Шірокохвостка, або солов'їна очеретянка (cettia cetti)

Шірокохвостка весь день проводить в підставі густих трав і суцільних чагарників, в Гущин яких вона здається темною. Птах дуже обережна і потайлива. Разом з тим шірокохвостка - жвава, надзвичайно рухлива, спритна птах, всіма своїми звичками відрізняється від інших славкових і дещо нагадує кропив'янику. У шлюбний період самець іноді підіймається на верхівки високих трав'янистих рослин і чагарників, співає там і в цей час вдається помітити різницю між темним забарвленням верхньої сторони тіла і світлою нижньою.

Шірокохвостка, або солов'їна очеретянка (Cettia cetti), фото сивки птиці фотографіяШірокохвостка, або солов'їна очеретянка (Cettia cetti)

Пісня його коротке, співається 2-3 секунди, звучна і складається з окремих гучних строф, з яких перші дві найбільш чутні і розділені паузами, а остання співається скоромовкою. Всю пісню, за своїм тембром до деякої міри нагадує пісню кропив'янику, можна передати як дзвінке "цит ... ци-віт ... цівойт-цівойт-цівойт" (Гансман, 1874) або як "цит ... цвітт ... Цві-Цві-тцві-цвійт". Пісня шірокохвосткі лунає раптово і також несподівано припиняється. Потривожений під час співу самець моментально зіскакує вниз, зникає в глибині заростей, але через деякий час в іншому місці знову підіймається вгору, щоб вигукнути звідти свою гучну пісню. Крик пташенят являє собою один із складів тривожного тріщання дорослих птахів.

Крім пісні у шірокохвосткі можна чути призивне "цвііт-цвііт", іноді деренчала "твіццц" ... "чвіццц" і уривчастий різкий тривожний позив, злегка нагадує позив кропив'янику, але більш роздільний "тич-ич-ич-ич". Особливо обережні при виводках. Помітивши будь-яку небезпеку, дорослі птахи видають кілька тривожних криків і миттєво ховаються в густих заростях, а пташенята нерухомо завмирають в тих місцях, де їх застала тривога. Через кілька секунд іноді самець при цьому заспівує і, час від часу вигукуючи пісня, переміщується все далі й далі. Восени, перед відльотом, у вересні, самці знову починають співати, але пісня їх в цей час звучить тихо і мляво.

Ареал. Від Біскайської затоки та північно-західної Африки до Тарбагатая, Саура, Східного Тянь-Шаню і північного Афганістану.

Характер перебування. Північні частині ареалу населені перелітними, південні здебільшого осілими популяціями. Взимку виходить за південні межі ареалу. У низинних районах Закавказзя і Туркменії солов'їна очеретянка частково осілий птах, в гірських районах Великого і Малого Кавказу, Талиша і Копетдага перелітний, але частково спускається взимку на передгірні рівнини і низовини.

Біотоп. Густі та високі зарості прибережної трав'янистої рослинності і чагарників.

У гірських районах Вірменії приурочена головним чином до зони фриганоідні рослинності і займає пояс від 1550 до 1700 м, але, як зазначено, піднімається і вище. У Грузії зустрічається в багатьох грунтовими водами гірських улоговинах і зниженнях, в Копетдаге тримається по гірських струмків, порослим буйної непролазної рослинністю. У низовинах Закавказзя і Туркменії в зоні напівпустелі, в горах і в культурному ландшафті займає багаті водоймами місця, влаштовуючись на місце гніздування в різноманітних умовах: вона селиться по долинах річок, річок, струмків, по берегах озер, боліт і в ущелинах, в місцях, порослих густим пишним різнотрав'ям і чагарниками, перемежованими з очеретом або без нього. Але її можна знайти і в змішаних з очеретом хащах Гребенчук близько боліт та озер, а також уздовж ариків, порослих ожиною, м'ятою, очеретом або високою і густою травою (Зарудний, 1896), в живих огорожах садів (Менетрие, 1832), в вербових заростях або в густих куртинах шипшини і дрібних чагарників на вологих узліссях лісів (Ляйстер і Соснін, 1942).

Шірокохвостка, або солов'їна очеретянка (Cettia cetti), фото зображення птахаШірокохвостка, або солов'їна очеретянка (Cettia cetti)

У Західному Казахстані шірокохвостка місцями займає великі чисті прибережні зарості очерету вздовж прісноводних і солоних водойм (Бостанжогло, 1911), місцями ж абсолютно уникає чистих очеретів і зустрічається тільки на проточних глибоководних водоймах по острівців, покритим пишною травою і густими заростями дрібних чагарників (Спангенберг, 1941 ). У басейнах Іргиза і Тургая селиться в дуже густих заростях верболозів або Гребенчук, перемішаних з високим очеретом і серед них вибирає розлогі та густі, зростаючі часом на топкою грунті, чагарники, що розкинулися на великих просторах (Сушкін, 1908).

Чисельність. У північних кордонів ареалу місцями солов'їна очеретянка рідкісна, але загалом звичайна, в деяких районах навіть численний птах.

Підвиди і варіюють ознаки. Три підвиди, що розрізняються між собою забарвленням і розмірами: С. с. cetti Temminсk, 1820 - найбільш темна і дрібна, заселяють середземноморські країни і острови, Малу Азію і Крим- С. с. orientalis Tristram, 1867 - проміжна за забарвленням і розмірами, що займає простір від східного берега Середземного моря і Закавказзя до Аму-Дар'ї, і С. с. albiventris Severtzow, 1872 (1873) - найбільш светлоокрашенная і велика, що мешкає на просторі від Передкавказзя, дельти Волги та нижньої течії Уралу до Тарбагатая, Саура і Тянь-Шаню.

Розмноження. На початку першої половини травня в густих заростях чагарників у землі або ж на висоті не більше 1,5 м над нею самочка будує чашеобразное гніздо, заснування якого сплітається з сухого листя і стеблинок, а боки і внутрішні стінки з тонких сухих стеблинок корінців і рослинних волокон . Внутрішньої вистилки є тонкі ніжні стеблинки, кінський волос, іноді невелика кількість пташиного пір'я. Щодо пташки розміри гнізда досить великі і його можна порівняти з солов'їним (Плескіт, 1891). Самець не бере безпосередньої участі в будівництві гнізда і тримається У цей час у густих заростях чагарників, то поблизу від нього, то переміщується у бік до 200-300 м (Гансман, 1874).

Яйця в кількості 4 (рідше 3 або 5) відкладаються в першій половині травня. Вони варіюють за забарвленням і бувають то сірувато-рожевими, то буро-рудим, то цегляно-червоними завжди з блискучою поверхнею. Розміри: (100) 17-19.6x13.2-14.5, в середньому 18x13.89 мм-середня вага 0.94 г (Европа- Хартерт, 1909). Насиджує одна самка, терміни насиджування і вигодовування не встановлені, але в принесенні корму пташенятам бере участь і самець. Пташенята, після того як вони покинуть гніздо, переводяться батьками в більш відкриті місця, зазвичай на околиці чагарникових заростей, де вони підростають, докармливаются дорослими птахами приблизно з місяць і де відбувається линька.

Линька, мабуть, один раз на рік, причому линяє одночасно вся сім'я. Дорослі шірокохвосткі проходять повну линьку, молоді ж часткову з гніздового пера в першій осіннє перо, виводки остаточно розбиваються лише до початку вересня.

Харчування. Їжею західній шірокохвосткі в Криму є різні прибережні комахи, черв'яки і молюски.

Шірокохвостка, або Очеретянка середземноморська (Cettia cetti), картинка птиці фотографіяШірокохвостка, або Очеретянка середземноморська (Cettia cetti)

Розміри і будова. Довжина крила самців (8) 58-66, самок (3) 54-60, в середньому 62.1 і 58.7 мм-хвіст самців (8) 58-64, самок (3) 56-62, в середньому 62.5 і 58.9 мм-цевка самців (7) 20.1-21.9, у середньому 21.5 мм. Дзьоб гострий, тонкий, стислий з боків, до вершини кілька вигнутий вниз. Щетинки біля основи дзьоба розвинені слабко. Перше махове досягає 21-22 мм, на 10-12 мм видається за криють крила і кілька заходить за половину довжини другого. 2-е розташовується між вершинами 10-12 махових. 3-е одно 6-му. 4 і 5-е найдовші і утворюють вершину крила. Зовнішні опахала 3, 4, 5 і 6-го махових звужені. Формула крила: 1 lt; 2lt; 3lt; 4gt; 5gt; 6gt; 7 ...., 10gt; 2gt; 11 АБО 11gt; 2gt; 12. Ступінчастий хвіст з 10 рульових, довше крила або дорівнює йому. Найбільша ширина середніх рульових доходить до 13 мм. Крайні рульові на 7-10 мм коротше найдовших. Подхвостье досягає 2/3 довжини хвоста.

Забарвлення. Доросла шірокохвостка зверху червонувато-бура з темнішими кінцями крил і хвостом, з більш світлими облямівками махових і рульових. Над оком нерезкая білувато-сіра смуга. Черевна сторона брудно-білувата, з більш світлими серединою підборіддя, горла і черева і більш темними буро-сірими боками тіла.

Пахвові, нижні криючі крила і хвоста сірувато-бурі з широкими світлими обідками. Вузькі облямівки внутрішньої сторони опахал з особливим сріблясто-сірим нальотом, краще помітним, якщо дивитися на них "за світлом". У обношенном річному пере птах і зі спинний і з черевної сторін помітно світліше. Надклювье темно-буро-рогове, подклювье світліше з жовтуватим підставою. Ноги світло-бурі. Радужина темно-бура. Нещодавно виведшиеся пташенята на потилиці, над очима, на спині і плечах вкриті довгим, але рідкісним сірувато-бурим пухом. Усередині рот жовтий, зовні з білувато-жовтими краями. Мовою два подовжених черновато-сірих неясних плями. Статевого диморфізму у солов'їних очеретянок немає, молоді подібні за забарвленням з дорослими.

Література: Птахи Радянського Союзу. Г. П. Дементьєв, Н. А. Гладков, К. Н. Благосклонов, І. Б. Волчанецкий, Р. Н. Мекленбурцев, Е. С.тушенко, А. К. Рустамов, Є. П. Спангенберг, А. М. Судиловська і Б. К. Штегман. Москва, 1954


Увага, тільки СЬОГОДНІ!