чисельність. У населених місцевостях - в середній смузі і особливо на Україні - редок- в північних ділянках тайги, приблизно на північ від 55-46 ° с. ш. - Звичайний. У Західній Європі рідкісний (наприклад у Німеччині 100-110 пар). Незважаючи на поліфагії пугачів, у них встановлені коливання чисельності і плодючості в залежності від кормових умов року- в несприятливі роки виводки страждають від каннібалізма- помічені відомі кореляції між чисельністю зайців і пугачів (середня смуга Європейської частини Союзу, то ж стосовно Туркестану).

Розмноження. Статева зрілість у середньоєвропейського пугача настає, мабуть, у віці близько року, у самок бути може на другий рік. Велике сталість гніздових ділянок, але у випадку занепокоєнь птиці змінюють гніздо. Відомі випадки, коли при загибелі самця самка через рік спаровуватися з іншим самцем в тому ж гніздовий ділянці (Мінське Поліссі, Шнитников, 1913). Цикл ранній, початок кладки в середній Росії ще при снігу. Гнізда на землі, проста ямка, витоптана самкою, без підстилки, в лісі, на мохових болотах серед лісу і т. П. Іноді займаються старі гнізда хижих птахів на деревах (подорлик, Полісся, Шнітніков- Ленінградська обл., Сарич і т. Д .). Є вказівки на рідкісне гніздування в дуплах (Зап. Європа, Нітхаммер, 1938). Шлюбний крик починається з кінця лютого, інтенсивно продовжується в березні і першій половині квітня. При токування самець ходить по землі навколо самки, щільно притиснувши оперення, тому постать його здається тонкої і високоногой- голосно кричить, роздуваючи шию, причому добре виділяється біле горловий пляма (привертає увагу самки до токующему самцеві?) - Токування, почавшись у сутінках (Московський зоопарк), тривало до глибокої ночі.

Кладка в першій половині квітня (2-18 квітня. Московська обл.- Дементьєв, 1949) - ранні кладки наприкінці березня (навіть 15.3., Мінська обл., Шнитников). У разі загибелі кладки буває додаткова, чим і пояснюється розтягнутість строків знаходження свіжих яєць. На півночі кладка, мабуть, пізніше (в Лапландії від середини квітня). Число яєць у кладці зазвичай 2-3, навіть 4 (за західноєвропейськими даними до 5, Нітхаммер, 1938). Коливання плодючості знаходиться в залежності від кормових умов перед періодом розмноження або на його початку.

Під час вигодовування пташенят при нестачі корму буває "саморегулювання" чисельності популяцій - в результаті знищення молодих, яких, іноді всіх, частіше ж молодшого - вбивають і з'їдають люди похилого віку. Яйця круглі, білі, з грубо зернистою шкаралупою. Розміри (5) 54-63X 44,5-49,6, в середньому 57,1х45,9 мм (Шнитников, 1913). Проміжок між откладкой яєць від 2 до 4 днів, кладка вночі (Московський зоопарк). Насиджує тільки самка пугача, з першого яйця-тривалість насиджування 38 днів (Дементьєв, 1946- повідомлення Філатова, 1915, нібито тривалість насиджування у пугача "три тижні" - явно помилково). Пташенята в середній смузі з'являються на початку травня - Мінськ, Калуга, з проміжком до 5 і навіть 7 днів. Близько середини червня вони залишають гніздо, будучи одягненими в мезоптиль, але нельотними. Добре літають молоді пугачі у віці близько 100 днів. Число пташенят у виводку зазвичай менш ніж яєць у кладці. Старики активно захищають гніздо і молодих. Гупає пугач і восени, що вказує на наявність у нього неповного осіннього статевого циклу.

Линька. Повна річна, послідовність зміни нарядів: пухової наряд мезоптиль - перший річний наряд (остаточний за забарвленням, комбінований, з маховими і керманичами від мезоптиль) - другий річний наряд і т. Д. Зміна першорядних махових від заднього краю партії до переднього, від 10- го до першого. Початок зміни крупного пера в липні, кінець в грудні.

Харчування. Їжу середньоєвропейського пугача складають різні дрібні та середньої величини хребетні, головним чином все ж гризуни від зайців - русака і біляка - до полівки і миші- також комахоїдні (їжаки) І дрібні хижі. В "мишачі" роки миші складають основне живлення, до 90% (Уттендерфер, 1939). Відзначено співвідношення між числом зайців і пугачів. Мається успішний напад пугача на самку козулі. Списки кормів середньоєвропейських пугачів (Уттендерфер, 1939) містять в собі 32 види ссавців і 80 видів птахів. Серед перших: їжаки, випадково кажани, хижі - від лисенят до куниці, горностая, ласки- білки, хом'яки, водяні щури, пасюк і т. д., молоді і навіть дорослі козули. Серед птахів: хижаки від справжнього сокола, тетеревятника, мишоїда, шуліки, зимняка до чеглока, пустельги, перепелятніка- сови-молоді пугачі, болотна вухата сова, сичі гороб'ячий, мохноногий і домовий- лісові і домашні голубі- глухарі, тетерева, рябчики, сірі куріпки, фазани, перепели, молоді чаплі (з гніздових колоній), бугай, срібляста чайка- качки - крижень, шилохвость і свистунок, ниркі- дрібні птахи аж до крапівніка- крім того, очевидно випадково, жаби і риби.

Філін, таким чином, справжній поліфаг, але з відомою схильністю до міофагіі. Потреба в їжі близько 300 г чистого м'яса на добу (т. Е. Близько 500 г живої ваги), але, зрозуміло, пугач може з'їсти і багато більше. Пелетки - типові совині, з не перетравленими кістками і шерстю, скидаються при нічному полюванні, не на відпочинку днем, як у багатьох інших сов. У кожного гнізда пугача - кілька столових і іноді запаси, які в гніздовий період пугач-самець носить насиджує самці. Полює пугач і по відкритих просторів, і в лісі, починаючи з сумерек- в місячні ночі літає на великій висоті. У північній межі ареалу активний і вдень.

Польові ознаки. Середньоєвропейський пугач - велика сова черновато-жовтого забарвлення, з великими "вушними" пучками, які частіше спрямовані в сторони-голова велика. Сидить прямо, на землі або на деревах. Характерний повільний і хвилястий політ, зазвичай низько над землею. Крила довгі і широкі, хвіст помірної довжини. Активний головним чином в темряві. Голос - загальновідоме "уханье", глибоке, але не дуже гучне "у-ху" або "у-ху-ху", іноді "квеек". Самка у гнізда видає своєрідне верещаніе або квоктання. Тримається одинаками або парами.

Опис. Розміри і будова. Лицьовий диск неповний, довгі "вушка". Формула крила 3 = 4gt; = 2gt; 1gt; 5 ... Вирізки на зовнішніх опахалах 3-го - 5-го махових, на 6-му - виїмка. Хвіст з 12 рульових, закругленний- довге підхвістя. Дзьоб сильний, круто загинається майже від основи. Цівки і пальці сильні, густо оперення (до кінцевої фаланги пальців), кігті великі і гострі, з двома ріжучими краями. Довжина самців (4) 620-670, самок (4) 695-725, в середньому відповідно 647,5 і 715 мм. Розмах самців (2) 1550-1560, самок (3) 1676-1800 мм, в середньому 1555 і 1754 мм. Вага самців 2100, 2260, 2450, 2570, 2670, 2700 а, самок 3075, 3100, 3150, 3150, 3250 і 3260 г (ці дані відносяться і до раси ruthenus, має однакові розміри з номінальною формою). Крило самців (20) 430-465, самок (20) 475-520, в середньому відповідно 452,5 і 485,4 мм.

Забарвлення. Пухової наряд білувато-охристий. Мезоптиль блідий рудувато охристий з темними червонувато-бурими тонкими поперечними смужками. Дорослі самці і самки основного іржаво-жовтого кольору з чорними плямами. Лоб охристо-білуватий з дрібними поперечними черточкамі- тім'я, потилицю і шия з широкими чорними поздовжніми смугами і нерізким дрібним чорнуватим поперечним малюнком-"вуха" чорні з жовтуватими плямами і краями (на внутрішніх опахалах) - спина і плечові - чорні з невеликою домішкою охристо -беловатого кольору у підстав і по краях пер- на плечових чорні пестрини зливаються в суцільне чорне поле-криють крила -як плечові, але з більшою домішкою світлих пестрін- Надхвістя руде з неправильним вузьким чорнуватим поперечним малюнком-другорядні макові чорнуваті, жовтіюче біля краю внутрішнього опахала, з нерізким світлим поперечним малюнком-першорядні махові іржаво-жовті біля основи, чорнувато-бурі у вершини, з неправильним темним поперечним малюнком на внутрішніх опахалах. Середні кермові чорні зі слідами вузького поперечного рудувато-охристого рісунка- на інших парах рульових, у міру наближення до краю хвоста, цей світлий малюнок займає все більше і більше місце, так що бічні пари рульових охристо-рудуваті з вузькими чорними поперечними смугами і чорним крапом .

Кермові і махові гніздового вбрання - мезоптиль - пофарбовані як у дорослих і не змінюються при першій осінньої ліньке- лицьової диск сіруватий з неясним поперечним малюнком і з різкими чорними наствольямі у горла, останнє - біле-решта черевна сторона іржаво-руда з широкими чорними наствольямі, поступово звужуються від зобу і грудей до черева і боків з різкою, правильної поперечної смугастістю. Під- крила вохристо-білуваті з бурими пестрінамі- ноги більш-менш поцятковані черновато-бурим, підхвістя з темними наствольямі і поперечним малюнком. Радужина червонувато-оранжевая- дзьоб і кігті черновато-сірі. Від інших рас пугачів нашої країни номінальний підвид відрізняється яскравою і темним забарвленням. На голові, спині, плечових, середніх рульових переважає чорний колір. На грудях чорний поздовжній малюнок вельми широкий, займає близько 2/3 і навіть 3/4, ширини пера. Темні наствольними риси йдуть далеко вниз по череву. Поперечний малюнок на череві, боках, стегнах частий і відносно широкий. Як вказувалося, на східній і південній окраїнах ареалу зустрічаються особини з ознаками, перехідними до сусідніх формам, менш чорнуваті, з більш "розмитим" темним малюнком і з більш сіруватим тоном світлих частин оперення.

Джерело: Птиці Радянського Союзу, т.1. - М .: Сов. наука. 1951.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!