Тупик-носоріг, або рогата тупик (cerorhinca monocerata)

Плаваючий тупик-носоріг сильно втягує шию, осадка у воді глибока (по крило). Загальне забарвлення спинної сторони темна, черево світле, своєрідний виріст на дзьобі, пучок білого пір'я над очима й на щоках (у шлюбному вбранні). Мовчазний. Зовнішній вигляд. Довжина тіла 38 см. Розмах крил 63 см.

Тупик-носоріг, або рогата тупик (Cerorhinca monocerata), фото птиці фотографіяТупик-носоріг, або рогата тупик (Cerorhinca monocerata)

Ареал. Північні частини Тихого океану біля узбережжя Азії та Америки. У СРСР вказується для Камчатки (Тачановскій "1893, але підстави неясні), для Командорських о-вів (зальоти, Стейнегера, 1887), Курильської гряди (Ітуруп, Кунашир, Сікотан, Шімушір, Райкоке -Бергман, 1935, Ямасіна, 1931), Сахаліну (Анива, Кайбато, Монерон) і Примор'я (Шульпин, 1936) - гніздиться тупик-носоріг на Б. Шантарам (Дулькейт і Шульпин, 1937). На південь до Японії (Хоккайдо, заливши Аоморі в північній частині Хондо) і Кореї. В Америці - на Алеутських островах (Атка, Агатті, Умнак), на узбережжі Аляски, на південь від Ситка і далі до Вашингтона. Раніше гніздився на о-вах Фаральонес. Зимує від Примор'я до Японії (до Нагасакі) і Кореї, в Америці - від Вашингтона (о-в Форрестер) до північних частин південній Каліфорнії (о-в св. Неро-нима, о-ва Серрос).

Характер перебування. Тупик-носоріг - птах, що кочує. Зимівлі - у морських узбереж в південних частинах гніздової області та за її межами. У СРСР в Примор'ї. В Америці у місць гніздування з'являється у квітні - травні, восени откочевивает звідти у вересні - жовтні.

Біотоп. Гніздовий - морські узбережжя з м'якою зручною для риття нір грунтом, вертикально до 400-500 м, нерідко серед дерев (о-в Форрестер, Хиз, 1915). Поза гніздовим часом в прибережних частинах океану. Мешкає в зоні шельфу і материкового схилу, у відкритих водах зустрічається рідко.

Чисельність. В азіатській частині ареалу тупик-носоріг рідкісний, в американській місце численні (колонія приблизно з 10 000 птахів на о-ві Дістрекшен, поблизу Вашингтона, Даусон, 1908), але спорадіч. Чисельність в Америці помітно знизилася за останні десятиліття.

Розмноження. Відносяться до нашої території відомостей мало. Гніздиться колоніально. За американськими даними (Бент, 1919) птах на місце гніздування веде нічний спосіб життя, вдень ховається в норах. Гніздові нори на Сахаліні мають 1-1,5 м в глибину і закінчуються розширенням, в якому, зазвичай без жодної підстилки, лежить єдине в кладці яйце. Колір шкаралупи брудно-білий, іноді з блідими сіруватими, жовтуватими або бурими цятками. Розміри (39) 63,7-73,5 х 42,6-50, у середньому 68,5 х 46,2 мм (Бент) - в середньому 68 х 48,9 мм (Сахалін, повідомлення Гізенко). Насиджують обоє батьків, близько трьох тижнів. Поява пташенят, головним чином, в першому тижні липня, спуск їх на воду на початку серпня (в бухті Таба молоді на воді 7-9 серпня, Шульпин, 1936).

Тупик-носоріг, або рогата тупик (Cerorhinca monocerata), зображення Сивкоподібні птиці фотоТупик-носоріг, або рогата тупик (Cerorhinca monocerata)

Линька. Як і в інших чистиков, деталі мало відомі. Повна линька - послебрачная, восени. При ній губляться шлюбні прикраси дзьоба (у Амурській затоці особина в зимовому вбранні здобута 13 листопада, Бутурлін, 1915). Шлюбне оперення і прикраса на дзьобі розвиваються при частковій линьки весною.

Харчування. Годується тупик-носоріг безхребетними і дрібною рибою, іноді далеко в море (до 60 миль від місць гніздування, Хиз, 1915).

Розміри і будова. Рульових 18. Крило самця 190, самки 185 мм (Тачановскій, 1893) - крило молодих, здобутих у серпні: 146, 147, 148, 150, 152, 154 мм (Шульпин, 1936) - крило самців (2) 172-177, птахів невідомого статі (7) 167-193, у середньому (9) 181,9 мм (Зоологічний інститут Академії наук).

Забарвлення. Пухової пташеня одноманітно сірувато-бурий, світліше на череві (Ріджвей, 1887). У самців і самок в шлюбному вбранні спинна сторона сірувато-черная- махові чорні з бурими підставами внутрішніх опахал, хвіст черний- шия, зоб, груди, боки, гомілки, підкрила буро-серие- черево і підхвістя білі. Над оком і від кута рота - пучки тонких подовжених білих пір'я. Дзьоб помаранчевий, чорний по коника надклювья, з видатним наростом (рогом) і жовтими складками по розрізу рота-ноги жовтувато-білі з чорними плавальними перепонкамі- радужина охристо-жовта. Самці і самки в зимовому вбранні з менш розвиненими білими пучками пір'я на голові (?), Немає здуття у розрізу рота і роги (тільки невеликий виступ біля основи надклювья), колір шиї і зоба сірий, сіра забарвлення поширюється і на груди. У молодих у першому зимовому вбранні спинна сторона буро-сіра, шия, зоб, боки, груди і тулуб, підкрила, гомілки сірувато-бурі, груди і черево - белие- дзьоб без роги і здуття у підстави.

Тупик-носоріг, або рогата тупик (Cerorhinca monocerata), картинка фото птиці фотографіяТупик-носоріг, або рогата тупик (Cerorhinca monocerata)

Подібні види. У молодого топірця голова округлої форми з крутим чолом, від чого здається більш крупной- дзьоб по висоті помітно більше. Деякі особини тупика-носорога взимку зберігають яскраву оранжеве забарвлення дзьоба і можуть бути помилково прийняті за белобрюшка, яка відрізняється меншою величиною тіла і інтенсивним розвитком білого кольору па грудях.

Література:

1. Птахи Радянського Союзу. Москва, 1951

2. Артюхін Ю.Б., Бурканов В.Н. Морські птахи та ссавці Далекого Сходу Росії: польовий визначник / РАН ДО. Камчатов. ін-т еколог, і природокор. Держ. ком. з рибальства РФ. Камчатов. басейнове упр. з охорони та відтворення. риб. ресурсів та регулювання рибальства. - М .: АСТ, 1999. - 215 с .: іл.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!